skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Toppbanner Her & Nå 3_1_gif
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Her & Nå
Her & Nå
Tlf. 7388 1400

 

Orderudsaken ute av proporsjoner

Et kraftig blitzregn møtte de tiltalte i Orderud-saken da de idag ankom rettslokalene. Hele 150 journalister var tilstede på sakens første dag.

Publisert 18.04.2001 19:02.
Bare VG og Dagbladet har tilsammen 13 sider om saken i dagens aviser. Store deler av TV 2-nyhetene og Dagsrevyen i går handlet om rettssaken. På internett kan publikum følge saken fra time til time Nettavisen og VG Nett.

Kollektiv blodtåke

Sven Erik Omdal, tidligere leder av Pressens faglige utvalg og mediekommentator i Stavanger Aftenblad mener dette viser at pressen har mistet bakkekontakten i Orderudsaken.

- Steinar Hansson, tidligere redaktør i Dagsavisen snakket om blodtåka på desken. Jeg tror det har inntruffet en slags kollektiv tåke her som gjør at man har mistet perspektivet på denne saken. Saken har forflyttet seg ut av det det normale nyhetsbegrepet og blitt en sak som sprenger alle rammer. Dermed mister man perspektivet på hva dette egentlig dreier seg om, nemlig en drapssak, sier Omdal.

Veiskille

Rune Ottosen, professor ved Journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo, mener Orderudsaken markerer et veiskille innen norsk mediepraksis.

- For det første leier man lokaler som er spesialinnredet for mediene. Denne typen pressesenter har man ikke sett i Norge tidligere.

Det har også blitt flyttet grenser i forhold til grad av forhåndsprosedyre i mediene, mener Ottosen. Dessuten er det oppsiktsvekkende mange saker som har vært oppe i Pressens faglige utvalg, før rettssaken i det hele tatt er i gang.

- Dilemmaet er hvor grensen går mellom hva som er underholdning og show, og hva som er legitim interesse for en viktig sak, sier Ottosen.


Av Sarah Pierstorff
Her & Nå, NRK P1, 18.april 2001
Bearbeidet for nett av Ingvild Kjær Tofte

Siste saker:

 
Dagens kåseri
Her og Nå - hør siste sending
10 SISTE HER & NÅ
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no