skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Toppbanner Her & Nå 3_1_gif
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Her & Nå
Her & Nå
Tlf. 7388 1400

 
MEHAMN-ULYKKEN:

Stortinget må gripe inn

SV er sterkt kritisk til at to granskingskommisjoner har vært i sving uten å gi noe svar på hva som egentlig hendte i Mehamn for tjue år siden.

Publisert 26.11.2002 16:37. Oppdatert 26.11.2002 16:49.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
- Stortinget bør sette ned en granskingskommisjon, ikke regjeringen, sier SVs stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo.

Han mener de to tidligere granskingskommisjonene ikke har gitt gode nok svar på alle spørsmålene i saken.

- Stortinget bør gripe fatt i saken, sier Ballo.

Olav Gunnar Ballo (SV)

- Bør vere glade

- Vi bør først og fremst være glade for at det blir satt ned en ny granskingskommisjon. Jeg reagerer sterkt på at Ballo vil slå politisk mynt på denne saken. Han bør vente og se hvem som blir med i kommisjonen før han kritiserer hvem som utnevner den, sier Martin Engeset (H), medlem i Kontroll- og Konstitusjonskomiteen på Stortinget.

- Brennpunkt-programmet på NRK viste med all tydelighet at vi ikke har fått vite alt om Mehamn-saken. Hvorfor har ikke de to tidligere flyhavarikommisjonene gitt oss disse svarene? spør Ballo.

Martin Engeset (H)
Også Senterpartiets leder Odd Roger Enoksen krever at det oppnevnes en uavhengig kommisjon til å granske Mehamnulykken.

Skriver om Mehamn-ulykken

- Noen leser krimromaner, andre finner det samme i virkelighetens verden, sier Ulf Larstuvold.

Widerøe-flygeren bruker mye av sin tid på flyulykken som skjedde utenfor Mehamn i Finnmark i mars 1982. På fritiden skriver han hovedfagsoppgave i historie om Mehamn-ulykken. Etter 20 år er han overbevist om at sannheten ikke har kommet frem.

- Min interesse ble fanget av skadebildet. Også tekniske funn antydet at vitnene i saken, som Selius Samuelsen, var troverdige. Jeg satte meg inn i de vitneutsagnene som var kjent, og oppdaget at mange vitner ikke var kjent, sier han.

Larstuvold gikk tilbake til avisklippene fra 1982.

Mange vitner var ikke kjent, sier Ulf Larstuvold.

- Vi har ingen vitner

- Lederen for flyhavarikommisjonen sa at de ikke hadde noen vitner. "Vi må vente på de vitnene som ligger på havets bunn," sa han. Da jeg oppdaget det, begynte jeg å legge puslespillet. Det var et skremmende bilde som trådte frem, sier Larstuvold.

To havarikommisjoner, begge ledet av forsvarsmannen Wilhelm Mohr, har prøvd å finne svaret på ulykken som tok livet av 15 mennesker. Men folk er ikke fornøyd med de svarene kommisjonene har gitt. Der er konklusjonen at kapteinen plutselig må ha blitt syk.

To kommisjoner har vært i sving, begge ledet av Wilhelm Mohr.

Unngikk kollisjonsteori

Folk i området mener de har sett et britisk jagarfly som kan ha kollidert med det norske passasjerflyet. Dette kan ha vore så følsomme opplysninger at de ikke måtte komme frem under den kalde krigen.

- Det er åpenbart når man går gjennom materialet, både havarirapporten og kommisjonens korrespondanse, at man har unngått alt som kunne tyde på at det hadde skjedd en kollisjon bakfra, slik vitnene hevdet, sier Ulf Larstuvold.


 
Dagens kåseri
Her og Nå - hør siste sending
10 SISTE HER & NÅ
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no