Radiogudstjenesten 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Gudstjenesten
 
 
Kirke for nytt årtusen i Harstad

Kanebogen kirke

Kanebogen kirke var det siste kirkebygget som ble reist i Den norske kirke i det forrige årtusen. Den ble tatt i bruk like før jul i 1999. Denne gang er gudstjenesten ved kapellan Trond Roland.

Publisert 28.07.2003 17:52. Oppdatert 04.08.2003 07:44.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Helge Helgheim

Det var gudstjeneste i Kanebogen kirke i Harstad søndag 3. august.

Teksten stod i Markus evangelium, kapittel 8, versene 1-9. Det var 8. søndag etter pinse.

Kanebogen menighet er stallmenighet i år. Dermed skal menigheten "holde" fire gudstjenester i 2003. To av prestene i menigheten deler på gudstjenestene, og denne gang var det kapellan Trond Roland som forrettet og preket.

Kantor i Kanebogen menighet er tyskeren Wolfgang Schmitt (til høyre). Han har gjort nordmann av seg og slått seg ned i Harstad.

Sangsolisten Lindis Haugan sang to sanger i gudstjenesten.

Kanebogen kirke var det siste kirkebygget som ble reist i Den norske kirke i det forrige årtusen. Den ble tatt i bruk like før jul i 1999.

Kirken ligger i bydelen Kanebogen i Harstad og er et naturlig samlingspunkt sammen med andre serviceinstitusjoner i området.

I kirkebygget er det kafe for hjemmeværende foreldre og barn, eldretreff, Joyful gospelkor øver der, og det er søndagsskole på onsdager!

Kirke for nytt tusenår


"Dette er den siste kirka som blir vigslet i dette årtusenet, men likevel er det ei kirke for det neste tusenåret," sa biskop Ola Steinholt da han vigslet Kanebogen Kirke i Harstad like før jul i 1999. "Nå har kommunen den eldste kirka i landselen og den nyeste i verden!" sa han.

I forbindelse med innvielsen sa Steinholt til avisa Nordlys at det var ganske spesielt å være med på en så sjelden vigsling. Nå befinner både den eldste (Trondens Kirke) og den yngste kirka i landsdelen seg i Harstad.

Steinholt sa at det gav en symbolsk effekt. Enda sterkere blir det når vi tenker på at også den første dåp i landet for ca. 1000 r siden, fant sted på Trondenes.

Under innvielsen var det stor risft om plassene. Ikke et eneste sete var ledig, enda samtlige 500 stoler var satt ut da den største menigheten i Harstad, og en av de største i Troms fylke, fikk sin kirke. Folk stod etter veggene og i gangen, men var likevel evig fornøyd.

Helt siden Fredly Kapell brant i november 1984 har menigheten vært uten et skikkelig tilfredsstillende gudshus, de har måtte ta til takke med et hjørnerom i Kanebogen Senter like ved.

"Dette skal bli et sted hvor lyset skal vokse. Jeg håper at Kanebogen Kirke skal bli en lysbærer i ei ellers mørk tid. Dette er ei kirke som er bygd for et nytt årtusen, et årtusen som kan virke mørkt og skremmende. Jeg håper denne kirka kan virke som en prisme slik at vi kan se lyset," sa biskopen, før han inviterte til nattverd.

21 millioner kroner kostet kirken. Det er arkitekt Jim Myrstad og Borealis Arkitekter som har tegnet den. Det etter at de vant en arkitektkonkurranse som ble utlyst av Harstad kommune i 1995.

Det tok bare litt over et år å reise kirken. Til sammenlikning tok det rundt 150 år å bygge Trondens Kirke, som stod ferdig ca. 1250.

Det nye gudshuset ligger pent plassert oppe på en høyde, hevet over to av kapitalismens templer, Shell-stasjonen og kjøpesenteret på Kanebogen.

Fikk skryt

Det er ei veldig, veldig, bra kirke og en fantastisk start på et nytt arbeidssted. Det er bare to måneder siden jeg begynte her, sa kappelan Elisabeth Toven Diesen til avisa Nordlys under innvielsen like før årtusenskiftet. Hun blir den daglige lederen ved den nye kirka og tror bygget vil bety mye.

Biskop Ola Steinholt sa at med de erfaringer vi har gjort etter at Grønnåsen Kirke i Tromsø stod ferdig, er det ingen tvil om at dette kan bli ei meget godt besøkt kirke.

Han pekte på at Grønnåsen har blitt utgangspunkt for en ganske mangfoldig aktivitet, og det håpet han at Kanebogen menighet også får til. Han syntes kirka var et godt sted å snakke i.

Artikkelen er skrevet med bakgrunn i opplysninger fra avisa Nordlys og andre kilder

Siste saker:

10 SISTE RADIOGUDSTJENESTEN


10 SISTE RELIGION

ANDRE PROGRAMMER OM RELIGION OG LIVSSYN

Andaktens hjemmeside med ny adresse

NRK.NO har tatt i bruk et annet verktøy. Det betyr også at sidene ser litt annerledes ut enn før. Du kan klikke her og komme videre til de nye sidene.

Nye sider

Ove Gundersen og Margrete Nåvik (foto: NRK / Helge Helgheim)
Mellom himmel og jord har fått nye internettsider. Du kommer til den nye hjemmesida ved å klikke deg videre herfra.

Gudstjenesten har fått nye nettsider

Gudstjenesten har fått nye nettsider. Du kan fremdeles lese artiklene og det andre innholdet på disse gamle sidene, men for oppdatert informasjon må du bruke de nye.

Nye sider

Ove Gundersen og Margrete Nåvik (foto: NRK / Helge Helgheim)
Mellom himmel og jord har fått nye internettsider. Du kommer til den nye hjemmesida ved å klikke deg videre herfra.

Livssyn i NRK1

NRK1s talkshow Mon Tro ble foreløpig avsluttet før jul. Fjernsynet regner med å være tilbake med et nytt livssynsmagasin høsten 2005.

Salmer til alle tider har fått nye nettsider

Dei gamle sidene er framleis tilgjengelege slik at du kan lese artiklar og anna innhald, men for oppdatert informasjon må du bruke dei nye sidene.

 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no