skilleFilmfestivalen i Cannes 2004, banner, enkelskilleFilmquizskille_sluttUnderholdning: Walkabout
Filmfront 3-1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Filmfront Sist oppdatert 08:32
FILMFRONT
HØR FILMFRONT
søndag kl. 14:00
onsdag kl. 20:00
på NRK P2.
Programleder:
HØR SISTE FILMFRONT!
 
ANMELDELSES-ARKIV
A B C D E F G H
I J K L M N O P
Q R S T U V W X
Y Z Æ Ø Å 0-9
 
Ansvarlig for siden:

 
Filmfront 11. og 14. mai 2003

Ikke helt Brando

Når filmregissør Terje Rangnes øver seg på "Method acting" i en scene fra "Fargo" - eller Eva Dahr spiller en scene fra "Siste Tango i Paris", er det ikke for å konkurrere ut norske skuespillere. Nei, kurs i Method Acting skal gjøre dem til bedre regissører.

Av Lisa Kristin Strindberg. Publisert 14.05.2003 11:43. Oppdatert 15.05.2003 09:50.

Eva og Terje

Eva Dahr har vunnet både Amanda og to ganger hovedprisen ved Kortfilmfestivalen i Grimstad.
Eva Dar. Foto L. Strindberg
Hun laget spillefilmen "Brennende Blomster" med Eva Isachsen i 1985, og har siden laget 10 kortfilmer og en av tre deler i "Pust på meg".

Terje Rangnes er et navn vi vil høre mer til fremtiden, men med bare en filmsnutt i sekken, nemlig Frp-biten av filmen "Folk flest bor i Kina", har han rukket å vinne tre priser. Mer anonym var han i NRK da han laget "Fjortis" og den første "Hege og Kjersti" serien med Hege Skøyen og Kjersti Holmen. Den er forresten nominert til Montreux, som eneste i norden.

Method Acting

"Metooden" som den respektfullt omtales, ble berømt da vi hørte at det er den de bruker, både Al Pacino, Meryl Streep,Marlon Brando og alle de gode skuespillerne som trenger igjennom lerretet og til oss når vi ser en film. Ja, til og med Marilyn Monroe lærte seg metoden på Actors Studio i New York før hun spilte i "The Misfits" mot Clark Gable og Montgomery Clift - to andre "Metode"-skuespillere.
Direktør Vigdis Lian NFI. Foto L.Strindberg

"The Method" og Filmutviklingen

Du må vite hva du vil i scenen og hvor du skal..og det handler om å finne følelser fra "tilsvarende" situasjoner i ditt eget liv. Grave og grave dem frem, og vise følelsene. Uansett hva replikken sier. (Har vi ikke ofte savnet virkelige mennesker med virkelige følelser du kan tro på i norske filmer?)
Kurset holdes av Norsk Filmutvikling. Ifølge direktør Vigids Lian, kan disse kursene i Method Acting for erfarne filmfolk (men som ikke har lært personinstruksjon) gi oss tilskuere mye bedre opplevelser i film og TV. For eksempel har Eva Isachsen, som regisserte begge "Seier-seriene" i NRK, lært hvordan man jobber med method acting som system. 
Player: filmfront
 
MIKALS FAVORITTER NÅ
1. The Hours.
3. The Ring.
2. Ringenes herre - to tårn.
5 SISTE FILM
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no