skilleFilmfestivalen i Cannes 2004, banner, enkelskilleFilmquizskille_sluttUnderholdning: Walkabout
Filmfront 3-1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Filmfront Sist oppdatert 08:32
FILMFRONT
HØR FILMFRONT
søndag kl. 14:00
onsdag kl. 20:00
på NRK P2.
Programleder:
HØR SISTE FILMFRONT!
 
ANMELDELSES-ARKIV
A B C D E F G H
I J K L M N O P
Q R S T U V W X
Y Z Æ Ø Å 0-9
 
Ansvarlig for siden:

 

Ugress med ny filmmusikk til gammel Jeanne D'Arc

Etter å ha gått gratis på filmvisninger på Cinemateket i Bergen i årevis bestemte Ugress seg for å gjøre opp. I filmmusikk.

Publisert 11.02.2003 17:31. Oppdatert 11.02.2003 17:39.
Dermed fikk den 76 år gamle stumfilmklassikkeren om den franske heltinnen Jeanne D'Arc helt ny og tidsriktig musikk, fra noe av det cooleste i Norge akkurat nå, nemlig Ugress. Eller Gisle Martens Meyer som han kaller seg når han dagen etter urpremieren forteller om tøffe to måneder.

- Ekkelt at folk satt så stille

- Jeg har ikke tall på alle de gangene jeg har sett de ulike sekvensene av denne filmen den siste tiden, puster han lettet ut. Samarbeidet markerte tiårsjubileet for Norges nest største Cinematek.
- Et cinematek har høy kvalitet, både på visningsutstyr fordi de behandler museumskunstgjenstander, og på programmet fordi de kun viser høydepunktene fra filmhistorien, forklarer daglig leder Ole Petter Bakken. Og kvaliteten på publikum var nesten for god, i følge Meyer.
- Det var litt ekkelt at folk satt så stille og virkelig hørte på musikken, ja veldig uvant, sier han til Filfmront.

- Staten hiver penger etter Oslo

Men så ble syntesen av lyd og bilde veldig sterk selv om det var nesten åtti år mellom dem. Og de utrykksfulle scenene i filmen ble enda sterkere med de moderne og harde rytmene fra Ugress.
- Dette er en film med 2 - 3000 klipp, et enormt klippetempo selv i dag, og vi var ikke et øyeblikk i tvil om at Carl Theodor Dreyers moderne film ville passe godt sammen med Ugress sin rytmiske musikk, understreker Cinematekslederen Bakken. Som kan se frem til enda en filmkonsert når Jeanne D'Arc og Ugress igjen møtes onsdag 12. februar. Og kanske blir det plate også. Men mest av alt var det viktig å støtte et Cinematek der folk jobber hardt for å holde kvaliteten høyt.
- I Oslo der ser det ut som staten hiver penger etter Cinemateket, sier Ugress, mens her i Bergen jobber ti mennesker nesten gratis, og de gir oss et kjempetilbud, sier han. Og innrømmer at han henter mye av inspirasjonen til Ugress sin musikk fra nettopp gamle filmer.
Denne musikken er nesten uten hitpotensiale fordi jeg bruker lengre tid på å bygge den opp, men kanskje gir jeg den ut likevel, sier Gisle Martens Meyer. Noe dukker nok opp på neste plate slik litt av det Ugress gjorde på programfesten til Cinemateket og Filmklubben i Bergen kom på "Resound" da den kom ut. Ugress hadde nemlig sin første live-opptreden på ildsjelenes sleppefest i januar 2001. For ganske nøyaktig to år siden.


 
Player: filmfront
 
MIKALS FAVORITTER NÅ
1. The Hours.
3. The Ring.
2. Ringenes herre - to tårn.
5 SISTE FILM
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no