topp 3 balsam
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Balsam
Hovedsiden
Balsam
Hjelperne
Spillelister
Øregodt
Plunder
Livet er for kort
Spillelister

NRK P1
kl 1805 - 1840
Man- ,tirs-, ons- og torsdag

Tips, spørsmål, ris & ros? Kontakt oss:

Balsam NRK P1
7005 Trondheim

Tlf.: 73 88 14 40/00

 

Når ord står i veien

Har du noen gang tenkt på at ord kan stå i veien for det du vil formidle? Balsamgjest Sidsel Endresen er en erfaren og prisbelønnet jazzmusiker og et levende ikon for mange unge kvinnelige jazzvokalister, og hun har laget mange ord.

Sidsel foretrekker å jobbe tekstfritt og fokusere på stemme, klang og fraseringer. I Balsam forteller hun om hvordan ord kan stå i veien for det hun vil formidle.

Publisert 20.04.2004 17:41. Oppdatert 06.08.2004 18:23.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Per Kristian Johansen

Eget språk

På sin siste plate "Merrywinkle" har hun eksperimentert med lydforming og vokaler og konsonanter, og har på en måte laget et eget språk.

Merrywinkle
- Det er ingen tekst som er litterært begripelig, men fordi mitt instrument handler om lydforming, så danner det seg et slags språk som er mitt eget, sier Sidsel.

Bruker stemmen som instrument

Sidsel forteller at hun bruker stemmen som et instrument, og ikke som den tekstbærende funksjonen som vokal ofte har.

- Jeg står mye friere til å jobbe instrumentalt da. Selv om jeg mister den dimensjonen som teksten har i vokalmusikk, synes jeg at jeg vinner noe annet som handler om å slippe å forholde seg til tekst. Tekst kan bli et filter på forskjellige nivå, både formmessig, innholdsmessig og stemningsmessig. Når jeg jobber tekstfritt, kan jeg fokusere helt og holdent på klangen, lyden av stemmen og fraseringer, sier hun.

Sidsel Endresen lover at publikum kan vente seg noe annet på konsertene enn på platen.

- Det er improvisert musikk, så det bør absolutt bli noe annet live enn på platen, sier hun.

Sidsel Endresen under mottakelsen av Norsk jazzforums høyeste utmerkelse Buddy prisen for år 2000. Foto: Ida von Hanno Bast / SCANPIX

Egne assosiasjoner

Balsamgjesten forteller at musikken hun lager er åpen for lytternes egne assosiasjoner. Hun er ikke redd for å ekskludere noen med lydene hun lager.

- Jeg kan ikke tenke sånn. Jeg må lage den musikken jeg synes er fin, og så håper jeg andre også synes det, sier Sidsel.

Opptatt av innhold og musikalsk drivkraft

Hennes nye plate er som tidligere nevnt eksperimentering med lydforming, vokaler, konsonanter og ord. For mange kan dette høres noe sært ut, men hva mener Sidsel selv om det?

- Jeg er feil person å spørre om hva som er sært og ikke sært. Når jeg jobber er jeg mer opptatt av hva som fungerer og har en musikalsk drivkraft og gir innhold for meg. Det er ikke slik at jeg prøver å finne på rare ord, men resultatet blir ofte slik at det låter som et eller annet merkelig språk. Jeg er mer opptatt av stoffet og elastisiteten i det klanglige, forteller hun.

Glad i poesi

Sidsel forteller at hun er veldig glad i poesi, og at hun har skrevet selv siden hun var tenåring. Hun har også lest mye.

- Du får andres syn og oppfatninger, og du blir invitert inn i andre folks verdener. Det kan være veldig overraskende og veldig klargjørende av og til.

Det har hendt at jeg har holdt tale for venner, men jeg roter meg ofte bort i digresjoner slik at jeg ikke finner tilbake til hvor jeg var, forteller Sidsel Endresen. Foto: Helge Hansen/NTB Pluss/SCANPIX
Endresen forteller at hun alltid har skrevet med tanke på at det skal opptre i en eller annen musikalsk sammenheng. Hun har allikevel skrevet dikt som har blitt trykt i forskjellige magasiner. Hun har fått tilbud om å gi ut diktene sine, men føler seg ikke helt klar for det enda.

- Jeg har endel arbeid igjen med å skrive før det kan bindes inn i en poesibok. Det er ikke fordi jeg ikke er ambisiøs i forhold til tekstene mine som jeg bruker til musikk, men fordi det er en del andre ting du må ta hensyn til når du skriver til musikk.

- En forferdelig taler

Sidsel Endresen har mottatt mange priser for sin musikk, blant annet Spellemannprisen 4 ganger og Oslo bys kunstnerpris for 2002 m.m. Når man vinner en pris er det vanlig å holde en takketale. Hvordan er taleren Sidsel Endresen?

- Jeg er helt forferdelig på å holde taler. Det har hendt at jeg har holdt tale for venner, men jeg roter meg ofte bort i digresjoner slik at jeg ikke finner tilbake til hvor jeg var. Da er det bedre å synge, ler Sidsel.

Klikk på linken i medieboksen over for å høre Ragnhild Lund intervjue Sidsel Endresen.Balsam NRK P1

Siste saker:
Flere saker: ALT OM ARKIV
Siste saker:

 
Øregodt banner 180
Balsamgjestene
Espen Thoresens Plunder
Vinn t-skjorte
10 SISTE BALSAM
5 SISTE PROGRAMMER
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no