topp 3 balsam
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Balsam
Hovedsiden
Balsam
Hjelperne
Spillelister
Øregodt
Plunder
Livet er for kort
Spillelister

NRK P1
kl 1805 - 1840
Man- ,tirs-, ons- og torsdag

Tips, spørsmål, ris & ros? Kontakt oss:

Balsam NRK P1
7005 Trondheim

Tlf.: 73 88 14 40/00

 

De gode hjelperne

Ragnhild er kaptein, Jørgen er Balsams ypperste co-pilot, Kristina er svensk verdensreporter, Espen rapporterer fra den lille byen Plunder, Berit røper tankene sine, Olavs omsorg favner raust og i mange tilfeller veldig uventet, og når Ragnhild er borte danser Anne Line på bordet...
Her presenterer de seg selv.

Publisert 26.02.2002 14:12. Oppdatert 26.07.2004 13:22.
SE OGSÅ:
Før du får en presentasjon av oss som jobber i Balsam-redaksjonen vil vi gjerne henlede oppmerksomheten din mot boksen med lenker til høyre for denne teksten. Under "SE OGSÅ" vil du finne lenker til fire gode hjelpere. Det er de som plukker musikken til programmene i P1 - Balsam inkludert.

Ragnhild Lund

Ragnhild Lund lager Balsam på Norges største radiostasjon. (Foto: Per Kristian Johansen)
- Jeg husker faktisk ikke mitt første møte med balsam, for på badekaret hjemme i Alta stod den gamle Timoteishampooen alene. Du vet den med grønn kork. Håret var langt hele oppveksten, med unntak av et skrekkelig stykke tid på åttitallet. Da jeg klippet av mye av håret til fordel for en tidsriktig sveis der det var helt kort på den ene sida og skrått rundt skallen til halvlangt på den andre sida. Det hjalp vel heller ikke noe særlig at jeg farga det rosa. Nå er håret langt igjen og jeg er en skikkelig snobb når det kommer til balsambruken. Jeg stiller krav til balsam. Den skal være av beste kvalitet, mykne og gi nytt liv til trøtte ender.

Akkurat som jeg håper vårt radiobalsam kan gi en oppladning ved enden av en arbeidsdag. Eller midtveis i dagen din, uansett om du jobber eller ei.

Mitt første møte med radio var Lørdagsbarnetimen. Og jeg kan stolt skilte med flere bidrag i barnetimeboka gjennom oppveksten. Uten mikrofon og miksebord men med mange fargestifter tæll.

Jørgen Aune Hagen

Jørgen Aune Hagen - en slags altmuligmann med sans for gamle, rare ord.
- Før var balsam noe andre hadde i håret. Selv syntes jeg balsam fikk håret til å virke gummiert, og nå er det ikke mer igjen av det enn at det lett holdes i orden med en vanlig vask. Nå er balsam nesten kun synonymt med radio.

Jeg er Ragnhilds "sparring partner" i det daglige. Vi bor på samme rom og deler ideer med hverandre arbeidsdagen gjennom. Vi leter etter gode gjester sammen, og forsøker å legge alt til rette for å kunne servere balsamlytterne akkurat det de vil ha. I tillegg børster jeg støv av gamle ord. Det er mange rare og fine ord der ute som få eller ingen bruker lenger, og håper de kan få en liten opptur ute i folket, nå som jeg prater om dem i radioen.

Som Ragnhild var jeg også veldig glad i Lørdagsbarnetimen.
Kan fremdeles kjenne den litt skrekkblanda fryd-følelsen når jeg tenker på hørespillene "Thomas Kempe vender tilbake" eller "Tordivelen flyr i skumringen". Har vel i det hele tatt vært en ganske stabil radiolytter hele livet. Senere ble det tilfeldighetene som førte til at jeg gjorde radio til levebrød. Kom til NRK som sivilarbeider høsten 1991, og har vel aldri vært helt ute av systemet etter den tid.

Espen Thoresen

Espen Thoresen avslører at han brukte motbydelige triks for å få jobb i NRK.
- Jeg heter Espen Thoresen og jeg har ansvaret for å rapportere fra det som skjer i den lille byen "Plunder" i en større dings som heter Balsam.

Balsam er for meg mest synonymt med noe man putter i håret, og når det gjelder det begrepet er dette noe jeg omtaler i fortid i og med at håret på flere steder har meldt sin naturlige avgang.

Jeg husker ikke første gang jeg hørte på radio, men det er flere år siden og det gjorde sikkert inntrykk siden jeg flere år senere brukte utspekulerte knep og motbydelige triks for å få jobb i NRK.

Blant annet puttet jeg en gang tungtvann i kaffeautomaten.

Anne Line Abotnes

Når Ragnhild er borte, er det Anne Line som leder Balsam. Foto: Per Kristian Johansen, NRK
Balsam er noko som eg vart betre kjent med etterkvart som eg fekk meir og meir krøllar. Før den tid kunne eg ikkje skjønne kvifor eg skulle bruke balsam når eg allereie hadde brukt shampo. Då tok det bare enda lengre tid å vaske seg og det var jo forferdelig kjedelig. No er eg svært glad for at nokon har vore så lure å finne opp Balsam, sånn at vanskelege flokar velvillig krøllar seg ut igjen. Takk.

Eg kosar meg som reportar og vikarierande programleiar i Balsam og har gleda av å treffe mange vanlege og uvanlege folk med gode tankar og smilande auge.

Mitt første møte med radio var Barnetimen. Ingenting slår barnetimen frå barndommen, den var fantastisk. Kvar lørdag klokka 17.00. Hysj, hysj vær stille som mus, for nå er det lørdagskveld igjen. Jippi!

Kristina Granqvist

- Frierier från norska män med god hållning och lusekofta tas emot, sier Kristina Granqvist.
- Jag er Kristina Granqvist 34 år. Jag är en svensk verdensreporter som har tagit på mig ansvaret att varje vecka leverera sanningar från rätt sida gränsen.

Bilen Landrover är viktig för mig. Jag tycker det är patetiskt när man i Sverige kör omkring i Landrover, jag tycker en förutsättning för att kunna köra bil i Norge är att man har en Landrover. Ibland är jag ledsen över att jag bor i ett land som har fungerande vägar.

En annan sak som är viktigt för mig är att Brynäs ska vinna SM-guld. Brynäs spelar hockey. Hockey är en sport.

För mig är balsam en slags budget-inpackning. Har man inte råd med en dyr inpackning kan man istället ta balsam och vira runt en handduk och gå onmkring med detta i håret i 20 minuter. Det säger min bästa vän Tommy, och han har faktiskt jobbat som frisör på NK-salongen, ett mycket snobbigt ställe i Stockholm. Där har kunderna liksom någon slags rättighet att få vara hur otrevliga som helst. Tommy jobbar inte där längre. NK-salongen säljer mycket dyra hårinpackningar. Jag fick jättebra rabbatt på deras balsam. Tack Tommy.

Ett av mina första möten med norsk radio var när jag precis körde över gränsen till Norge för att jobba tio veckor på Norgesglasset sommaren 1997 och precis då hörde Aquas ”I´m a barbiegirl” på Petre. Jag hade varit i Norge i ett par minuter och längtade redan hem. Hemskt.

Frierier från norska män med god hållning och lusekofta tas emot på kristina.granqvist@shortcut.nu.

Berit L. Westad

Berit L. Westad har mange talenter - noe av det hun grubler på deles med Balsams lyttere
-Bøker er min store interesse, samler på bøker om alle mulige temaer. Samler på bilder også. Har samlet på grafikk siden begynnelsen av sytti-tallet. Liker å fotografere. Følger årstidene i min bitte lille have. Synes gressplen er uinteressant og håpet mitt er at haven skal vokse meg over hodet, bokstavelig talt.

Har jobbet free-lancer i NRK siden begynnelsen av 80-tallet. Var med å starte Krisesenteret i Trondheim for 25 år siden.Tar fremdeles nattevakter. Har skrevet bok om temaet vold mot kvinner. Er medlem av Norsk Fagbokforfatterforening.

Liker å reise, og har funnet min greske øy der jeg farter rundt på scooter til de fjerneste landsbyer og strender. Har bodd fem år i USA, mesteparten av tiden i California. Har reist mye der borte og er glad i landet og vennene våre der.

Jeg har barn og barnebarn og er dobbel så gammel som de andre hjelperne i Balsam. Men hva gjør vel det. Balsam i håret er jeg aldri blitt avhengig av - har ikke tålmodighet til å vente på virkningen - men merker små tendenser
til en avhengighet av Balsam før middag. Den avhengigheten skal jeg takle.

Har alltid lyttet på radio. Men det er ønskekonserten jeg husker best fra jeg var barn. Var alltid spent på de siste platene som ble spilt, det var de som skulle gi meg inspirasjon til skoledagene i uken som kom. Hadde jeg
hørt musikk fra "Annie get your gun", følte jeg meg ganske tøff på skolen dagen etterpå. Musikk har sterk virkning på meg fremdeles. Hører jeg Rod Stewart synge "Sailing" er jeg fortapt, utrolig romantisk. Bare prøv!

Olav Brostrup Müller

Balsams skeptiker, med et sterkt skråblikk på tilværelsen.
- I februar 1992 gikk et uhørt program på lufta i Lillehammer. Sammen med to klassekamerater hadde jeg klart å kapre lokalradioens studio en lørdag formiddag. Radio Lillehammer var et kommunalt finansiert anarki av manglende spillelister, manglende redaksjonsansvar og –fremfor alt – manglende lås på ytterdøra – så det var fritt fram. Vi var knapt fylt 13 år og en ny verden hadde plutselig åpnet seg foran oss. Programmet Puddinghalvtimen gikk på lufta fire lørdager på rad, før det plutselig var slutt. I fire uker spilte vi tulleplater, arrangerte bingo og leste hjemmelagde dikt på nynorsk. Men alt har sin ende, og vår ende ble truffet av en skotupp da lokalradioens vaktmester tilfeldigvis dukket opp en lørdag og oppdaget vår lille kringkastingsgjerning.

Tolv år senere synes jeg det er like fascinerende å se rødlyset gå på. Mikrofonen i hånda er like inviterende og spennende som den gang.

Radio er et artig sted å være. En kan tillate seg litt mer, leike litt, bikke på hue og se ting fra nedenfra og opp.
Avogtil høres virkeligheten også ganske annerledes ut på radio. Den kommer tettere på, ter seg uvant – nesten usjenert, og overrasker. Akkurat da er det godt å sitte ved radioapparatet - enten du sitter ved kjøkkenbordet, på t-banen, på den gamle mjølkerampa eller ved pc-en.

Olav Brostrup Müller er 26 år gammel, kommer fra Lillehammer og bor i Oslo. Hver torsdag deler han sine tanker omkring livet, havet, brødristere og andre unødvendig vanskelige ting i Balsam. 
Øregodt banner 180
Balsamgjestene
Espen Thoresens Plunder
Vinn t-skjorte
10 SISTE BALSAM
5 SISTE PROGRAMMER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no