skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
blinkskudd_3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Alle tiders blinkskudd Sist oppdatert 16:44
NRK P1 søndager kl 15.03, gjenhør natt til mandag kl 03.03 og lørdager kl 21.03.

E-post:

SMS: Blink - 1987
(kr 5)
Fax: 23 04 71 57
Telefonsvarer (hele døgnet):
23 04 54 54
Post: Alle tiders blinkskudd, NRK, RB22, 0340 Oslo


 
Vi gratulerer:

Doris Day 80 år!

Filmskuespilleren, sangeren og ungpikeidealet Doris Day har passert 80 år. Det ble selvsagt feiret i Alle tiders blinkskudd.

Publisert 02.04.2004 15:20.
av Vidar Lønn-Arnesen

Pikenes ideal: På 50- og 60-tallet var Doris Day et ideal for unge piker over hele verden
Den amerikanske film- og sangstjernen Doris Day er blitt 80 år! På 50- og 60 tallet var hun idealet for ungpiker over hele verden. I de fleste av sine 39 filmer fremførte hun sanger som øyeblikkelig ble bestselgere, den første slageren hennes, ”Sentimental Journey”, kom i 1944. ”Alle tiders blinkskudd” er ute med stor markering av jubileet 3. april 2004.

Veien til suksess

Doris Mary Anne von Kappelhoff ble født 3. april 1924 i Cincinnati i staten Ohio i USA. Foreldrene var tyske immigranter. I barneårene likte hun å danse ballett, men drømmen om å bli ballettdanserinne ble knust i 1937, da hun var 13 år gammel, etter en trafikkulykke. I stedet ble det sangkarriere og jobb i flere orkestre.

Den første orkesterlederen hennes, Barney Rapp, syntes ikke Kappelhoff var særlig egnet som artistnavn, og han kalte henne i stedet Doris Day - etter sangen ”Day after day” som hun på den tiden stadig sang. Senere ble hun engasjert av orkesterlederne Bob Crosby og Les Brown. Det var sistnevnte som ga henne ”Sentimental Journey”, som ble hennes første slager. I 1942 giftet hun seg med trombonisten Al Jorden. Med ham fikk Doris Day sitt eneste barn, sønnen Terry. Hun ble skilt i 1943.

Gikk til filmen: Mange vil mene at det var for det beste at Doris Day forlot ballettkarrieren for filmen
Første filmrolle var komedien ”Romantikk og høye bølger” i 1948, og herfra kommer hennes første millionselger av filmslagerne, nemlig ”It’s magic”.

Millionselger ble også duetten ”Love somebody” med Buddy Clark i 1948.

For hele familien

I 1950 spilte hun hovedrollen i ”Tea for two”, som bygget innholdet på et Broadway-musikkspill fra 1924. Tittelsangen ble selvfølgelig slager.

I 1950 kom filmen ”Lullaby of Broadway” med en rekke fine sanger, og ikke minst Doris Day i krevende dansenummer. Etter ulykken i 1937 trodde ingen at hun skulle kunne danse igjen. Men Doris hadde hele tiden trent benmusklene, og ble etter hvert en dyktig danser også. Dette fikk hun vise i flere av sine filmer.

Publikum forventet nå at Doris Day og hennes filmer skulle være familiehygge og spekket med dans og sanger. Det var også innholdet i de fleste filmene, men hun fikk også vist sitt skuespillertalent i spennings og seriøse roller.

Filmen ”On moonlight bay” i 1950 ga publikum den populære balladen ”Moonlight Bay”, og i ”By the light of the silvery moon” i 1953 kom millionselgeren med sammen tittel som også her i landet ble en velspilt gjenganger i NRK’s Ønskekonserten.

I det ville vesten

I 1953 ble ”Sugarbush” i duett med Frankie Laine landeplage i mange land, og duetten ”Lets walk that a-way” fra samme år ble også stor. For ikke så snakke om den romantiske balladen ”If I give my heart to you”!

Berømte fregner: Mange ønsket seg Doris Days smil - og fregner
1953 ble også det store western-året for Doris Day. I staten Sør-Dakota ved de svarte fjellene, i den lille byen Deadwood, ble opptakene til filmen om cowboyheltinnen Calamity Jane gjort. Historien bygger på hennes sanne historie. Doris Day spilte hovedrollen og fikk i kjølvannet av den tre store slagere: ”Secret love”, ”The black hills of Dakota” og ”Deadwood Stage”. ”Secret love” fikk Oscar som årets beste filmmelodi. Doris Day har selv denne sangen som en av sine favoritter.

I 1955 fikk hun mange lovord for sin tolkning av rollen som nattklubb-sangartisten artisten Ruth Etting. Hun var stjerne på 30-tallet og ble drevet frem av sin voldelige ektemann og manager. Doris Day spilte mot James Cagney og fikk stor suksess på plate også med tittelsangen “Love me or leave me”.

Hit med Hitchcock

Alfred Hitchcock engasjerte Doris Day i 1955 til spenningsfilm med James Stewart som med spiller i filmen ”The man who knew too much” – ”Mannen som visste for meget”. Dette skulle bli en av de aller mest kjente filmene hennes, og inneholdt Oscarvinner-sangen ”Que sera sera”.

Clark Gable var motspiller i filmen ”Teacher’s Pet” – tittelsangen et blinkskudd i 1957, og i 1958 kom en av hennes største slagere, ”Everybody loves a lover”. Her synger hun tostemt med seg selv, og det iørefallende refrenget med vekselsang gikk hjem hos platekjøperne.

Rock Hudson var morsom medspiller i filmen ”Pillow Talk” i 1959 – tittelsangen satt som den skulle og lå lenge på hitlistene. I 1964 kom Doris Days siste film og siste store slager, ”Move over darling”.

39 filmer ble det, mange musikkutmerkelser og nominert til Oscar. En rekke verdensslagere er fremdeles velspilte, og det gis stadig ut CD-er med hennes sanger. Blant annet har Bear Family Records gitt ut en glitrende samleserie med hennes innspillinger hentet rett fra masterbåndene.

Nedtrappet sekstiåtter

Selv har Doris Day siden 1968 trappet ned oghar de siste årene bodd i sin bolig i Beverly Hills i Los Angles. Der har hun blant annet arbeidet for hjemløse firbente venner.

Doris Day var idealet for ungpiker over hele verden på 50 og 60 tallet. Alltid blid og med en kvikk replikk – dessuten sjarmerende uten å være smellvakker. Smilehullene og fregnene i et opplagt og velpleiet ansikt – det ville mange ungpiker kopiere!

Doris Day’s sangstemme er unik – klar og med tydelig diksjon – og varmerket har alltid vært klingende rene toner, og full innlevelse i hver enkelt sang hun fikk synge!

I ”Alle tiders blinkskudd” 3. april kl. 21.03 sender NRK P1 de største slagerne til Doris Day.


 
Spillelister m banner 180
10 SISTE BLINKSKUDD
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no