skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
P2-teatret_toppbanner_3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > Radioteatret > P2-teatret Sist oppdatert 11:30
 

Grøndahls eksistensielle action

Radioteatret vier en hel måned til Christopher Grøndahl, en dramatiker og forfatter av de sjelde. Denne helgen kan du høre «Niveanatt» en gang til.

Publisert 05.10.2006 14:42. Oppdatert 27.10.2006 11:06.
Av Gry Elise Jacobsen

Christopher Grøndahl er noe for seg selv. Kanskje spesielt i Radioteater-sammenheng. For å si det som det er: Dramatikken hans sprenger radiomediet helt til yttergrensene.

CHRISTOPHER GRØNDAHL: Oktober er denne forfatterens måned i Radioteatret (Foto: Fredrik Arff)
Det handler om verden. Det handler om fortellinger som like gjerne kan være sci-fi som det kan være morgendagen, noe det første stykkets historie «Niveanatt», kan bekrefte.

Niveanatt

Niveanatt var Christopher Grøndahls debut i Radioteatret. Stykket ble skrevet spesiellt til Radioteatrets 75-års jubileum, og skulle opprinnelig hatt premiere omtrent samtidig med jubileumsfesten, den 11. september 2001, med sendestart den 8. oktober.

Stykket begynner med at en bilbombe sprenges på utsiden av den amerikanske ambassade.

Den premieren ble av verdenspolitiske årsaker utsatt. Stykket lå så nært opp til virkeligheten at man anså det som problematisk å sende det rett etter tragedien i World Trade Center. Først halvannen måned etterpå gikk stykket på lufta.


Storyen

Oslo, året er 2015. Norge har meldt seg ut av alle unioner og allianser og holder knallhardt på oljeressursene under den globale energikrisen.

NIVEANATT: Jon Øigarden og Rebecka Hemse i hovedrollene som Gustav og Sofia.
Noen sprenger en bilbombe utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo, og dermed er helvetes hunder sluppet løs: USA bestemmer seg for å invadere Norge.

NRK-journalisten Gustav Falck (Jon Øigarden) og sikkerhetssjef Sofia Lindeblad (Rebecka Hemse) befinner seg med ett svært ufrivillig midt i begivenhetenes sentrum. Vil de greie å avsløre sannheten om invasjonen før Norge legges i kne?

«Niveanatt» er en av de få produksjonene Radioteatret har produsert også for P3. Regien er ved Steinar Berthelsen og lyddesignen ved Arne Barca. I rollene finner vi blant andre Rebecka Hemse, Jon Øigarden, Linn Skåber, Ellen Horn, Nils Ole Oftebro, Bård Tufte Johansen, Kristopher Schau, Kari Slaatsveen mfl. Musikken er skrevet av Lars Horntvedt fra gruppa Jaga Jassist.

Sagt om Niveanatt


- "Dette er så dyktig gjort og så realistisk gjennomført at det er umulig ikke å tro på det."
Dagsavisen

- "Vi kan allerede slå fast at forfatter Christopher Grøndahl har skrevet et actionspill med ubehagelig politisk presisjon."
Stavanger Aftenblad

Hør det!

«Niveanatt» kan du høre søndag 29. oktober klokken 15.03 og mandag 30. oktober klokken 19.30.

I ukene som følger kan du få med deg ytterligere tre stykker av Christopher Grøndahl: Prix Europa-vinneren «RISK», og premiereklare «Silent Winds of Blackpool» og «Tundra».

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM NIVEANATT

 
Radioteatret går løs på monstret
Fruen fra havet
10 SISTE RADIOTEATER
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no