skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
P1-krimmen_toppbanner_3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > Radioteatret > P1-krimmen Sist oppdatert 09:48
 

Norges største forbrytere

Med 1600 saker på sitt rulleblad har Knut Gribb satt slutttrek for en anselig mengde forbryterkarrièrer. Men noen av hans motstandere lar seg ikke stanse – de vender tilbake gang på gang...

Publisert 17.12.2003 13:13.
Av Nils Nordberg

Thomas Ryer på vill flukt fra Knut Gribb - i Holmenkollbakken.
...Og det er ikke bare sjansen til et rikt bytte som lokker; det er kanskje like mye fristelsen til å utkjempe en ny duell med Norges største detektiv.

Mannen med de svarte øynene

Gribbs faste motstandere er sånne som forkledningskunstneren Simon Farr, mannen med de tusen ansikter, og den internasjonale gangsteren Stern, mannen uten fedreland.

Men først og fremst er det Thomas Ryer og Olga Barcowa, som vi begge har møtt en rekke ganger i Radioteatrets serie om Knut Gribbs bedrifter.

”Den hemmelighedsfulde Thomas Ryer” dukket opp allerede i detektivens første eventyr, i 1908, en stilig, svartøyd herre på byen som levde et dobbeltliv som forbryter inntil han ble avslørt av Gribb. Siden da har de utkjempet hundrevis av tvekamper.

Akrobat og utbryterkonge

Thomas Ryer er på samme alder som Gribb og trolig av norsk opprinnelse, men det meste av hans fortid er hyllet i mørke. Vi vet ikke en gang om Ryer er hans virkelige navn – han bruker også en rekke aliaser og snakker flere språk som en innfødt.

Vi vet at han har vært anarkist – det var sånn han lærte en av sine spesialiteter, tidsinnstilte bomber – og har opptrådt på sirkus som akrobat, utbryterkonge á la Houdini, og forkledningskunstner. Trolig har han også vært innom den franske fremmedlegionen.

Han er først og fremst en dristig svindler og tyv, som oftest opererer alene eller sammen med en vakker og forslagen kvinne. Han behersker det meste innen forbryterfaget, men holder seg unna mord og narkotikahandel.

Han er egentlig noe av en romantiker, som tiltrekkes av det eventyrlige og fantastiske og iblant til og med kan gå i en god saks tjeneste.

Den grønne redsel

Olga Barcowa, derimot, har ingen betenkeligheter hverken når det gjelder drap eller narkotika. Hun dukket for første gang opp i Norge i 1929.

Også Barcowas bakgrunn er innhyllet i mystikk, men hun påstår selv å være grevinne, født i St Petersburg – i så fall var hun en av de mange russiske aristokratene som flyktet fra bolsjevik-revolusjonen i 1917.

Som ung pike var hun med i kretsen rundt munken Rasputin, mystikeren som var Russlands mektigste mann gjennom sin nærhet til tsar-familien, men bel myrdet i 1916.

Det var antagelig ved Rasputins hjelp at Barcowa utviklet sitt talent for hypnose. Det sies at når hun tar sine evner i bruk, dukker dansende grønne flammer opp i dypet av hennes mørke øyne og gjør ofrene, særlig menn, viljeløse. Så uhyggelig er virkningen at hun har fått tilnavnet ”Den grønne redsel”.

Kjære Knut

På 1920-tallet opptrådte Olga Barcowa på varieteer i Frankrike og Tyskland som hypnotisør og ”eksotisk” danserinne (i likhet med spionen Mata Hari).

Som spiritistisk medium utnyttet hun tidens voldsomme interesse for parapsykologiske fenomener; en av hennes beundrere var Sherlock Holmes-forfatteren og spiritisten Sir Arthur Conan Doyle. Men så ble hun avslørt som svindler og har siden vært på flukt fra politiet.

At den vakre Olga stadig vender tilbake til et såpass lite og ubetydelig land som Norge, har kanskje sammenheng med at hun i dypet av sitt kvinnehjerte nærer en romantisk svakhet for Knut Gribb. For henne er og blir han ”kjære Knut”.

En vals med den grønne redsel

I helgens episode kommer Knut Gribb i virkelig nærkontakt med Olga. "En vals med den grønne redsel" er skrevet av Gunnar Staalesen, og sendes lørdag 20. desember klokken 14.03. Reprisen går som vanlig søndag kveld klokken 23.30.Siste saker:
Flere saker: ALT OM KNUT GRIBB
Siste saker:
Flere saker: ALT OM KNUT GRIBB

 
SENDETID
Lørdager kl. 14.03 og søndag kl. 23.03 på P1. NB! Endringer forekommer! Se:
KONTAKT
Redaktør:
Ansvarlig for sidene:
Tlf: 23 04 84 56 Fax: 23 04 70 88
10 SISTE RADIOTEATER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no