skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
toppbanner_barneteatret_3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > Radioteatret > Barneteatret Sist oppdatert 09:55
 
Barneteatret

Lille Lord Fauntleroy

Lille Lord Fauntleroy har lange krøller, fløyelsdress og kniplingskrage. Han er en liten fyr som tror det beste om alle han møter, og derfor lett får venner. Det er hva han har å stille opp mot den fryktinngydende og tyranniske bestefaren, Jarlen av Dorincourt.

Publisert 12.01.2001 15:38.
Fortellingen om den amerikanske gutten Cedric Errol, som blir arving til en engelsk adelstittel og et stort gods, er en av barnelitteraturens klassikere. Det er 125 år siden Frances Hodgson Burnetts bok om Lille Lord Fauntleroy ble utgitt og også dramatisert.

I 1921 kom ”Little Lord Fauntleroy” som stumfilm (med Mary Pickford som Cedric), og i 1936 som talefilm med datidens store barnestjerne Freddie Bartholomew i hovedrollen. Norsk fjernsyn laget sin versjon i 1966 med Alfred Solaas som regissør. Hørespillserien som nå blir sendt i reprise, ble første gang sendt i 1955 med Hans Jacob Kinge som Cedric og Ola Isen som bestefaren – Jarlen av Dorincourt.

Handlingen foregår delvis i Amerika og England. Forfatteren kjente begge land. Hun kom fra Amerika seksten år gammel og slo igjennom med en roman fra gruvemiljøet i England. Så skrev hun flere barnebøker, og mest kjent er ”Lille Lord Fauntleroy”. Noe som fra begynnelsen bidro til det, var tegningene som ble laget til fortellingen (av Reginald Birch): ”Lillelorden” med lange krøller, fløyelsdress og kniplingskrage ble snart et begrep. Men denne pynten førte også til at hovedpersonen fikk ord på seg for å være lite ”gutteaktig”, særlig hos den samtidige guttegenerasjonen som ble påtvunget et slikt ideal.

"Lille Lord Fauntleroy"
Hørespillserie i seks deler
av Frances Hodgson Burnett.
Oversatt, dramatisert og instruert av Nils Reinhardt-Christensen
Lyd: Ragnar Johansen
Sendes i Lørdagsbarnetimen fra 5. mai. 
SENDETID
I Lørdagsbarnetimen på P1 og P2 kl. 17.03. I Kulturbo på P2 søndag kl. 17.00.
KONTAKT
Redaktør:
Ansvarlig for sidene:
Tlf: 23 04 84 56 Fax: 23 04 70 88
10 SISTE BARNETEATER
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no