skilleBildegalleriskilleNettradioskille_slutt
4040 norgesglasset 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > Norgesglasset 40/40 Sist oppdatert 10:46
 
Hovedsiden
50-tallet
60-tallet
70-tallet
80-tallet
Det skjedde
Dagens nøtter
Konkurranser
Spillelister
Hitlister
Redaksjonen
Det skjedde
As Time Goes By
Top 10
Elvisbanner
The Beatles
 
4040
Norgesglasset
NRK P1

mandag - fredag
kl 14.00 - 15.00

Norgesglasset
NRK P1
7005 Trondheim


 
Forente Artister:

Sammen for livet

"Sammen for livet" fremført av "Forente Artister" samlet inn millioner av kroner til sulterammede i Afrika i 1985, men alle var ikke like enige i det moralske aspektet ved slike prosjekt.

Publisert 04.08.2003 15:02. Oppdatert 05.08.2003 15:27.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
I 1985 var det sultkatastrofe i Afrika, og Bob Geldof stilte seg i spissen for de TV-overførte Live Aid-konsertene som ble sett av 1,5 milliarder mennesker, og samlet inn 600 millioner kroner til de sulterammede. Geldof tok også initiativet til at amerikanske artister spilte inn "We Are The World".

Trakk seg

"Live Aid" høstet lovord i de fleste kretser, men en av de få som stakk hodet frem og kritiserte det store TV-showet var Ole Paus.

Halvdan Sivertsen (Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX)
Han så på det som popbransjens avlatsbegivenhet, og mente at man trakk større oppmerksomhet mot de deltagende artistene enn til nødstilte. Han sa nei til å skrive teksten til "Sammen for livet", og trakk seg til slutt ut av hele prosjektet.

Luksusproblem

Det ble Halvdan Sivertsen som skrev teksten til Forente artisters "Sammen for livet". Han hadde ikke samme betenkeligheter som Paus, og mener at norske artister ikke kunne finne noen bedre måter å samle inn så mye penger på så kort tid på som de gjorde da. Sivertsen mente Paus årsak til å si nei var et luksusproblem.

I første omgang ante man ikke om det skulle være Se og Hør eller Fremtiden i våre hender som skulle være ansvarlig for utgivelsen i Norge. Paus mener hele prosjektet derfor kom noe skjevt ut. Men Sivertsen syntes det var en bagatell, og sa at poenget er at den kom meget godt i mål.

Stilte gratis

Forente Artister: Sammen for livet
Søndag 12. mai 1985 møttes Åge Aleksandersen, Halvdan Sivertsen, Terje Tysland, Elisabeth Andreasson, Hanne Krogh, Wenche Myhre, Anita Skorgan, Anne Grete Preus, Jahn Teigen, Eldar Vågan og et sekstitalls andre artister i Rainbow platestudio. Under navnet "Forente Artister" spilte de inn låta "Sammen for livet" skrevet av Halvdan Sivertsen og Åge Aleksandersen samme kveld. Alle artistene stilte opp gratis, og platen som ble sluppet i juni ble en salgssuksess.

Hør Ole Paus og Halvdan Sivertsen snakke om "Sammen for livet" ved å klikke på linken i medieboksen over.

Tilrettelagt for web av Per Kristian Johansen.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM 80-TALLET

 
80-tallet
70-tallet
60-tallet
50-tallet
X-ord
 
10 SISTE 40/40
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no