skilleBildegalleriskilleNettradioskille_slutt
4040 norgesglasset 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > Norgesglasset 40/40 Sist oppdatert 10:46
 
Hovedsiden
50-tallet
60-tallet
70-tallet
80-tallet
Det skjedde
Dagens nøtter
Konkurranser
Spillelister
Hitlister
Redaksjonen
Det skjedde
As Time Goes By
Top 10
Elvisbanner
The Beatles
 
4040
Norgesglasset
NRK P1

mandag - fredag
kl 14.00 - 15.00

Norgesglasset
NRK P1
7005 Trondheim


 

Boikottskuffelse for Strømøy

OL i Moskva ble en gedigen nedtur for Tore Strømøy. 20-åringen fra Frøya i Sør-Trøndelag hadde i ti år trent for å vinne ære og heder på Lenin stadion, dessuten skulle han tørke fliret av sambygdinger som hadde hånet ham for den merkelige idrettsutøvelsen hans. Tore Strømøy var kappgjenger før han spaserte inn i TV-ruta.

Publisert 28.07.2003 11:46. Oppdatert 28.07.2003 15:32.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
I alt var det 64 nasjoner som fulgte USA og boikottet de 22. olympiske lekene i Moskva. Boikotten var et resultat av Sovjetunionens invasjon i Afghanistan. Tallet på deltagerland var bare 80, som var det laveste siden 1956. Likefullt deltok både Sverige, Danmark, Finland, Storbritannia og Italia. I Norge raste striden for og imot i flere måneder på våren dette året.


Tore brukte å gå, nå er det NRK. (Foto: Rune Petter Ness/Scanpix)

Nei, nei og neeeeeii

Idrettstinget gjorde det første vedtaket om "nei" i Bodø i slutten av april. En måned senere ble vedtaket endelig og formann Ole Jacob Bangstad i Norges Idrettsforbund høstet mange protester fra skuffede idrettsutøvere.

Roeren Frank Hansen hadde sammen med Alf gode medaljesjanser og hadde planlagt å avslutte karrieren på sovjetisk grunn. - Det som skjedde der var noe av det mest skuffende som har skjedd meg så lenge jeg har drevet idrett, sa Frank Hansen da vedtaket var endelig.

Et langt neeeeeiiii ble det også da boikottvedtaket ble meddelt landslaget i kappgang.

Tore av sporet

Illustrasjonsfoto. (Foto: Mark Earthy/Scanpix)
Tore Strømøy var syk av hjemlengsel etter en flere måneder lang oppkjøringsperiode i Spania og Mexico da meldingen kom. Men - nyheten ble langt fra mottatt med applaus. - Frank Hansen skulle avslutte karrieren sin i Moskva - jeg skulle starte min der, sier frøyværingen. Han hadde nettopp satt ny norsk rekord i 50 kilometer kappgang og skulle bli øykommunens første OL-deltager.

Ti års slit i tunge myrtråkk og langs støvete grusveier i Trøndelag skulle krones med olympisk ære. - Jeg hadde drømt mye om inngangen på Lenin stadion, og håpet det skulle tørke fliret av alle de som hadde pekt på meg og hånet meg i årevis for denne merkelige sporten jeg drev på med.

Fikk mye oppmerksomhet

Journalist og TV programleder Tore Strømøy er 2003s TV-konge, med nærmere 1,2 milloner seere i snitt på sitt program "Tore på sporet". Her Strømøy i avslappet positur på sitt kontor. (Foto: Rune Petter Ness/Scanpix)
Det hadde aldri skjedd før, for - da kappgjengerne kom hjem til Norge fra Mexico, ble de førstesidestoff i Dagbladet før de noe uventet reiste rett til - ja, nettopp Moskva. - Vi deltok i noen stevner i Sovjet og jeg var også innom og prøvegikk noen runder på Lenin stadion, forteller Tore Strømøy. - Det glapp nok ikke noen medaljer for Norge, for jeg var ikke så god. Jeg var jo ung og skulle starte karrieren der, men nå sitter jeg jo bare her som en av general Bangstads mange forsmådde.

Og så ble du bare TV-kjendis istedet? Ja, det er jo litt rart da. Jeg ville nok aldri ha blitt så kjent som kappgjenger om jeg hadde tatt OL-gull heller. Det er rart med det; verden er urettferdig, smiler Strømøy og ler - 23 år etter at 5.217 idrettsmenn- og kvinner konkurrerte om heder og ære Moskva.
Siste saker:
Flere saker: ALT OM 80-TALLET

 
80-tallet
70-tallet
60-tallet
50-tallet
X-ord
 
10 SISTE 40/40
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no