skilleBildegalleriskilleNettradioskille_slutt
4040 norgesglasset 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > Norgesglasset 40/40 Sist oppdatert 10:46
 
Hovedsiden
50-tallet
60-tallet
70-tallet
80-tallet
Det skjedde
Dagens nøtter
Konkurranser
Spillelister
Hitlister
Redaksjonen
Det skjedde
As Time Goes By
Top 10
Elvisbanner
The Beatles
 
4040
Norgesglasset
NRK P1

mandag - fredag
kl 14.00 - 15.00

Norgesglasset
NRK P1
7005 Trondheim


 

Gagarin tok kommandoen

Kjell Okkenhaug skulle være sjåfør for romhelten Juri Gagarin, men Gagarin tok selv kommandoen. Etterpå var et bilde av de to godt nok for å åpne eksklusive dører bak jernteppet.

Publisert 04.07.2003 13:00. Oppdatert 07.07.2003 14:52.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Juri Gagarin var det første mennesket som så jorden fra verdensrommet da han i 1961 var borte fra jordoverflaten i 108 minutt. Han ble umiddelbart helt og kjendis i både Sovjet og verden forøvrig. I mars 1964 kom Gagarin til Norge, og vårt land var det 39. romhelten besøkte etter den suksessfulle turen.

Okkenhaug og Gagarin. (Foto: Privat)
Det åtte dager lange besøket var omfattet med voldsom interesse og over alt stimlet store folkemengder sammen for å se helten. Det sovjetrussiske følget skulle befordres på skikkelig vis, og i Trondheim fikk bilforhandler Kjell Okkenhaug spørsmål om å stille med to av blankpussede Volgabiler fra sin forretning.

Kjell Okkenhaug stilte selv som sjåfør og så frem til å få Gagarin i forsetet, men skuffelsen var stor da kommunes representant galant eskorterte kosmonauten inn i sin Mercedes. -Jeg ble hengende med fylkesmannen og den sovjetiske ambassadøren og selv om det var stort nok i seg selv, så var det ikke det jeg hadde håpet på, forteller bilforhandleren 39 år etter det celebre oppdraget.

Men Okkenhaug argumenterte for at helten måtte få kjøre sitt eget lands bil og slik ble det: Men Gagarin insisterte på å kjøre selv. -Du kan si jeg var co-pilot, ler Okkenhaug. På vegen til et av byens hoteller, la Gagarin seg så tett opp i bakskjermen på den kommunale Mercedesen som mulig. Okkenhaug bryter ut i latter og forteller at romfareren spøkte med at det ville bli morsomt å se hvem av bilene som best tålte et sammenstøt.

Kjell Okkenhaug beskriver Gagarin som en åpen, hyggelig og rett og slett likandes kar. Han husker ennå håndtrykket fra det han beskriver som en lett lubben hånd.

Da Okkenhaug i 1966 var sammen med en gruppe andre bilforhandlere i Moskva fikk han stor nytte og glede av et bilde fra Gagarins norgesbesøk. Blant annet åpnet bildet dørene til et av verdens mest kjente teaterbygg - Bolsjoi i den russiske hovedstaden. -Vi fikk omvisning mens forestillingen pågikk, det var stort, smiler 77 år gamle Kjell Okkenhaug.

Trønderen sier det gjorde et uutslettelig inntrykk på ham å oppleve hvor stor Gagarin var i sitt eget hjemland. -Lenin var Gud, men Gagarin var den personifiserte Lyn Gordon!!


Siste saker:
Flere saker: ALT OM 60-TALLET

 
80-tallet
70-tallet
60-tallet
50-tallet
X-ord
 
10 SISTE 40/40
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no