skilleBildegalleriskilleNettradioskille_slutt
4040 norgesglasset 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > Norgesglasset 40/40 Sist oppdatert 10:46
 
Hovedsiden
50-tallet
60-tallet
70-tallet
80-tallet
Det skjedde
Dagens nøtter
Konkurranser
Spillelister
Hitlister
Redaksjonen
Det skjedde
As Time Goes By
Top 10
Elvisbanner
The Beatles
 
4040
Norgesglasset
NRK P1

mandag - fredag
kl 14.00 - 15.00

Norgesglasset
NRK P1
7005 Trondheim


 
Støv på hjernen:

Rengjøring på 50-tallet

Husmorboka, alle husmødres bibel på den tiden; beskriver over 24 sider hvordan mor bør bære seg ad for å holde huset rent, og her er ingen ting overlatt til tilfeldighetene:
Avsnittene har titler som: ”børster og redskaper til rengjøring”, ”bløtgjøring av hardt vann” og ”såpas vaskevirkning”. Under kapitlet ”Rengjøring i de enkelte rom”, er framgangsmåten for hvert rom beskrevet i detalj.

Publisert 26.06.2003 11:18. Oppdatert 01.07.2003 10:05.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:

Far må skånes

Alle gulvene burde tørkes over hver dag, formaner Husmorboka, i tillegg til skikkelig rengjøring en gang i uken. To ganger i året var det storrengjøring, og den burde de andre familiemedlemmene forskånes for: ”Og det er selvsagt ikke hyggelig for dem som kommer hjem, at de finner huset endevendt. Husmoren må derfor ta hensyn til dette i sin arbeidsplan, (……..) og ved å ta de mest ’rumsterende’ arbeider når husfaren er fraværende.”

Revolusjonerende nyvinninger

På 50-tallet introduseres husmødrene for to nyvinninger innen renhold: støvsugeren og vaskemaskinen. Det var nesten noe magisk over dem begge. Med støvsugeren forsvant støv og skitt som ved et trylleslag, og vaskemaskinen gjorde klesvasken til en fest, i alle fall i følge reklamen: ”… og tenk så morsomt det blir å vaske!” heter det i reklamen for Evalet vaskemaskin. Men at vaskemaskinen representerte en revolusjon for husmødrene, er sikkert. Tidligere måtte de stå i kalde vaskekjellere og legge alt tøyet i bløt dagen før vaskedagen. Slik skriver Brita Westergaard i boka ”Hvor var kvinnene”:

”Vaskedagen var det opp grytidlig og fyre opp under bryggepannen for å få varmtvan, og så stå bøyet over vaskebrettet og gni tøyet rent. Over i bryggepannen med alt som skulle kokes, i røk og damp – tungt!”

Hva er rent?

Det merkelige var at selv om vaskemaskinen lettet klesvasken, brukte ikke husmoren mindre tid på å holde tøyet rent, - tvert imot! Undersøkelser fra perioden 1920-1970 viser at familene stadig brukte mer tid til klesvask. Historiker Anna Jorun Avdem forklarer dette med at de moderne vaskemetodene forandret synet på hva som var rent og hva som var skittent. Samtidig fikk familiene bedre råd og lettere tilgang til å skaffe seg flere plagg. Dermed vokste også skittentøyhaugene, samtidig som de måtte vaskes oftere enn før!

Sosial kontroll

Det fantes altså normer for renhold, også når det gjaldt huset. I boka ”Husmorhistorier” skriver etnolog Hilde Danielsen at det hendte kvinnene satte hverandre på plass hvis ikke standarden ble fulgt. ”Det kunne gå så langt at dei andre husmødrene i gata møtte samla opp heime hos ei som sluntra unna, og vaska huset hennar frå kjellar til loft. Slik fekk unnasluntrarane ei åtvaring, samtidig som dei fekk opplæring i korleis huset skulle sjå ut.”Siste saker:
Flere saker: ALT OM 50-TALLET

 
80-tallet
70-tallet
60-tallet
50-tallet
X-ord
 
10 SISTE 40/40
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no