Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > Musikkmisjonen
SISTE SAKER
LYD & VIDEO
KONTAKT
upunkt@nrk.no
Red: Nina Nordbø
hvit pixel 1 x 1
Supergruppa Tomahawk
Mike Patton er en mann med svært mange baller i lufta. En av disse ballene heter Tomahawk. Sammen med medlemmer fra band som Jesus Lizard, Helmet og Melvins ga han ut Tomahawk-albumet i fjor høst. I helga viste supergruppa seg fram live og da slo MusikkMisjonens Aage Wolff til.

Kevin Rutmanis, John Stanier, Duane Denison, Mike Patton, - henholdsvis bassist, trommis, gitarist og vokalist i The Melvins, Helmet, Jesus Lizard, Faith No More.

Disse fire menneskene, fra disse fire velkjente bandene slo i fjor hodene sine sammen og skapte bandet Tomahawk. Et band som - med en lineup som dette - nesten ikke kan kalles annet enn en supergruppe. Men det vil ikke Tomahawk vite noe av!

Tomahawk er IKKE en supergruppe, selv om de blir beskyldt for å være det. Men dette er ikke det eneste Tomahawk blir beskyldt for å være. De blir også gjerne omtalt som Mike Pattons nye prosjekt – vel å merke er Patton med i bandet, men at det er hans band mener alle i Tomahawk –inkludert Patton - er feil. Det er tross alt gitarist Duane Denison som skriver brorparten av låtene. Dessuten blir Tomahawk gjerne omtalt som et nytt Faith No More – vel - det bryr ikke Tomahawk seg så veldig mye om, men de skjønner ikke helt sammenlikningen. Men hva skal man da omtale dem som? John Stanier og Kevin Rutmanis vet ikke helt selv hva bandet skal beskrives som.

Mike Patton. Foto: http://www.pattonfever.com/
- Bandet kom sammen veldig raskt. Vi bor alle langt fra hverandre, to på hver side av USA faktisk, så når vi ikke er på veien treffes vi sjelden. Beslutningen og forberedelsene om å spille inn noe sammen ble stort sett gjort via telefon og sneglepost. Da møttes øvde vi i tre dager før vi gikk i studio!

Men hvis ingen av bandmedlemmene egentlig skjønte hvor dette bar, hvorfor ble de da med?


- Vel, vi begynte med dette fordi vi visste det ville blir noe helt nytt og spennende. Lineup-en, med folk fra såpass forskjellige band hørtes helt rå ut. Det var som om det kom ei dame fra en annen planet med seks pupper og spurte om du ville pule. Da sier man ikke nei! Om ikke annet, så ville det bli en interessant opplevelse!

Modenhet?

Men selv om sammensetningen av medlemmene i bandet faktisk har noe si for de involverte, så handler det fortsatt ikke om det å være en supergruppe. For Tomahawk handler det om modenhet. Og et modent musikalsk uttrykk. Men hva betyr det? Låtskriver og gitarist Duane Denison prøver å forklare.

- Hvis vi hadde visst hva det var vi ønsket å uttrykke, så tror jeg ikke vi hadde orket forsøke! Det vi holder på med er bare rock, intet mindre! Det er ikke som om vi er et kammerorkester, vi sitter ikke og kikker på noteark for å si det sånn. Det handler om rytme, energi, bråk, sex, alkohol og volum, the rock experience kort fortalt, gjerne slik den var i begynnelsen, med Chuck Berry, Little Richard, Elvis Presley… Rocken forandrer seg konstant, og vi forøker å legg til noe av vårt eget, ved å legge til litt elektroniske greier og fikle litt mer arrangementene, for å få til noe som ikke er gjort før. Men det er alltid driven, energien og spenningen som betyr mest.

- Er det viktig å være uforutsibar?


- På en måte er forutsigbarhet bra, eller uungåelighet, som jeg heller liker å kalle det. Jeg liker ikke når alle låtene til et band har låter totalt forskjellig. Det er lett å smelle i vei med en million ting samtidig, det som er vanskelig er å skape flyt og kontinuitet på plate og på scenen. Vi liker selvsagt å eksperimentere og improvisere, men i bunn og grunn lager vi enkel, rett fram rock. Men samtidig er det ikke vanlige rockelåter, vi forsøker å bygge atmosfære og filmatiske lydlandskap i det vi gjør, legger Duane Denison til.

Intervju: Aage Wolff for MusikkMisjonen, Musikkmisjonen@nrk.no
Tilrettelagt for nett av Morten Skogly.
Publisert 27.02.2002 19:42 - Oppdatert 28.02.2002 13:32


hvit pixel 1 x 1

petre_gronn_bakgrunn768
Hva ble spilt på P3?
Vi legger ut alle spillelistene på nettet.


hvit pixel 1 x 1
Are og Odin
Siste lydkutt fra Are og Odin:
hvit pixel 1 x 1
Siste lydkutt fra Kyrre
kyrre
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no