Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > Musikkmisjonen
SISTE SAKER
LYD & VIDEO
KONTAKT
upunkt@nrk.no
Red: Nina Nordbø
hvit pixel 1 x 1
Metal fra den dype skogen
Fredag 23. november dro Red Harvest til skogs. "Sic Transit Gloria Mundi" skal fullføres i Akkerhaugen i Bø med produsenten Neil Kernon som er kommet over Atlanteren. Mer noia industriell metal er hva gutta lover fansen fra sitt Far Out Stoodios på Grønland i Oslo.

Thomas, Jimmy, Ketil, Erik, LRZ

Siden slutten av 80-tallet har Red Harvest vært et av kjernebandene i Oslo-metallen sammen med Mayhem, Cadaver og Darkthrone. Når "Slik forgår verdens fortreffelighet" kommer i mars neste år er det 10 år siden platedebuten, "Nomindsland".

Far Out Stoodios

Far Out Stoodios

Red Harvest deler det smått legendariske undergrunnsstudioet Far Out Stoodios med technobandet Palace Of Pleasure. Her spilte Mayhem inn "Wolf’s Lair Abyss" og her var den nye Red Harvest plata ferdig programmert i september.

– Det har vært et undergrunsstudio så lenge vi kan huske, forteller Thomas.

Beliggenheten er på et gatehjørne på Grønland, og LRZ humrer at studionavnet har ført til at folk har kommet og spurt hva slags "studio" dette er...

Red Harvest har sitt hjem hos Nocturnal Art i Norge og Relapse i USA. Jimmy er storførnøyd med å være på samme label som Neurosis og Godflesh. Den forrige plata solgte brukbart i amerikanske undergrunnsmetallsjapper.

LRZ
– Vi har aldri tjent penger. Det ville vært morsomt. Etter å ha laget ei skive er det kult å selge mest mulig. Men først har vi laget skiva, det er viktig, understreker LRZ.

Synth eksperimentererne

Red Harvest begynte med synther og programmering på andreplata "There’s Beauty In The Purity Of Sadness" i 1994.

- Tidlig på 90-tallet var synth fyfyfyfy, det var "No Synths Used.." på plateomslagene. Vi har kanskje vært litt forut vår tid rent lydmessig, undres LRZ.

Red Harvest er ikke fornøyd med sitt tidligere plateselskap Voices og hvordan de fremsto der.

- Vi tapte på å være på et dårlig selskap. Voices ga ut alt for mange av platene våre. De (Voices) presenterte oss som "Alternativ" og ikke "Metal". Det kom masse busserullfolk (les studenter) på konsertene våre – f..... Hippiedritt, sier Ketil.

- Vi var for heavy for Motorpsycho-fans, ikke harde nok for ekstrem fans, ikke melodisk nok for prog fans, forklarer han videre.

Thomas bryter inn og sier at de ikke angrer på noen av låtene eller platene, før Ketil stolt befester
– det er kult å si at vi aldri har vært i genre.

Tribal Industrial prøver Jimmy å genrebeskrive Red Harvest som og LRZ synes den forrige skiva var Industrial Black Goth.

Jimmy "Ofu Khan"

Cash er helt

– Vi er flinke til å forandre oss fra skive til skive – vi har vært innom alt. Hjemme hører jeg mye på sløy dub og filmmusikk. Eller metal, punk eller pop eller Johnny Cash. – Cash er fyllik sånn som oss, han har coveret metalband, Nick Cave – Cash er en metallhelt, Willie Nelson er en metallhelt også, sier Jimmy.

LRZ synes det aldri har vært så gøy å lage tøff musikk etter han sluttet å høre på det, nå går det mest på dub.

Ketil hører på mer kraftige saker som Detroit Techno og metal som "Neurosis – de kryper seg inn – de er gufne og Darkthrone - ingen høres verre ut enn de".

- Vi digger den siste Mayhem, den har fått ufortjent mye pepper av folk.

Black Metal Verksted

”Sic Transit Gloria Mundi” blir ferdiggjort i Akkerhaugen der blant andre Emperor, Zyklon og Sirius har gjort skiver. Grunnene til å dra til skogen i Bø er flere. Bandet er glade i skogen, samt det gir mer fokus på musikken å kunne drive på til alle døgnets tider uten at arbeid og private ting spiller inn. Dessuten er prisen den halve av i Oslo.

Neil Kernon har fløyet over Atlanteren og skal produsere.
Han har vært lydtekniker for Yes og Queen og spilt på plater med så vidt forskjellige band som Flotsam & Jetsam og Tremeloes. Ellers har han jobbet med store navn David Bowie, Elton John, Phil Collins, Supertramp, Lenny White, Billy Cobham, Stephane Grappelli, Linda Ronstadt, Jeff Beck, Thin Lizzy, Rolling Stones og Sex Pistols. Han produserte masse AOR/melodiøs heavy på 80-tallet blant annet "Rage for Order" med Queensryche og skiver med Kansas, Michael Bolton og Ole Evenrude. Nå er han en alternativ metallprodusent og i de senere årene viet sin tid til mindre kjente band (utenfor metallmiljøet).

Her ble den forrige platen ble spilt inn
Han hørte Red Harvest første gang da han og Spiral Architechts spilte inn "A Sceptic’s Universe" (98). Kompisene i Spiral Architechts hadde med en tape med Red Harvest som han kicka på. Kernon hadde gjort ei punka skive med splatter death metal bandet Cannibal Corpse som Red Harvest likte.

– Han syntes vi var et band han hørte mye fett av – han VILLE gjøre oss, forteller Thomas.

– Han ”maste” seg inn på skiva, og han er grei på pris. Det blir spennende å se hva slags ideer han kommer med. Hvordan han kan få oss til å låte og om vi liker det, sier Jimmy.

Tekstene betyr mye

Jimmy skriver tekstene og gjør mye research via internett og bøker. Gamle og nye fenomener blir presentert fra bandets vinkel som vil oppfordre folk til å mene noe.

Platetittelen "Sic Transit Gloria Mundi" lover ikke glade partytekster, men om uttrykket kan oppfattes negativt er det fra et positivt band fremhever bandet.

- Vi formidler om forskjellige sekter, dommedag, science fiction. Den nye plata "Sic Transit Gloria Mundi" er gjennomsyret av konspirasjonsteorier, forteller Jimmy.
- Det er mye nerver på den, skikkelig "On the edge" og paranoia "sånn kan det bli".

- I lys av hva som skjedde i USA 11. september ville det vært pinlig og gitt den ut da, legger Ketil til.

Red Harvest

Militant industri

I tillegg til harde tekster stiller Red Harvest med et uttrykk som matcher live. Jimmy tror folk vil ha et totalt uttrykk;

- De (folk) stiller krav. Det fett å etterleve det. Vi har en miltant industrialistisk visuelt pakke.

Metall er blitt mer stuerent i Norge enn hva tilfelle var for 10-15 år siden.

- Da vi var unge ble vi disset for å spille metal, forteller Jimmy.

– Nå er det bare tantene mine som spør om "spiller’u musikk ennå", hermer Thomas.

Fra demokassett til alt på fanget

Landskapet har forandret seg med tilgangen av ny muskk og økt respekt for forskjellige genre.

LRZ innrømmer at 17-åringene nå er mer proffe enn hva de var når de var 17. Erik er enig og viser til at de skrev brev til diverse magaziner og sendte kassetter, men nå har internett kraftig revolusjonert hverdagen for nye band. Distribusjon er enklere og å spille inn demoer og CDer kan enkelt gjøres hjemme.

- Black Metal selger mye mer nå, sier LRZ. Erik tror ikke det ville vært aktuelt for EMI å signe Satyricon for fem år siden.

Red Harvest består av:

Jimmy Bergsten "Ofu Khan" (31) vokal/gitar
Erik Wroldsen (28) slagverk
Ketil Eggum "Turbonatas" (32) gitar
Lars Sørensen "LRZ" (30) keyboard/samples
Thomas Brandt (31) bass

Red Harvest har gitt ut disse platene:

New World Rage Music (2001)
Cold Dark Matter (2000)
New Rage World Music (1998)
HyBreed (1996)
Maztürnation (1995)
There's Beauty In The Purity Of Sadness (1994)
Nomindsland (1992)

Av Rune Johansen, nrk.no/musikk


Publisert 26.11.2001 12:19


hvit pixel 1 x 1
LENKER
Red Harvest Offisiell hjemmeside
Red Harvest Colin's hjemmeside
Neil Kernon Offisiell hjemmeside

petre_gronn_bakgrunn768
Hva ble spilt på P3?
Vi legger ut alle spillelistene på nettet.


hvit pixel 1 x 1
Are og Odin
Siste lydkutt fra Are og Odin:
hvit pixel 1 x 1
Siste lydkutt fra Kyrre
kyrre
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no