God tur 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > God tur
Alle fakta-
opplysninger fra radioprogrammet finner du igjen her samlet til et hendig reiseleksikon.

NRK P1
søndager kl 10.05
reprise mandager
kl 22.05 
God tur 26.11.2000

Selje

I begynnelsen av november 2000 åpnet Selje hotel i Sogn og Fjordane Norges - og kanskje også Nordens - første Thalassoterapi-senter.

Publisert 06.02.2001 09:27. Oppdatert 27.05.2002 14:16.
Det var helseminister Tore Tønne som sto for åpningen, og da jeg tok en prat med ham, sa han at man vil se på muligheten for å gi revmatikere og andre som trenger slik behandling en støtte til opphold, hvis det viser seg at resultatene av behandlingen blir gode. Dette vil ta tid, for det skal først gjennomføres et prosjekt over tre år for å måle virkningene.

Men dette stedet som ligger ut mot Stadthavet er også et reisemål i seg selv, og den største attraksjonen er Sunniva-hulen og klosterruinene på den lille øya Selja, som ligger ca en tjue minutter med båt fra hotellet.

Sagnet sier at i år 960 rømte en irsk kongsdatter med følge, fordi hun ikke ville gifte seg med den mannen som var tiltenkt henne. De tre båtene i følget hadde verken årer eller seil, og to av dem drev i land på Selja – den tredje på øya Kinn litt lenger sør. På Selja er en naturlig hule i fjellet, og her gjemte Sunniva og hennes følge seg. Etter hvert begynte folk inne på fastlandet å ane at noe foregikk ute på øya, og de sendte hærmenn utover for å se. Da Sunniva oppdaget dem, ba hun til Gud om at de måtte beskyttes, og svaret fra Herren var at hulen raste sammen og de ble begravet.

Senere ble det sett merkelige lys på øya, og det gjorde at Olav Trygvasson kom til Selja, og han bygget en kirke her. Den brant ned, men allerede året etter ble det oppført en steinkirke, og en svær forstøtningsmur i stein, som fortsatt står. Det var også sagnet om Sunniva – som forresten er vår eneste kvinnelige norske helgen – som gjorde at irske og engelske munker slo seg ned her rundt år 1000 og bygget et svært klosteranlegg her med kirke og tårn. Mange av ruinene, blant annet tårnet, står den dag i dag. Selja var en tid et av Norges bispeseter, og klosteret var flttig besøkt fra inn og utland. I Vatikanet i Roma ligger skrifter som forteller om korrespondansen mellom de to religiøse sentrene – og det altså for 800-1000 år siden.

Det er en opplevelse å komme hit ut, atmosfæren er spesiell og beliggenheten frapperende, og ekstra heldig er du dersom Harald Berge blir med deg, for han kan hele historien.

Hvis du vil ha mer informasjon om Selje kan du ringe:
57 85 88 80 -og snakk gjerne med Gerd Kjellaug eller Harald Berge.

Fyldig info finner du også på: www.seljehotel.noLENKER

 
10 SISTE GOD TUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no