God tur 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > God tur
Alle fakta-
opplysninger fra radioprogrammet finner du igjen her samlet til et hendig reiseleksikon.

NRK P1
søndager kl 10.05
reprise mandager
kl 22.05 
God tur 30.5.

Obidos i Portugal

Et av hotellene du kan ta inn på når du besøker Obidos.
Et av hotellene du kan ta inn på når du besøker Obidos.
Obidos ligger rundt halvannen time med bil nord for Lisboa, og er en eventyrby. Når du kommer inn gjennom byporten og innenfor de tretten meter høye murene, da er du i en middelalderby hvor tiden nesten har stått stille. Kikk forresten opp mot taket i det du går inn av porten og se på flisemaleriet.

Publisert 28.05.2004 09:48. Oppdatert 28.05.2004 09:49.
Du skal helst komme fra nord, for da ser du den på lang avstand, der den kneiser på en kolle, med borgen på toppen. På den borgen kan du bo, det er en av de vakreste Pousadaer i Portugal, og innenfor her er du virkelig i en helt annen verden. Jeg har bodd her en gang, og det var en stor opplevelse. For alt er restaurert tilbake til 1500 tallet, og et måltid i den vakre riddersalen er noe du også må få med deg.

Obidos er en hvit by med en lang hovedgate som fører opp til borgen. Du passerer et par kirker, men Santa Maria, som ligger på torget, litt opp i byen er den vakreste, for her ser du virkelig hvilken kunst som lages med fliser.
Når du kommer opp på borgen, må du gå inn. Selv om du ikke skal bo her, ta en kopp kaffe og se deg omkring. Gå opp i borgtårnet og få med deg panoramautsikten over landskapet, og er du riktig sprek så ta turen rundt på bymurene, den tar rundt en time.

Den lille festningsbyen står oppført på Unescos liste over vår felles kulturarv og ble opprinnelig anlagt av maurerne, og senere forsterket etter at kong Alfonso Henrique drev maurerne ut i 1148. Dette er kongen som regnes som ”grunnleggeren av Portugal”, som jeg fortalte deg om i et tidligere God Tur, da jeg snakket om Portugals første hovedstad, Guimaraes.

I 1282 fikk den åtteårige Isabella byen i bryllupspresang (!) av sin tilkommende 21 år gamle mann, kong Dinis, og helt frem til midten av det attende århundre gikk byen i arv til portugisiske dronninger, så vakker syns de den var.
Fordelen ved å være på dagtid her, er selvsagt at butikkene er åpne, og de har meget god kvalitet av ting du får grassat lyst på. En evig fristelse for lommeboken.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPANIA/PORTUGAL

 
10 SISTE GOD TUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no