God tur 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > God tur
Alle fakta-
opplysninger fra radioprogrammet finner du igjen her samlet til et hendig reiseleksikon.

NRK P1
søndager kl 10.05
reprise mandager
kl 22.05 
God tur 23.5

Nødpass på Gardermoen

Hvis du plutselig oppdager at du har glemt passet hjemmet – eller at det ikke lenger er gyldig, og du står på Gardermoen og lurer på hva du skal gjøre – fortvil ikke. Du kan få utstedt et såkalt nødpass på politistasjonen der. Det koster det samme som et vanlig pass, og gjelder for tre måneder.

Publisert 18.05.2004 15:40.

Men du må ha med en eller annen identifikasjon, kredittkort eller førerkort, som forteller at du er du..
Per Bjarne Holter, som er avdelingsleder når det gjelder pass og grensekontroll på flyplassen, sier at riktignok trenger du ikke å vise pass innen Schengen-området, men siden passet er det eneste identifikasjons-beviset som godtas, fordi vi nordmenn ikke har noe ID-kort, så vil både hotell, bank og eventuelt lege eller sykehus i utlandet kreve det. Han har også fått tilbakemelding på at om du reiser med elektronisk billett, så kan det være problemer for deg på hjemreisen, hvis du ikke har passet.

Per Bjarne har forresten tjenestegjort i ”gamle Jugoslavia” i FN-styrkene som politimann, og da jeg snakket med ham, sto han på reisefot for å besøke gamle venner i Kroatia. Det er mange lyttere som spør hvordan forholdene er i dette området, som var et favorittreisemål før krigen for nordmenn. Per Bjarne sier at han føler at det er fullstendig trygt og han syns også at alt fungerer. Til denne reisen som han nå gjør, har han gått inn på internett og funnet gode overnattingssteder.

Hvis du vil ha mer informasjon om pass kan du ringe politistasjonen på Gardermoen – 64 81 97 00


 
10 SISTE GOD TUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no