God tur 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > God tur
Alle fakta-
opplysninger fra radioprogrammet finner du igjen her samlet til et hendig reiseleksikon.

NRK P1
søndager kl 10.05
reprise mandager
kl 22.05 
God tur 23.5

Små "hemmeligheter" i Porto

En rusletur nede ved elven er et ”must”, og du kan også stikke innom markedet som ikke ligger langt fra Børsen og få med deg fargeprakten og folkelivet. Her nede ved elvekanten ligger kafeene tett i tett – men skal du virkelig oppleve kafeen, for å si det sånn, da skal du forflytte deg opp i byen, til gaten Santa Catarina, som i seg selv er en veldig hyggelig gågate.

Publisert 18.05.2004 15:29. Oppdatert 19.05.2004 10:31.

Her ligger ”Majestic”, et herlig sted, en gammel kafe, i samme stil som du finner i mange andre europeiske gamle byer. Kafeen er fra 1920-årene i en ”Belle Epoque”-stil med speil og mahogny – og en kafe både for dag og kveld. Den er åpen til midnatt på hverdagene og litt lenger i helgen. Stengt mandag, tror jeg.

Er du interessert i sølv og gullvarer som er Portos spesialitet, for å si det sånn, er gaten Rua das Flores stedet. På veien kan du også stikke innom noen av de gamle spesialbutikkene for klippfisk, pølser og annet snadder.

Sé-høyden
Så går turen videre til det høye tårnet, som ligger bak rådhuset – Clerigos, heter det, og akkurat når du kommer opp mot tårnet, og plassen, skal du gå til høyre og stikke innom en av verdens – ja, kanskje verdens, vakreste bokhandel Den heter Leila, og du kan ikke ta feil – inngangsdøren og hvit og vakker, og du kommer inn i et lokale, så nydelig utsmykket – og selvsagt med bøker på hver ledig plass. Trappen midt i lokalet i rødt og med fantastiske utskjæringer og svinget på en underfundig måte, er virkelig et stykke møbelkunst. Kikk opp på taket i utskåret tre, og når du kommer opp i annen etasje, finn deg en god bok og sett deg i den lille baren med et lite glass portvin. Du kan ikke ha en bedre formiddag. Her finner du forresten alt av bøker, for dette er også et antikvariat. Portugisere er glad i å lese, spesielt klassikere.

Vitoria-kirken
Kvelden kan du avslutte med fado, denne særegne musikken, ofte melankolsk og tragisk, alltid ledsaget av gitarer. Ingen vet helt hvor den stammer fra, noen tipper i Kongo, der de afrikanske slavene tok den med seg til Brasil, andre sier at den er typisk for sjøfolks lange ensomme reiser.
Fadorestauranter kan du finne både i Lisboa og Porto, bare pass på at du ikke havner i ”turistfella”.
En bekjent av meg sier at den beste fadoen finner du på kneipene, og han har en favoritt som ligger rundt 15 minutter nord for flyplassen i Porto -i Vilo do Conde. På torvet her ligger Casa do Tijolo, hvor syngende kjerringer og gubber gir deg en unik opplevelse.
Men uansett - du må få med deg en fadokveld – alltid i stearinlys med dramatiske sangere.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPANIA/PORTUGAL

 
10 SISTE GOD TUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no