God tur 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > God tur
Alle fakta-
opplysninger fra radioprogrammet finner du igjen her samlet til et hendig reiseleksikon.

NRK P1
søndager kl 10.05
reprise mandager
kl 22.05 
God tur 16.5

Dueroelven i Portugal

Vakker utsikt fra en del av elva
Vakker utsikt fra en del av elva
For to uker siden tok jeg deg med på en liten rundgang i Porto og fortalte deg om Dueroelven, som kommer fra Spania, renner inn i Portugal og munner ut i Porto, og at den har vært livsviktig for vinbøndene inne i dalen. I ”gamle dager” var elven eneste fremkostmulighet for å få fraktet druer og vin, som skulle til de store portvinshusene. I dag kan du komme inn i dalen både med bil og tog – eller kjøre på elven helt fra Porto.

Publisert 14.05.2004 11:23. Oppdatert 18.05.2004 14:39.

Portugisere snakker alltid varmt om dette distriktet, og det er ikke det minste rart, for det er annerledes og vakkert. Elven skjærer seg nemlig ikke gjennom bare èn dal, her er daler på kryss og tvers og opp og ned, et frodig landskap hvor vinen er plantet i terasser på hver fjellside. Før i tiden ble disse terassene hugget ut for hånd gjennom steinlaget, i dag går dette maskinelt. Men hver eneste lille drueplante er plantet for hånd – og den blir puslet og stelt med hele livet. Når du ser de millioner av druer som vokser her, da skjønner du hvilket slit og arbeid det ligger bak hver lille dråpe portvin.

Jeg har lyst til å anbefale deg min reiserute, for da syns jeg at jeg fikk maksimalt ut av det hele.
Jeg reiste med bil fra Porto og stoppet først i Amarante, en veldig sjarmerende by ved en annen liten elv i dalen. Spesielt interessant er klosteret og kirken.
San Gonzalo er byens helgen, og det sies at hvis du rører ved sarkofagen hans, blir du gift innen året....

Glimt fra båten, med Brita og en del av de andre passasjerene.
Så drar du videre til Regua, det er på en måte ”hovedstaden” i distriktet, og der går du innom det lille nye portvinsmuseet, hvor du får en fin innføring i arbeidet som ligger bak druedyrkingen og vinen. Du kan ta deg en hyggelig lunsj, det finnes også vingårder som inviterer til det, spør på museet. Så kan du gå på en av elvebåtene og ta turen videre til Pinhao, det tar i underkant av to timer, men det sies at dette er det vakreste stykke av dalen.

Vil du ikke dra samme vei tilbake med båten, for å plukke opp bilen din i Regua, kan du ta tog fra Porto til Regua, så båt og så tog tilbake fra Pinhao. Men uansett må du oppleve elven – en kjempetur!
I Pinhao er det forresten et aldeles nydelig hotell, hvis du vil overnatte, ikke helt billig, men lekkert.
Jeg syns at den aller vakreste tiden er høsten, når drueplantene er røde og skal høstes. Er du så heldig å få være med på det, får du en opplevelse for livet.
Det er en del vingårder som tar i mot gjester, en av dem har jeg selv bodd på.

Er du interessert, ta kontakt med Teresa Carvalho- 00 351 25 43 32 20 20 eller e-post: mtcarvalho@sapo.pt

En flott vingård .

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPANIA/PORTUGAL

 
10 SISTE GOD TUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no