God tur 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > God tur
Alle fakta-
opplysninger fra radioprogrammet finner du igjen her samlet til et hendig reiseleksikon.

NRK P1
søndager kl 10.05
reprise mandager
kl 22.05 
God tur 9.5.

Costa Verde i Portugal

Brita i Goimiaros
Brita i Goimiaros
At landskapet i Costa Verde er frodig, kommer selvsagt av klimaet, som er fuktig og regnfullt på høst og tidlig vår.
Du kan få en fin rundttur hvis du starter fra Porto og først drar til Portugals første hovedstad – Guimaraes – gamlebyen her står på Unescos liste over vår felles kulturarv.

Publisert 07.05.2004 12:40. Oppdatert 07.05.2004 14:38.

Over byen troner det mektige og nesten pompøse Braganca-slottet med ruinene av borgen ved siden av. Men gå ikke glipp av gamlebyen, sett deg ned på oliventorget under det gamle oliventreet, titt inn i kirken Nossa Senora da Oliveira og kikk på de fine bygningene rundt torget, mange av den over 600 år gamle med trebalkonger hvor blomstene flommer ut over rekkverket. Perfekt sted for et lite glass Vino Verde – den unge og friske hvitvinen som kommer fra dette distriktet.

Bom Jesus - Braga
Så fortsetter turen til Braga, Portugals religiøse senter, som også er en gammel, nydelig by med monumentale bygninger og en 300-400 kirker, tror jeg. Hovedattraksjonen er pilgrimstrappene med over 1000 trinn – Bom Jesus – som fører opp til en pilgrimskirke på toppen. Du kan kjøre helt opp og gå et stykke ned – eller trimme skikkelig og gå hele veien opp. På toppen har du en panorama-utsikt over hele Minho-distriktet, som denne landsdelen kalles.
Det er nydelig hoteller på toppen og kafeer og restauranter. Du kan også ta en ”Fløybane” opp – hvis du ikke vil kjøre eller gå.

Så fortsetter vi turen vestover, og jeg anbefaler en stopp og kanskje også lunsj i Ponte de Lima. Byen er anlagt av romerne, med flere hvitkalkede hus i middelalderstil og delvis omringet av en bymur.
Her kan de lønne seg å kjøpe gull og sølv-varer, som stedet er kjent for.
Fra Ponte De Lima


Så må du til havet – og Viana do Castelo er stedet. Reis først opp i høyden til kirken St. Lucia – gå inn og se denne kuppelformede kirken som kneiser på toppen – den er vakker – og nyyyyt utsikten over byen med de milevise gylne sandstrendene hvor Atlanterhavs-bølgene bare drønner inn. Strendene her er favorittferiestedet for portugisere.
Byen har også et gammelt, sjarmerende senter, gode restauranter og igjen et flott sted for et liten forfriskning.
Viana Do Castello
På tilbakeveien til Porto kan du stoppe i Barcelos –og en liten legende skal du få fra denne byen.
Den mest ”berømte” av alle souvenirer, som du finner overalt, er en fargesprakende hane med hjertet både på stjerten og brystet. Legenden forteller at en from pilgrim var på vei til Santiago do Compostela i Spania, som ikke ligger langt unna. Han ble angklaget for et tyveri han ikke hadde begått. og dømt til døden ved hengning. Han bedyret sin uskyld og ba om at han måtte få møte dommeren en gang til. Det fikk han, men dommeren var ikke særlig interessert i å høre på ham, for han spiste middag – en grillet hane. Pilegrimen la seg på kne og bønnfalt Jomfru Maria og Johannes: Siden jeg er uskyldig, befal hanen å reise seg og gale. Underet skjedde, hanen reiste seg fra dommerens tallerken og begynte å gale – og pilgrimen ble frikjent og løslatt.
Goi Maraos


Neste uke skal jeg ta deg med på tur til Duorodalen, som er selve hjertet for portvins-industrien.

Siste saker:

 
10 SISTE GOD TUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no