God tur 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > God tur
Alle fakta-
opplysninger fra radioprogrammet finner du igjen her samlet til et hendig reiseleksikon.

NRK P1
søndager kl 10.05
reprise mandager
kl 22.05 
God tur 02.04.04

Kjeungskjær fyr

Du har kanskje hørt at jeg har besøkt en rekke fyr langs kysten i fjor sommer, fyr som du og jeg nå kan både besøke og bo på. Kjeungskjær, midt i Trondheimsfjorden, er et av dem.

Publisert 03.05.2004 20:15. Oppdatert 12.05.2004 19:38.
Kjeungskjær fyr ligger midt i Trondheimsfjorden.
Det er Norges eneste åttekantede fyr, malt i rødt og kalt «Den røde seiler». Det er Norges mest fotograferte fyr, for her stryker både Hurtigruta og alle cruisebåtene rett forbi, og passasjerene undrer seg over at noen kan bo på en slik plass. Fyret ligger nemlig bare på et skjær, som bare kommer til syne på fjære sjø.

Det er bygget i 1880 og ligger rundt tre kilometer ut i havet fra Uthaug på Ørlandet. Det var bemannet helt til 1987. Ingvald Bolsø var den fyrvokteren som bodde her lengst - i hele 26 år, og han hadde familien med. Tre barn vokste opp her med egen guvernante eller lærer. Den minste ble tjoret til fortøyningsringen ute når det var lav-vann, men det var ikke store lekeplassen hun hadde til rådighet.

Nå er det Kjeungen Kystlag som har ansvaret for utleie av fyret. Det er en helt egen stemning her, og ganske spennende også om du kommer tilbake når du har tenkt deg. For her er du virkelig prisgitt naturkreftene.

Joar Birkelund intervjues av Brita.
Jeg ble fraktet ut av Joar Birkelund i båten, som har fått det treffende navnet Polly Esther - og da skjønner du hva den er laget av. Du betaler ingenting for skyssen ut, derimot må du bla opp et par hundrelapper for å bli hentet.....

Fyret er fem etasjer høyt og har sengeplass til 9 og ytterligere madrasser til 7 pesoner. Det er kjøkken og spiseplass og to stuer - dusj og toalett.

Er du interessert i et opphold, ta kontakt med Joar - 72 52 48 87 - eller Odd Kalvå, 72 52 10 36.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM NORSKE FYR

 
10 SISTE GOD TUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no