God tur 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > God tur
Alle fakta-
opplysninger fra radioprogrammet finner du igjen her samlet til et hendig reiseleksikon.

NRK P1
søndager kl 10.05
reprise mandager
kl 22.05 
God tur 04.04.04

En spesiell dame i Provence

Hulda hadde lenge hatt et inderlig ønske om å opprette et senter som kunne være til glede for mennesker som trenger omsorg og oppmuntring. Nå er stedet blitt en realitet.

Publisert 03.04.2004 12:37. Oppdatert 25.05.2004 15:15.
For et år siden fikk jeg en kveld en telefon fra en dame som presenterte seg som Hulda Pedersen. Hun hadde en idé som hun ville drøfte med meg.

(Foto: AP)
Hun var enke, og hennes mann, Arne, hadde hatt et vondt sykeleie. Han ble feilbehandlet, og verken han eller Hulda var blitt behandlet med den respekt som hun mener at eldre mennesker skal få når de blir syke. Nå ville hun gjerne at hennes manns og hennes ønske om å gjøre noe positivt for andre kunne bli en realitet, og ønsket var å kjøpe et hus i Sør-Frankrike, hvor andre som hadde opplev en sorg, kunne få komme og nyte et opphold i andre omgivelser.

Siden hun selv var tilknyttet St.Hanshaugen eldresenter i Oslo, hadde hun også forelagt ideen for dem. Hulda ville gjerne vite om jeg kjente noen i Sør-Frankrike, som hun kunne stole på og som kunne hjelpe dem med kjøpet, sammen med midler fra Hulda og andre givere og testamentariske gaver til senteret. Det kunne jeg, og Hulda og representanter for eldresenteret og Kirkens Bymisjon i Oslo, som administrerer senteret, reiste ned, fant huset og kjøpte det.

Senteret åpnet

Denne uken sto senteret ferdig, og jeg var til stede ved åpningen. Dessverre hadde Hulda selv blitt syk, slik at hun ikke kunne være til stede.

Leder ved senteret, Inger Grødum, og hennes hjelpere har gjort en kjempejobb med å få det i stand. Det er et hus som ligger mellom Draguinan og Salernes, i Flayosc, halvannen times kjøretur fra Nice, og det har plass til sju personer, innredet som et hjem.

(Foto: AP)
Det er Huldas og senterets ønske at det nå skal være til glede for mennesker som vil oppleve varmen, naturen og kulturen i Frankrike, fordi de tror at det å reise og komme i nye omgivelser, er noe av den beste "medisin" som mennesker kan få. Og det er jo en tanke som jeg er overbevist om vil virke godt. Det er forresten det første eldresenteret i Norge som får en "filial" utenfor Norge, og både Hulda og Inger håper jo at det skal bli flittig brukt.

Dessuten vil Hulda gjerne ha kontakt med andre som har idéer til hvordan eldre mennesker kan få oppleve gleder, som denne eller andre, og hvordan de kan unngå å oppleve det samme som hennes mann.

Du må gjerne kontakte henne på telefon 22 46 09 25.
Hulda har også fått med seg professor/lege Peter Hjorth "på laget", til årlige konferanser som skal sette fokus på nettopp dette.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM FRANKRIKE

 
10 SISTE GOD TUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no