God tur 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > God tur
Alle fakta-
opplysninger fra radioprogrammet finner du igjen her samlet til et hendig reiseleksikon.

NRK P1
søndager kl 10.05
reprise mandager
kl 22.05 
God tur 28.03.04

Prinsesse Kristina

Brita er nettopp kommet hjem fra en opplevelsesrik tur til Spania, hvor hun sammen med 34 God tur-lyttere har gått i fotsporene til den norske prinsessen som ble giftet bort til en spansk prins for 750 år siden.

Publisert 30.03.2004 10:10.
Historien om den norske prinsesse Kristina, som i 1257 reiste fra Tønsberg til Spania for å gifte seg med en av kong Alfonso den 10.’s brødre, er etter hvert blitt godt kjent – og har inspirert både forfattere og historikere til å prøve å finne sannheten.

Brita ved statuen av prinsesse Kristina.

Politisk strategi

Det man med sikkerhet vet, er at den spanske kongen trengte alliansepartnere, og at han anså den norske kongen Håkon Håkonssøn for en betydningsfull person i Europa på denne tiden.

Håkon Håkonssøn hadde vennskapelige og gode kontakter med både den engelske og franske kongen – og også med Hansastatene, og tilstrebet en vid kontakt over landegrensene. Dessuten var han kulturelt interessert, en interesse som han avgjort delte med Kong Alfonso, som også ble kalt "den vise". Blant annet fikk Alfonso oversatt bøker om sjakk fra arabisk til spansk.

Å styrke alliansen – ja, det gjør man best ved giftermål, og kongen hadde fire brødre. I 1256 sendte han en stor delegasjon til Norge for å anholde om Kristinas hånd til en av brødrene sine. Hun stakkar, hadde vel ikke noe valg, det vil si hun fikk det løftet at hun kunne velge hvem hun ville av brødrene, og reisen ble forberedt.

Den store reisen

I juni 1257 drar Kristina fra Tønsberg med et følge på 100 personer med biskop Peder av Hamar i spissen. Biskopen hadde forresten studert ved Sorbonne i Paris, og det er trolig at han der møtte både en spansk kollega og kanskje også prins Felipe, Kristinas tilkommende mann, som hadde studert i Paris på samme tid.

De drar med båt til England og videre over kanalen til Nord-Frankrike, hvor de får hester for ferden videre. Kristina ble møtt i Paris av kongen, som gjorde stor stas på henne, og så fortsatte ferden videre til Nimes, og inn i Spania langs kysten i nord-øst. Hun kom til Barcelona og videre til Soria like før jul samme år.

Prinsesse Kristinas sarkofag i Covarrubias.
Den sikreste kilden vi har om denne reisen skriver seg fra Snorre Tordson, som skrev beretningen bare to år etter at Håkon Håkonssøn døde. Det er derfor grunn til å tro at han kan ha snakket med noen av dem som var med i Kristinas følge, og som vendte hjem etter bryllupet.

Han forteller ikke mye om den første delen av turen i Spania, annet enn at Kristina ble møtt av Kong Jaime av Aragon da hun ankom Barcelona, og av en av Kong Alfonsos halvbrødre, Luis, da følget nådde Soria. Han red henne i møte og geleidet henne inn i byen.

Soria

Denne festningsbyen var av stor betydning på den tiden, befridd for maurerne, og lå i kongeriket Castilla y Leon. Festningen ligger på en høyde over byen, og ruinene av den kan du fortsatt besøke. I dag er Soria en liten by og uten stor stategisk betydning, men det er kanskje derfor den har fått beholde noen av de mest insteressante gamle romanske kirker og klostre i Spania og bygninger som vi vet sto der da Kristina kom.

Kristina var dypt religiøs, og vi må tro at hun besøkte en av de viktigste kirkene, Santo Domingo, som fortsatt står i sentrum av den gamle byen, og det er kanskje også grunn til å tro at klosteret San Juan de Duero, som ligger ved Duero-elven, har vært et tilholdssted. Klostrene på den tiden var jo nettopp steder hvor de veifarende fikk husly og mat.

Vakkert område

Klostergården her er utrolig vakker med søyleganger som er helt eksepsjonelle i Spania med en blanding av romanske og arabiske elementer. Et tips når du først er her: Fortsett langs elven til eremittkirken San Satario, en vakker spasertur på en halvtime til denne kirken som ligger i en hule i fjellet. Den er verd å ta med seg, selv om den ikke lå her på Kristinas tid.

Mange lurer vel på om Kristina var deprimert og lei seg over å måtte reise fra Norge, men i sagaen til Sturla Tordson står det også at Kristina ble mer og mer begeistret etter hvert som hun reiste videre i Spania – og akkurat det har vel vi til felles med henne...

Mer om Kristina i God tur

Brita sammen med guide Øyvind Fossan.
På denne reisen min i Spania hadde jeg med meg 34 lyttere og en helt spesiell guide, Øyvind Fossan, som bor i Spania og er leder av Prinsesse Kristina-Stiftelsen. Den skal vi komme tilbake til, men det er jo ingenting i veien for at du kan bruke våre beskrivelser til en tur på egen hånd.

Neste uke skal vi ta for oss reisen fra Soria til Burgos, og i alt vil du få seks fortløpende "kapitler" av reisen i God tur.

Ønsker du mer informasjon om Soria, kan du kontakte turistkontoret på telefon 0034 975 220 511
eller gå inn på www.sorianitelaimaginas.com
Mail: turismo@dipsoria.com

LENKER

 
10 SISTE GOD TUR
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no