God tur 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > God tur
Alle fakta-
opplysninger fra radioprogrammet finner du igjen her samlet til et hendig reiseleksikon.

NRK P1
søndager kl 10.05
reprise mandager
kl 22.05 
God tur 21.03.04

Lisboa

I forbindelse med verdensutstillingen i 1998 ble det gamle industriområdet øst for byen omgjort til en helt ny og moderne bydel, som er vel verdt et besøk.

Publisert 19.03.2004 13:22.
Flott utsmykning i metroen i Lisboa.
Hvis du er veldig glad i Lisboa, blir du kanskje litt fornærmet når jeg sier at jeg ikke syns at byen har den storslagenhet som mange andre europeiske hovedsteder. Joda, beliggenheten ved havet og elven er flott, og gamlebyen opp mot borgen er også sjarmerende.

Selvsagt finnes det mye å se og gjøre, gode restauranter, hyggelige kafeer og interessante museer – og fadoen, da selvsagt, denne melankolske sangen og musikken som er helt egen for Portugal. Jeg syns Lisboa egner seg godt som inngangsport til resten av Portugal, som jeg er veldig glad i, og avgjort så interessant at den absolutt fortjener et besøk. Men jeg skulle ønske du ville kombinere Lisboa også med en reise inn i landet.

Expo 98

Men det et nytt område av Lisboa som jeg syns er spennende, og det er rundt Expo 98. Arkitekturen er dristig og artig, og til tross for at dette er en bydel i stål og betong, så byr den på et levende miljø.Her ligger blant annet "Ocenarium", Europas største og verdens nest største akvarium, med flott beliggenhet, boksavelig talt med "bena i vann", som en øy i havet. Det er to bygninger – med bro mellom. I den ene ligger selve akvariet, den andre er viet menneskets forhold til havet, en slags lek og lær-avdeling hvor også miljøet står i fokus.

I akvariet er alt bygget rundt en kjempetank på 7 millioner liter vann som er kalt "Verdenshavet". Denne tanken kan du altså se fra mange forskjellige sider og høyder, og de underligste skapninger titter på deg med et utseende som knapt en mor kan elske.

Rundt tanken finner du fire andre havmiljøer; Nord-Atlanteren, Stillehavet, Tropiske Indiske hav og Antarktis, med både pingviner og ekte is og også fugleliv. Så har du selvsagt spesialavdelinger med helt utrolige arter, 16.000 skapninger i alt. Akvariet er åpent fra 10 – 19 hver dag. Det koster 9 Euro for voksne og 4,5 for barn, og rabatter for de over 65 år.

Jeg syns besøket her – og ute i Expo i det hele tatt – var veldig artig. Her finner du forresten også det enorme kjøpesenteret "Vasco da Gama", i tre etasjer. Det er åpent til midnatt hver dag, med uttallige kaféer og restauranter.

Nettsider: www.oceanario.pt

"Nasjonenes plass", med taubanen i bakgrunnen, for dem som ikke orker å gå langt...


LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPANIA/PORTUGAL

 
10 SISTE GOD TUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no