God tur 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > God tur
Alle fakta-
opplysninger fra radioprogrammet finner du igjen her samlet til et hendig reiseleksikon.

NRK P1
søndager kl 10.05
reprise mandager
kl 22.05 
God tur 07.03.04

Vingården Santa Eufemia

Jeg har vært på vingården Quinta de St. Eufemia, som ligger i Dourodalen i Portugal. Det er en hvit og vakker gammel gård – med en langstrakt hovedbygning, eget lite kapell og vinmarker i dalsidene rundt.

Publisert 05.03.2004 12:42. Oppdatert 25.05.2004 15:02.
Kapellet i St. Eufemia
Her dyrker de druer og lager portvin – som de har gjort i generasjoner i familien Carvalho. I dag er det Teresa og hennes seks søsken – tre gutter og tre jenter - som har overtatt, og nesten hele familien, fire generasjoner, bor i og rundt gården. Teresa er gift med Jose, som er forlegger og skriver dikt.

Teresa og Jose skal vi besøke på lytterturen vår til Portugal, men også du er velkommen til gården, for Teresa og familien tar gjerne i mot besøk.

Interiør - kapellet.
Bo her kan du også – de har ikke plass til mange, men til gjengjeld blir du innlemmet i familien, for når du er her, skal du få oppleve og ta del i portugisisk hverdagsliv. Og kommer du i midten av september, er du også velkommen til å være med og høste druer.

Jeg har gjort det, og det var en stor opplevelse. Da er hele landsbyen engasjert. Kvinnene med sine svarte skaut klipper, mennene henter de store kurvene – bærer dem på ryggen bort til traktorene som så frakter dem til gården på en vei som ser ganske farefull ut. Det er tøff jobb for alle, men smilet er på plass – sangen også – for her er det virkelig musikk til arbeidet.

Vingården ligger i en liten landsby som heter Parado do Bispo med utsikt over Douroelven. Regua – som er – ja, skal vi kalle den hovedstaden i Dourodalen, ligger ikke så langt fra gården. Herfra har det vært skipet druer og vin med båter på elven til Porto i mange mange år.

Brita intervjuer Teresa ved Douroelven.
Når du besøker det fine portvinsmuseet i Regua, forstår du hvilket nesten umenneskelig slit det har vært å få dyrkingsmuligheter for vindruene. De vokser i terrasser i fjell og dalsidene – terrasser som ble hugget ut for hånd.

I dag gjør de dette med maskiner, men druene er fortsatt høstet med hånd og tråkkes fortsatt med bare bein i trebingene. Så du kan nesten si at portvinen – den er håndlaget.

Vil du ha informasjon om det å besøke og bo på vingården, kan du sende en e-post til mtcarvalho@sapo.pt

Se også Lyttertur til Portugal

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPANIA/PORTUGAL

 
10 SISTE GOD TUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no