God tur 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > God tur
Alle fakta-
opplysninger fra radioprogrammet finner du igjen her samlet til et hendig reiseleksikon.

NRK P1
søndager kl 10.05
reprise mandager
kl 22.05 
God tur 29.02.04

Gateselger i Guatemala

En ting har jeg i hvert fall lært etter å ha vært i Guatemala, og det er at en gateselgers liv ikke er noen dans på roser. Grunnen til at jeg sto en hel dag og ropte ut varene mine i den lille byen Panajachel, var at jeg hadde blitt kjent med fire flotte ungdommer som forsøker å skaffe seg en egen arbeidsplass.

Publisert 28.02.2004 14:03.
Brita tok initiativ til å hjelpe ungdommene med salget.
De har funnet en metode for å lage nye, vakre ting av gammelt papir – det er skrivepapir, fotoalbum, lamper, rammer, bokmerker, blokker og mye annet. De dekorerer det på en artistisk og fantasifull måte med ting fra naturen, og det blir originale og morsomme souvenirer å ta med seg.

Men ungdommene har liten tro på seg selv. De er beskjedne og veldig usikre på om dette er noe de skal satse på. Det er selvsagt veldig begrenset hva de kan selge i landsbyen, derfor sa jeg at jeg en dag kunne stille meg opp med et bord i livlige Panajachel ved Atitlansjøen, hvor mange turister finner veien. Her er konkurransen om hver turistkrone enorm, men det var i hvert fall verd et forsøk.

...og mange turister ble fristet til å åpne lommeboken.
De fire ungdommene tok meg vel ikke først helt på alvor, men da det gikk opp for dem at jeg mente det, utstyrte de meg med et bord og sørget for plass. En av dem var også til stede, og ble etter hvert mer og mer overbevist om at tingene deres virkelig vakte beundring. Om ikke alle kjøpte, så var interessen stor, og jeg tror at da dagen var omme, hadde de fått en god porsjon selvtillit.

Siden jeg solgte for vel 600 kroner – som er en halv god månedslønn i Guatemala – lovet de meg at de skulle følge eksemplet mitt og stille seg opp med varene sine i ukene fremover.

Jeg syns jeg hadde en kjempeflott dag i prat med mange mennesker – men enkelt er det ikke.

Dette er gjengen bak de fine produktene.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM UTENOM EUROPA

 
10 SISTE GOD TUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no