God tur 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > God tur
Alle fakta-
opplysninger fra radioprogrammet finner du igjen her samlet til et hendig reiseleksikon.

NRK P1
søndager kl 10.05
reprise mandager
kl 22.05 
God tur 18.01.04

Sanden på Porto Santo

På denne lilla øya, like utenfor Madeira, er sanden så spesiell at du ikke finner maken noe annet sted i verden, sies det. Og innbyggerne har lenge visst at den har svært god effekt på smerter i kroppen.

Publisert 16.01.2004 16:31. Oppdatert 25.05.2004 15:04.
Nå tilbys også behandling for pasienter som har smerter i muskler og ledd, slitasjeskader, revmatikere, psoriasis, Bechterew – bare for å nevne noen eksempler.

"Sandseng"

(Foto: www.behandlingsreiser.com)
Ekteparet Grete og Bjørn Kator har vært på stedet og fått behandling. Den går ut på at du to ganger om dagen, hver gang en halvtime, dekkes til med sand. Den kan holde opp til 50 grader, men Bjørn, som har Bechterew, beskriver behandlingen slik: Jeg følte at smertene rant av meg som en bekk...

Etter å ha ligget i sandsengen, skal man gå med sanden på seg en time, før et saltvannsbad, og ved siden av dette skal alle drikke et spesielt mineralvann fra øya – på grunn av væsketapet.

Best i test

Etter at Bjørn hadde vært på Porto Santo, var han smertefri i tre måneder, og det er lenger virkning enn andre behandlinger han har hatt. Han var med som testperson i en norsk forskningsgruppe. Noen i gruppen fikk sandbehandling på Gran Canaria, de andre på Porto Santo. Alle følte seg bedre etter oppholdet, men gruppen som hadde vært på Porto Santo var lengre smertefri.

(Foto: www.behandlingsreiser.com)
Øya er liten og vakker, og hotellet er et nydelig sted med en lang sandstrand, og det betyr også at dette er et hyggelig feriested.

Foreløpig er ikke behandlingen på Porto Santo godkjent for refusjon av norske helsemyndigheter, men det er en sak det jobbes sterkt med.

Det finnes en operatør som har turer til Porto Santo, men foreløpig må du altså betale det hele selv.

Kontakt Gunn Kristin Nilsen, boks 3870, 7429 Trondheim.
Telefon 72 58 07 81
Info på nett: www.behandlingsreiser.com

Vil du snakke med Grete og Bjørn, kan du ringe 22 65 28 35

(Foto: www.behandlingsreiser.com)

Helt spesiell sand

Jeg snakket også med professor Leif Sandvik ved Ullevål Universitetssykehus, som forteller at denne sanden har en spesiell komponent som er 40 ganger sterkere enn i tilsvarende sand man finner andre steder. Denne spesielle sammensetningen gjør den interessant ut fra smertelindring.

Han forteller at ved Karolinska Sykehuset i Stockholm har man brukt sanden som komponent i en salve, som har klar smertelindrende effekt, og mener at man må fortsette studier for å finne ut hvorfor, og hvordan man best kan utnytte denne effekten.

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPANIA/PORTUGAL

 
10 SISTE GOD TUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no