God tur 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > God tur
Alle fakta-
opplysninger fra radioprogrammet finner du igjen her samlet til et hendig reiseleksikon.

NRK P1
søndager kl 10.05
reprise mandager
kl 22.05 
God tur 30.11.03

Eventyrlystne Ranveig

En av lytterne våre, Ranveig Løken, bestemte seg for noen år siden at hun skulle feire femtiårsdagen på en stillehavsøy. Hun fant en av de aller minste – og aller minst befolkede, øya Pitcairn mellom Sør Amerika og New, Zealand, med sju døgns båtreise ut fra sistnevnte.

Publisert 29.11.2003 12:12. Oppdatert 25.05.2004 14:57.
Hvorfor nettopp Pitcairn? Jo, hun hadde lest historien om mytteriet på Bounty. Dette var en britisk seilskute som var på vei til West India da 9 av mannskapet gjorde mytteri, satte kapteien og 18 andre lojale offiserer i en båt – og selv overtok kommandoen på Bounty.

Oeno, den minste av de fire Pitcairn-øyene.
Etter to måneders seilas i Stillehavet, på desperat leting etter et sted de kunne slå seg til, slik at de kunne unngå å bli oppdaget, fant de øya Pitcairn – ubebodd. De hadde tatt med seg en del av innbyggerne på Tahiti – både kvinner og menn, som de nærmest behandlet som slaver, og hele dette følget er altså de første innbyggerne av Pitcairn, som man virkelig kjenner til. I frykt for at noen skulle oppdage Bounty, strippet de henne for alt mulig brukbart utstyr og inventar, kjørte skuta på land og satte fyr på den.

Dette skjedde i 1790, og det var altså til denne øya Ranveig kom – og ble der i fire måneder. Da var det bare 30 mennesker som bodde fast der, men hun ble godt mottatt og inkludert. Innbyggerne lever av kurvfletting og treskjæring, ting som de selger til cruisebåtene som anløper øya. De dyrker frukt og grønnsaker, lager og selger honning og fisker, selvsagt. De lager også spesielle frimerker som souvenirer. Ranveig sier at hun ble en ypperlig kurvfletter!

Denne øya er britisk protektorat, og de har også ansvaret for en del forsyninger til befolkningen og skolegang for barna, men britene vil helst avfolke stedet og gjør det vanskeligere og vanskeligere for befolkningen, sier Ranveig, som tror at britene ønsker stedet som en base. Derfor er det også vanskelig å komme ut til øya med båt.

Selv kan hun godt tenke seg tilbake. Ja, hvis det ikke hadde vært for familie i Norge, så kunne hun tenke seg å bosette seg på Pitcairn for bestandig! Oppholdet har vært fantastisk, som du skjønner.

Hun forteller deg gjerne mer, om du ringer henne – 45 27 68 17.

Mer info på www.government.pn

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM UTENOM EUROPA

 
10 SISTE GOD TUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no