God tur 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > God tur
Alle fakta-
opplysninger fra radioprogrammet finner du igjen her samlet til et hendig reiseleksikon.

NRK P1
søndager kl 10.05
reprise mandager
kl 22.05 
God tur 09.11.03 og 16.11.03

Bo norsk i Granada

Like nedenfor den gamle mauriske borgen Alhambra, som er et av Spanias fremste turistmål, finner du det norske hotellet "Casa de los Migueletes" - som skriver seg fra det 16. århundre.

Publisert 07.11.2003 11:15. Oppdatert 14.11.2003 14:40.
Alhambra (Foto: Casa de los Migueletes)

Historisk område

"Under" borgen, som kneiser på en høyde over byen – ligger det historiske kvarteret Albazin, som står på Unescos liste over vår felles kulturarv.

Bydelen har vært bebodd i flere hundre år, og hotellet har vært bopel for adelsfamilier og også som hovedkvarter for ”Los Migueletes” – som var et lokalt politi – en slags forløper for nåværende Guardia Civil. Migueletes var deres våpen, og soldatenes oppgave var å fange landeveisrøvere som holdt til i fjellene rundt byen.

Reddet fra forfall med norsk hjelp

Etter hvert forfalt huset, det ble delt opp i små leiligheter som ikke ble vedlikeholdt, så okkupert av arbeidsløs ungdom og endte til slutt som en ruin. Det var slik ekteparet Lise og Karl Otto Skogland så det første gang, og syntes det var ille at et så spesielt hus med en så spesiell historie skulle gå tapt.

De bestemte seg for å kjøpe huset og restaurere det tilbake til det opprinnelige, og det arbeidet har pågått i tre år, inntil det sto ferdig som et 25 roms hotell i juni i år.

Brita, Ingunn, Lise og Karl Otto i hyggelig samtale på et av rommene.

Du kommer inn i en patio med svalganger rundt hver etasje, rommene er holdt i gammel spansk stil – men selvsagt med moderne comfort, og passer for mennesker som vil bo i et historisk hotell – og betale en relativt høy pris for det.

Det ligger, som sagt, i det gamle kvarteret, like ved Plaza Nueva, og det betyr at det ikke er mulig å kjøre bil frem til hotellet. Kommer du med bil, kan du parkere i et parkeringshus ikke langt unna og ta en taxi til Plaza Nueva – og derfra er det ikke så mange meter å gå. Det passer likevel ikke for mennesker som har vondt for å gå.

Lokalkjent vertskap

I resepsjonen finner du norske Ingunn Kroken, som har bodd i distriktet i flere år og som kjenner hver gate og hver krok. Vil du oppleve Granada fra "innsiden", er Ingunn til stor hjelp og kan gi deg tips om hva du skal se, hva du kan oppleve, hvor du skal spise eller hvor du finner den beste flamencoen.

Hun kan også bestille billetter til f. eks. Alhambra eller andre severdigheter - noe som gjør at du sparer verdifull tid, da det kan være vanskelig å komme inn bare "fra gaten".

I programmet 16. november kan du bli med Brita på kvelds-vandring i gamlebyen sammen med Ingunn, noe som ble en stor opplevelse. De endte på en plass med panoramautsikt til Alhambra, som lå der på toppen av en stor kløft, opplyst i et gyllent skjær, og attpåtil med en lokal gitarist som underholdt dem. Ingunn betegnet det som "1000 og en natt" - og det var neimen ikke langt unna, iflg. Brita.

Vil du ha informasjon, kan du gå inn på www.casamigueletes.com - eller sende en mail til info@casamigueletes.com - eller ingunn@casamigueletes.com
Telefon fra Norge 00 34 958 210 700

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPANIA/PORTUGAL

 
10 SISTE GOD TUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no