God tur 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > God tur
Alle fakta-
opplysninger fra radioprogrammet finner du igjen her samlet til et hendig reiseleksikon.

NRK P1
søndager kl 10.05
reprise mandager
kl 22.05 
God tur 19.10.03

Ran på motorvei

Kriminaliteten på europeiske veier øker, og det er ikke enkelt å gi råd om hvordan man kan sikre seg mot å komme opp i slike farlige situasjoner. God tur har snakket med en erfaren yrkessjåfør som har noen tips å gi.

Publisert 17.10.2003 13:50. Oppdatert 25.05.2004 14:45.
Haakon Wæhle i Bergen har vært trailersjåfør i snart 30 år, og han har kjørt Europa uten å ha vært ute for noe. Men han tar også sine forholdsregler så langt det lar seg gjøre. Blant annet kjører han ikke motorveien på østkysten av Spania – fra Barcelona-Valencia og sørover på kvelden, og må han overnatte, gjør han det på en autostop, så nær bensinstasjonen som mulig.

Han vet også at spansk politi nå setter inn store ressurser for å komme denne landeveis-kriminialiteten til livs, det er etter hvert blitt en stor belastning som går på bekostning av turismen.

Velg vei med omhu

Så nevner han motorveien fra Lyon og sørover mot kysten av Frankrike, en motorvei som han mener er direkte farlig på kveldstid. Skal du denne veien, anbefaler han deg å kjøre de franske RN-veiene (Routes Nationales), som er kjempegode.

De har også steder merket ”Routier” – et blått og rødt skilt med et slags hjul som symbol. Disse rasteplassene bruker trailersjåførene, de er bevoktet, og derfor trygge. Men igjen, en personbil har ingen vanskeligheter med å kjøre verken på de gule eller hvite veiene i Frankrike.
Når det gjelder Italia, syns han at de har fått ufortjent dårlig rykte, selv om man der også må ha med seg vettet.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM GODE RÅD

 
10 SISTE GOD TUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no