God tur 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > God tur
Alle fakta-
opplysninger fra radioprogrammet finner du igjen her samlet til et hendig reiseleksikon.

NRK P1
søndager kl 10.05
reprise mandager
kl 22.05 
God tur 14.09.03

Italiensk bondegårdsferie

La Marche er et "ukjent" fylke i Italia for mange nordmenn. Det sies at dette er et Italia i miniatyr, for her finner du både en natur og kultur, tradisjoner og mennesker som virkelig er representative for Italia som helhet.

Publisert 12.09.2003 17:23. Oppdatert 12.09.2003 17:25.
Området ligger mellom Adriaterhavet og fjellkjeden Apenninene, som på en måte deler landet i to på langs. Marche har levd i skyggen av mer berømte steder som Toscana, Firenze, Roma, Venezia og Piemonte. Og den store forskjellen er nettopp turismen, som i dette fylket ikke på noen måte kan sammenlignes med de andre stedene jeg har nevnt.

Det kommer blant annet av at sentrale, statlige midler er blitt kanalisert til de mer kjente stedene. Dette er nå forandret, og Marche har fått litt "av kaka", for å utvikle turismen. Men fylket vil ikke la dette skje på bekostning av sin egenart og satser i stedet mye på sin lokalbefolkning i den tro at nåtidens turister mer ønsker å oppleve det ekte.

Marche er et jordbruksfylke, og de bøndene som har valgt å satse på gårdsturisme, har også fått ekstra tilskudd til dette – på visse betingelser: Gården skal tilby gode bo-alternativer. Mat skal inkluderes i oppholdet, minst 70 % av det som serveres, skal komme fra gården, og gjestene skal få mulighet til å delta i gårdens liv og drift.

Norske Kari Moum Cicconi har bodd i Marche i 26 år. Hun har et stort hjerte for distriktet og har derfor avlagt eksamen som offisiell guide. Nå vil hun gjerne at nordmenn også skal bli kjent med fylket og alt hva som kan tilbys.

Kari Moum Cicconi
Da jeg besøkte Kari i sommer, innstallerte hun meg på gården "Fiorenire" for at jeg skulle få oppleve hva gårdsturisme vil si. Her møtte jeg vertinnen og "bondekonen" Carla, et varmt, hyggelig, humoristisk og hjertelig menneske. Jeg ble kjempepostitivt overrasket over standarden. Gården ligger nydelig til like utenfor byen Castignano, helt sør i Marche.

Fra gården har du utsikt over Adriaterhavet, som ligger bare et kvarters kjøretur unna. Her har de restaurert de 13 rommene de har til utleie, alle ulike, alle spesielle, alle innredet med sjarm og med egne bad og toalett til hvert rom, alt lekkert, rent og delikat.

Maten spiser vi felles, frokosten var grei, middagen helt spesiell. Carlas kokekunst lot seg ikke fornekte, her fikk vi åtte ulike retter, tror jeg, tradisjonsmat og med gårdens vin til. For dette betalte jeg 39 Euro pr. døgn.

Fiorenire
På gården har de kuer og hester, sauer, høns og kaniner. De dyrker korn, oliven, druer og frukt, pluss grønnsaker i stort monn. Alle gjester er velkommen til å være med i gårdsdriften – og gjerne på druehøsten i september.

Jeg likte meg utrolig godt og er sikker på at du vil gjøre det samme, og kan ikke forstå annet enn at dette også må være en hyggelig opplevelse og erfaring, om du er alene eller har med deg familien.

Vil du ha ytterligere informasjon, kan du kontakte Kari.
Telefon 00 39 073 68 12 100
Mail: kamoci@inwind.it
eller gå inn på hennes web-sider www.italiahus.no - hvor du også får se alle de andre tilbudene.

Senere skal jeg fortelle mer om oppholdet mitt i Marche og om et koselig lite hotell fire meter fra Adriaterhavet, om du foretrekker den typen ferie.

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM ITALIA

 
10 SISTE GOD TUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no