God tur 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > God tur
Alle fakta-
opplysninger fra radioprogrammet finner du igjen her samlet til et hendig reiseleksikon.

NRK P1
søndager kl 10.05
reprise mandager
kl 22.05 
God tur 01.06.03

Neuschwanstein

I Disneyland finnes en kopi av dette slottet, og du har sikkert også sett det i filmer om Snøhvit og Askepott. Originalen ligger i Bayern, og er du i området, bør du absolutt legge turen innom.

Publisert 02.06.2003 15:24.
Når du ser det – smalt, høyt, kneisende med sine sju tårn på åskammen, tenker du umiddelbart på riddertid og middelalder. Men nei, du, slottet er bygget i slutten av det 18. århundre – og er egentlig galskap.

Det var den unge Ludwig 2 av Bayern som var byggherre. Han var en drømmer, en fantast, fascinert av middelalderen og den tyske komponisten Richard Wagner, som jo brukte legender og myter fra denne tiden i sine operaer. De to ble venner, og Ludwig bestemte seg for å bygge et slott som skulle overgå alle andre slott – tilegnet Wagner.

Du kan besøke slottet og få en rask gjennomgang, noe du bør du koste på deg.

Tronsalen
Du får se tronsalen, kongens private leilighet, sangerrommet og tjenernes kvarter. Overalt er det malerier, inspirert av Wagners operaer, ikke hentet direkte fra scenene, men fra legendene som også han brukte. Her er helter og helgener, gull og glitter, krystall og utsmykninger – og svaner – som var denne familiens symbol.

Slottet var aldri ment som noe annet enn Ludwigs fluktsted, hvor han kunne leve i sin drømmeverden, og her gikk han rundt nattetider, for han snudde døgnet – utkledd og overbevist om at han var konge over alle konger. Men kongetittelen hadde han mistet etter bare to år – etter en krig mot Prøyssen.

Portrett av Kong Ludwig II
Han fikk en tragisk skjebne. Han ble brysom både for myndigheter og familien, ikke minst på grunn av sitt enorme pengeforbruk, og de erklærte ham sinnssyk. Han ble internert på et annet slott, men ble funnet druknet under mystiske omstendigheter – bare 38 år gammel.

Galskap – ja, kanskje, men så har han også etterlatt seg en turistattraksjon som er en av de meste besøkte i Tyskland. Slottet ligger høyt, det er en tung og bratt stigning, men du kan ta hestedrosje opp som koster noen få Euro.

Fyldig info på www.neuschwanstein.comLENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM TYSKLAND

 
10 SISTE GOD TUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no