God tur 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > God tur
Alle fakta-
opplysninger fra radioprogrammet finner du igjen her samlet til et hendig reiseleksikon.

NRK P1
søndager kl 10.05
reprise mandager
kl 22.05 
God tur 18.05.03

Blomsterøya Mainau

Denne perlen i Bodensjøen, helt sør i Tyskland, har vært omtalt med begeistring i God tur tidligere. Men siden det er mange som ikke kjenner til den, og siden Brita var der i påsken i år, gjentar vi begeistringen.

Publisert 16.05.2003 11:42. Oppdatert 16.05.2003 12:22.
Mainau ligger i Bodensjøen
Denne 450 mål store øya med sommerslott og park ble bygget i midten av det 18. århundre av den tyske storhertug Friedrich av Baden. Hertugen var botanisk interessert og beplantet parken med en rekke ulike trær, og på grunn av det spesielle klimaet her fikk han dem også til å trives. Flere av dem står fortsatt, og selv om det først og fremst er blomstene som betar, så glem ikke parken.

Hertugen hadde en datter, Victoria, som ble dronning av Sverige, og hun arvet slottet, men brydde seg ikke mye om det, og det forfalt langsomt. Men hun hadde et barnebarn, Lennart Bernadotte, som gjorde den "uhyrlige" ting i 1932 at han giftet seg borgerlig med Karin – og det gjorde at han nærmest ble utstøtt av hoffet. Han var dronning Victorias yndling, og et sted skulle jo familien bo, så hun forærte ham slottet på Mainau – og dit dro familien.

Han sier selv at det ble en skikkelig nedtur. Parken var blitt en jungel, og slottet nesten ubeboelig med mugg og smådyr – men han gikk i gang med restaureringen med krum hals, for å få Mainau tilbake til den prakt det engang var. Dessuten var han botanisk interessert og bestemte seg for at ikke bare han og familien skulle få nyte godt av øya – den skulle bli åpen for alle. Senere giftet han seg igjen med Sonja, som var hans assistent, og langt yngre enn ham, og sammen har de 5 barn. Lennart er i dag 94 år og lever i beste velgående, men det er resten av familien som sørger for driften av Mainau.

Øya kan nesten ikke beskrives – den må oppleves. Alle årstider har sin sjarm – nå i påsken var det tulipaner, narcisser, perleblomster og hyasinter, samt stemorsblomster som dominerte – det plantes forresten 600.000 løk hver høst! Så overtar rododendron, så kommer rosene i den italienske rosehaven, og her finner du sikkert sorter som du kan ønske deg selv. 30.000 tror jeg tallet var! Jeg har også vært på Mainau når georginene flammer, og på vinteren kan du kose deg i palmehuset eller sommerfuglhuset med eksotiske trær og planter. Tar du turen til denne øya, tror jeg jeg kan love deg at du ikke blir skuffet!

Mer informasjon på www.mainau.de
Mail: info@mainau.de
Telefon: 00 49 75 31 33 30

Bo norsk ved Bodensjøen

Du kan også "bo norsk" ved Bodensjøen i Uberlingen hos norske Siv Anette på hotell Wiestor. Hennes lille hotell er kjempehyggelig – det er damen også.
Telefon 00 49 75 51 38 060
Mail: wiestor.hotelgarni@t-online.de

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM TYSKLAND

 
10 SISTE GOD TUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no