God tur 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > God tur
Alle fakta-
opplysninger fra radioprogrammet finner du igjen her samlet til et hendig reiseleksikon.

NRK P1
søndager kl 10.05
reprise mandager
kl 22.05 
God tur 11.05.03

Med huden på reise

Vi er alltid veldig forsiktige med maten vi spiser og vannet vi drikker når vi reiser, i frykt for å få diaré, men tenker kanskje ikke så mye på at huden er en viktig "innfallsport" for infeksjoner og andre plager som kan ødelegge ferien.

Publisert 09.05.2003 14:40. Oppdatert 16.05.2003 14:54.
Dette sier Nils-Jørgen Mørk, overlege på hudavdelingen på Rikshospitalet.
De fleste vet vel at solen både er en venn og en fiende, og skal du til "syden" eller kanskje mer eksotiske strøk hvor solen er kjempesterk, da må du beskytte deg. Men like viktig er det å tenke på at huden blir tørr – og er du redd for å få rynker, bør du absolutt ha med deg en fuktighetskrem – helst uparfymert.

Du skal heller ikke legge deg rett på en sandstrand, for der kan du bli utsatt for larveangrep. Bruk solseng, er hans råd. Husk også at det ikke bare er malariamygg som kan forårsake sykdom, så myggmiddel er også en god ting i reiseapoteket. Og det bør vi ha med oss, sier Nils-Jørgen. Det skal inneholde solbeskyttende krem, fuktighetskrem og en antiseptisk krem, som kan være god å ha hvis stikk eller sår forårsaker infeksjon. Er du allergisk for stikk, så må du ha med deg noe for det. Han minner også om at i sola er det lett å få munnsår – og det blir ikke noe bedre av å være i sola.

Han kan ikke gi noen spesielle andre råd, for vi reagerer så ulikt på ting, men en kontakt med apoteket eller lege før du reiser til mer spesielle strøk – når det gjelder huden på reise – kan anbefales.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM GODE RÅD

 
10 SISTE GOD TUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no