God tur 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > God tur
Alle fakta-
opplysninger fra radioprogrammet finner du igjen her samlet til et hendig reiseleksikon.

NRK P1
søndager kl 10.05
reprise mandager
kl 22.05 
God tur 04.05.03

Tortillas i Guatemala

Mais er det viktigste næringsmiddelet i Guatemala. Det sies jo at Maya-indianerne er skapt av maisen. De spiser nystekte tortillas til hvert måltid - opptil 30 om dagen!

Publisert 30.04.2003 15:40.
Amatør og profesjonell; Brita i lære hos Flor
Da skjønner du at kvinnene, for det er alltid de som baker, bokstavelig talt har hendene fulle. Og det er nettopp det jeg selv følte, da jeg skulle lære å bake. For deigen, som består av mais og vann, er klissete og jeg hadde virkelig hendene fulle. Det er en spesiell teknikk med å klappe dem fort ut, og du er ikke utlært i løpet av noen timer. Tortillaen stekes på takke over glør, den skal være trill rund og fast i kanten - bare det! I tillegg til tortillas spiser guatemalere mye brune bønner, og for mange av de fattigste er det den eneste kosten, noe som fører til mangelsykdommer.

Unn Lisbet (tv) ordner gjerne en tortillas-avtale hvis du tar kontakt. Her sammen med Anne, Helge og Brita på lytterturen i mars.
Men kvinnene er flinke til å høste grønt fra naturen av urter og planter, som er gratis, og som gir et verdifullt tilskudd til kostholdet. De legger stor vekt på å lage god mat og bruker lang tid. Unn Lisbet, som vi bodde hos, sier også at den lokale maten som du kan få servert på gaten, ikke er farlig å spise. Det kan se primitivt ut, men syk blir du ikke, kanskje nettopp fordi de alltid tilbereder ved sterk varme.

Hvis du kommer til Unn Lisbet, så lover hun at du også skal få prøve deg som tortillas-baker hos familien hennes.

Unn Lisbet kan kontaktes på unntill@hotmail.com

Siste saker:
Flere saker: ALT OM UTENOM EUROPA

 
10 SISTE GOD TUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no