God tur 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > God tur
Alle fakta-
opplysninger fra radioprogrammet finner du igjen her samlet til et hendig reiseleksikon.

NRK P1
søndager kl 10.05
reprise mandager
kl 22.05 
God tur 08.12.02

Peru

I dette programmet tar jeg deg med til Titikakasjøen som er verdens høyest beliggende navigerbare innsjø. Her bruker befolkningen sivbåter for å komme seg rundt.

Publisert 06.12.2002 15:43. Oppdatert 14.02.2003 11:12.
Vi fløy fra Cusco til Puno, som er et godt utgangspunkt for besøk på sjøen. Den største opplevelsen var nok de flytende sivøyer, hvor vi ble tatt veldig godt i mot av befolkningen. Dette sivet er tett og stritt, og en øy «bygges» ved at de kutter sivet og legger det tett i tett oppå hverandre inntil det bærer. Hver tredje måned må det legges på nye lag, fordi det råtner under. Sivet brukes også til mat, og roten inneholder mange næringsstoffer.

Det bor en 10-12 familier på hver lille øy, hvor livet går sin rolige gang. De lever hovedsaklig av fisk, siv, poteter og rotfrukter. Det kan ikke dyrkes, men de drar inn til Puno på markedet med fisk, og så bytter de til seg varer. Jeg så forresten også en liten gris i bånd, for at den ikke skal drukne. Når de drar, bruker de sivbåter, som er sinnrikt bygget. Navigasjonen skjer med en åre bak fra båten.

Det er en kjempedeilig opplevelse å seile rundt i en sivbåt - det er rolig og behagelig, og du har fast grunn under bena, i motsetning til på øya, for den gynger under deg. Husene er også bygget av siv. Øyene ligger ganske nær Puno, og de er vel blitt ganske godt utnyttet av turistbyråer i noen land, dessverre, slik at inntekten av turismen går i andre lommer.

Lenger ute i sjøen ligger flere faste øyer, og jeg var i land på en av dem, som er litt spesiell, nemlig Taquile. Da turismen begynte å utvikle seg, så beboerne på øya straks faren og bestemte seg for at de skulle ta skjeen i egen hånd. Du er veldig velkommen på øya, men her styrer de selv, og inntektene av turismen går til øya. De lever fredelig, i et slags kollektiv. Det er ingen hotell, men vil du overnatte skjer det privat etter en slags oppsatt turnus. De som vil ta i mot turister forplikter seg til å ha et rom med rene senger, og så står de på tur for å få gjester. Også varene de selger går tilbake til produsenten, det vil si noen prosenter tilfaller fellesskapet.

Du kan ta båt til Taquile og kan velge mellom to steder å gå i land. De fleste velger å gå i land et sted hvor du kan gå på en steinete sti opp til landsbyen - som ligger på ca 200 meter. Landsbyen er liten med kirke, torv og en del spisesteder og håndverksbutikker. Velger du det andre stedet å gå i land, må du belage deg på å klatre ca 600 trappetrinn opp på høyden, slik at de fleste tar denne veien ned.

En ting som er spesielt på øya er mennenes strikkeluer, med ulike farger om de er gift eller single. Og de må strikke dem selv. I Titikakasjøen finner du også Soløya, den ligger nærmere Bolivia, som også grenser til sjøen. Soløya var inkaenes hellige, og jeg fortalte deg i det første programmet fra Peru at i følge sagnet var det her solen fødte en sønn og månen en datter - de to første inkaer.

Puno er en forholdsvis stor by, har mange bra hotell, men jeg ble ikke spesielt betatt av selve byen. De tegningene du ser her på siden har jeg fått av barn på sivøyene.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM UTENOM EUROPA

 
10 SISTE GOD TUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no