God tur 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > God tur
Alle fakta-
opplysninger fra radioprogrammet finner du igjen her samlet til et hendig reiseleksikon.

NRK P1
søndager kl 10.05
reprise mandager
kl 22.05 
God tur 12.05.2002

Seilskuta Gøtheborg

For 250 år siden kom den stolte seilskuta Gøtheborg tilbake fra sin reise til Kina. Om bord var både porselen og te, med andre ord, kostelig gods. I det den seiler inn på havna, gjør losen en fatal feil, og båten går på et skjær og synker.

Publisert 10.05.2002 15:33. Oppdatert 13.05.2002 14:02.
En del av lasten blir reddet, og til alt hell også dagboken med verdifulle opptegnelser, men så går båten i glemmeboken. Inntil for ti år siden. Da er to dykkere nede ved vraket – den ene var skipsbygger, den andre ”halvgal”, i den forstand at han var kreativ og ikke lot seg stoppe – og dette var en genial kombinasjon, for den ideen som kom ut av denne dykkerturen – nemlig å bygge en tro kopi – HÅNDLAGET av Gøtheborg og seile den til Kina.

Brita Blomquist fikk høre om prosjektet for fire år siden, og fikk seg en skikkelig overraskelse, og ble betatt av det som da var begynnelsen til båten, av håndverket, historien og arbeidet. Dessuten er Brita veldig glad i mennesker som tror på – og gjennomfører en ide, tross mange negative forstå-seg-påere, som dømte prosjektet nord og ned.

Da Brita var i Gøteborg i vår, oppsøkte hun sin gamle kjærlighet, og ble ikke skuffet.
Her ser du gammelt, vakkert håndverk demonstrert av mennesker som elsker sitt yrke, mange er pensjonister og har nå lært fra seg kunstene – enten de er seilmakere, treskjærere, snekkere, smeder eller hampetvinnere. For alt lages med hånd. Til og med spikere.
I tillegg til alt du kan se som gjelder byggingen, er det også et veldig morsomt og informativt ”museum”, og en artig butikk og kafe.
Er du glad i skipshistorie og alt dette Brita her har snakket om, kan hun anbefale deg et besøk, hun tror du vil få en stor opplevelse.
Ytterligere informasjon kan du få på: www.soic.se
Telefon: 00 46 31 779 34 50

Gøtheborg bygges ved gamle Eriksberg verft og er åpent for besøk hver dag mellom 11 og 18. Lørdag og søndag 11-16.

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SKANDINAVIA

 
10 SISTE GOD TUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no