skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
agenda_toppbanner_3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > Agenda Sist oppdatert 11:49
 
Agenda 30.oktober og 4. november 2002

Palimpsestveggen i Roma

Palimpsestveggen i Santa Maria Antiqua
Palimpsestveggen i Santa Maria Antiqua
På Forum Romanum i Roma ble den lille kirken, Santa Maria Antiqua gravet ut for ett hundre år siden. Da hadde den ligget under jord og sten i over tusen år. De fantastiske veggmaleriene i kirken var i god behold, og ble registrert av en norsk forsker på 60-tallet. Da var det norske instituttet etablert i Roma.

Av Lisa Kristin Strindberg. Publisert 05.11.2002 13:27. Oppdatert 07.11.2002 16:59.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Det er universitetets norske institutt som har fått i oppdrag å dokumentere og legge ut på internett de 600 kvadratmeter med fresker som finnes i kirken, Santa Maria Antiqua på Forum Romanum (det gamle Roma fra keisertiden).
Det bekrefter arkeolog Rasmus Brandt, mangeårig bestyrer ved instituttet (nå pensonist).

Største noensinne

Dokumentasjonsprosjektet, som instituttet har fått av bevaringsmyndighetene i Roma er enormt prestisjefylt for Norge og det største prosjektet som instituttet i Roma har engasjert seg i noensinne, sier Brandt. Budsjettet er på 2,5 millioner kroner og mesteparten må hentes fra private sponsorer.

Forskere i hele verden

Målet med det hele er å gjøre den berømte Palimsestveggen (lag på lag) og de øvrige freskene tilgjengelige for kunsthistorikere og arkeologer over hele verden. Palimsestveggen ble nemlig et paradigmeskifte i kunsthistorien, sier Kirsti Gulowsen. Den beviste at billedstilen hadde en annen utvikling enn tidligere antatt.
Man hadde lenge undervurdert den kunsten som ble laget i Konstantinopel før "billedstormen" da alle bilder ble ødelagt. Det viser seg nå at det var nesten alle - noen få er funnet i nyere tid - og de bekrefter det Palimsestveggen viser. 
10 SISTE AGENDA
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no