skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
agenda_toppbanner_3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > Agenda Sist oppdatert 11:49
 
Agenda 4.september og 9. september 2002

Liberalismens grimme fjes

Bernt Hagtvet, foto Ståle Skogstad
Bernt Hagtvet, foto Ståle Skogstad
"Vi har sluttet å snakke om Japper, fordi hele samfunnet består av Japper", sier Thomas Hylland Eriksen, og mener at Informasjonssamfunnet er skyld i at vi har mistet vår visdom. Etter Murens fall kom liberalismens grimme ansikt til syne, påpeker statsviter Bernt Hagtvet, og fyrer løs med en grundig analyse..

Av Lisa Kristin Strindberg. Publisert 10.09.2002 11:11. Oppdatert 04.10.2002 15:18.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video

-ismene

De tre ideologiske hovedposisjonene i det 20. århundre, sosialismen, konservatismen og liberalismen har alle tendenser til et ekstremt uttrykk.
Så har man gjerne sagt at, liberalismen er en demokratisk ideologi, den er for frihet og at den derfor ikke har noe ekstremt uttrykk? Men, det har den, sier Hagtvet.

Professor i sosialantropologi, Thomas Hylland Eriksen

Ekstremliberalismen

Ekstremliberalismen betrakter statsmakten som en hindring. I verste tilfelle opererer ekstremliberalismen uten et sivilt samfunn i det hele tatt, og den eneste verdien er det autonome individ som skal realisere seg selv. Det autonome individ har feste i et sett av rettigheter, rettigheter som er til dels rettet mot andre. Det er denne ekstremliberalismen, kall det gjerne manchesterliberalismen eller nyliberalismen.

Murens fall

Det er denne ekstremliberalismen som har kommet nettopp etter murens fall. Det er bare i de historiske situasjoner hvor det ikke er motkrefter hvor dette kan skje. Fra ca 1890 til 1980 var arbeiderbevegelsen en motkraft.

-ismenes grimme fjes

Etter 1980 er denne motkraft smuldret opp og da viser liberalismen så og si sitt grimme ansikt, på samme måten som konservatismen tidligere har vist sitt grimme ansikt før, i ulike autoritære og fascistiske bevegelser, sier Professor Hagtvet. Sosialismen har også sitt grimme ansikt i maoismen og marxist-leninismen og stalinismen. -Alle -ismene har sine ekstreme sider. Nå, i vår tid, herjer nyliberalismen. Enn så lenge.


 
10 SISTE AGENDA
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no