skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
trond_viggo_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > NRK-fjes > Trond-Viggo Torgersen Sist oppdatert 14:38
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 
TV-produksjon

Kroppen

Kroppen-programmene ble bok
Kroppen-programmene ble bok
Tretten TV-programmer for Barne-TV og tretten for voksne ble laget om kroppen. Det første gikk på lufta tidlig i 1981. Boken kom i 1983 og ble oversatt til svensk ”Så fungerar din kropp”, dansk ”Kroppen” og finsk ”Minä itse”.

Publisert 22.01.2002 10:05. Oppdatert 14.02.2002 10:44.

Strøk i fysiologi

Da jeg strøk i fysiologi på medisinstudiet i 1976 bestemte jeg meg for å lage en serie om hvordan kroppen virker for barn. Ada Haug, som da var sjef for Barne-TV, ville gjerne at jeg skulle gjøre det, og så etter manusskriving og planlegging, begynte vi forarbeidet i 1979 og filmopptakene i 1980.

Dyrt program

Da jeg var ferdig lege desember 1980 var alt klart for sendinger fra nyttår av. Vi gikk i studio hver uke vi hadde sending og laget først et program for Barne-TV på tirsdager og så et program for foreldrene på torsdag kveld. Det har nok aldri vært bygget så mange og store dekorasjoner til noe naturvitenskapelig program verken før eller siden i NRK. Heldigvis var det ingen som spurte om prisen den gangen. I dag ville nok ikke en slik serie blitt laget.

Seerstorm

Da vi sendte første programmet ble det seerstorm fra noen kretser på Sør- og Vest-landet, fordi det var så mye nakenhet. Selv om det gikk over etter tre programmer som het henholdsvis "Cellene", "Hvordan vi blir til" og "Huden", var det nok til at noen barn ble nektet å se serien. Da den kom i reprise første gang et par år etter var det ingen slike reaksjoner, så holdninger forandrer seg. I dag er noen av episodene anbefalte hjelpemidler i grunnskolen.

Stor redaksjon

Det er mange enkeltpersoner bak en så stor fjernsynsproduksjon. Chris Foss som hadde regien på hele serien, har jeg også laget Nesten voksen-serien sammen med. I dag jobber han fortsatt i Barne- og ungdomsavdelingen i NRK, men nå er han redaksjonssjef. Karsten Hytten, som var sammen med meg på fagsiden, er nå overlege i psykiatri ved Vinderen psykiatriske klinikk i Oslo.

Nå har lagt ut en del smålklipp fra Kroppen som du kan mimre til dersom du så dette da du var liten.

Sånt blir det bok av

Vivian Zahl-Olsen har en fantastisk evne til å forene virkeligheten med fantasien. Derfor var det lett for meg å velge henne som samarbeidspartner, da Universitetsforlaget ville at jeg skulle lage bok av stoffet.

Det ble et meget møysommelig og meget morsomt arbeid. Jeg ville at det faglige skulle være tvers igjennom etterrettelig selv om framstillingen skulle være enkel og fantasifull. Forenkling er noe av det vanskeligste som finnes, og særlig når begrepene skal være forståelige for mange i ulike aldersgrupper. Mor og far skal skjønne hva de forklarer for barnet de leser for. Og barna skal ville se i boka en gang til. Det skal være gøy å lære. Siden 1983 har det vært mange opptrykk av boka og den er oversatt til svensk, dansk og finsk. Veldig moro for oss som laget den.


Av Trond Viggo Torgersen

LENKER
Siste saker:

 
TROND-VIGGO I NETT-TV
Trond-Viggo i nett-TV (bannerlenke)
TROND-VIGGO I NETT-TV
Spør Trond-Viggo
Har du noe du har lyst til å spørre Trond-Viggo om? Send inn ditt spørsmål eller les svarene andre har fått her.
Trond-Viggos sanger
Her finner du den komplette listen over alle Trond-Viggos sanger, med utvalgte sangtekster i sin helhet.
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no