skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
Toppbanner Toppen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > NRK-fjes > Toppen Bech
KOLOFON
Spørsmål om denne siden rettes til
 

Historien om Toppen

1939: Ellen Åse Fagernæs 
alias Toppen
1939: Ellen Åse Fagernæs alias Toppen
Som tenårig journalist banket Toppen på hos sjefredaktøren i Aftenposten. Hun mente hun hadde noe å bidra med. Det skulle det bli flere som mente. Etter år med redaktør-jobber og opplagstall-kjør, fulgte seertalls-fisket i NRK.

Publisert 05.08.2002 15:38.
av Synne Hedlo

1958: Toppen som første kvinnelige vise-russepresident i Oslo

Ellen Åse ble Toppen

Duoen som bidro til at Toppen så dagens lys i 1939 ga henne navnet Ellen Åse. Men hun er alltid blitt kalt Toppen.

Få barn visste mer om skatt enn Toppen med en far som skattedirektør Syver Fagernæs. Han huskes fremdeles for innføringen av den såkalte "Blåbærskatten", skatt på blåbær-plukking.

Som Toppen Fagernæs ble Toppen første kvinnelig vise-russepresident i Oslo i 1958.

Damen bak Bokklubbens Barn

Teen-journalist

Journalist var Toppen allerede som seksten-åring. Ullern Avis og Akersposten nøt godt av Toppens unge penn, og nitten år gammel banket Toppen på Aftenposten-redaktør Diesens dør. Ti journalist-år senere kom tilbudet om jobb som forlagsredaktør i Den Norske Bokklubben. Så fikk Toppen ansvar for det som i dag er blitt Bokklubbens Barn.

1984: Avspark for Frokost-TV

Alle Kvinner trenger deg

Så kjøpte svenskene Alle Kvinner og headhuntet Toppen. Toppen var i midten av 30-årene, fraskilt med to små barn. Toppen var på opplagstallkjøret fra 1974 til 1978. Etter en heller kortere periode med import, salg og gründing, fulgte seertallkjøret...

Toppen begynte i NRK førtifem år gammel, og sammen med Knut Bjørnsen trakk hun i 1984 halve den norske befolkningen til Frokost-TV. Programserien skiftet navn underveis til God morgen, Norge, og samarbeidet fortsatte først med Brita Blomquist og siden Terje Sølsnes.

Konferansier på brudeshow

Handelsreisende i eventyr

Men det ble reiseskildringer og godsdokumentarer som skulle bli Toppens bane. Brød, vin og siesta, Magiske Kenya og Herskapelig er programmer i tråd med hva Toppen mener er det gode liv.

- Jeg er en handelsreisende i opplevelser, eventyr og estetikk, mener hun.

I dag blir Toppen hyppig engasjert som konferansier og foredragsholder både innen underholdning og humanitært arbeid. Hun har også skrevet bøkene Magiske Kenya, Vandringer i Spania, en moderne versjon skikk og bruk; Skikk og bruk - Vett og uvett, Herskapelig, samt vært redaktør for antologien Mors bok.

Siste saker:

 
5 SISTE TOPPEN BECH
25 SISTE NRK-FJES
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no