Hopp til innhold
Info fra NRK

Venner fra før - Nytt humordrama

Fire bestevenner og gjengen deres fra Gjøvik prøver å fikse 20-åra i Oslo uten å miste seg selv og minnene fra russetida.

Venner fra før er en ny serie på NRK

9. juni er det premiere på en helt ny serie som kan strømmes i NRK TV.

Grafikk: NRK

De fire bestevennene Emma, Frikk, Saga og Rafael har nylig flyttet fra trygge Gjøvik til et kollektiv i Oslo. De prøver å bevare både de gode minnene og det nære vennskapet sitt, men samholdet fra ungdomstiden settes på prøve når de sakte, men sikkert begynner å formes av sin nye tilværelse i storbyen. Og plutselig er de nødt til å ta stilling til de store og små valgene som skal tas for fremtiden.

Nye venner og flørter dukker opp, og det er vanskelig å holde tritt med over-woke studiekamerater, forstå seg på oslojenter, sette seg på riktig buss, og å føle på at ting ikke lenger er som det bør være med kjæresten fra videregående.

«Venner fra før» handler om den perioden i livet der man er helt sikker på at disse vennene, de kommer jeg til å ha for alltid. Men der man også skal formes for voksenlivet, og man er nødt til å jobbe enda litt hardere for å bevare det fine som var. Og det er både skummelt, uforutsigbart og dritgøy på samme tid.

Hvem er hvem i «Venner fra før» ?

Frikk og Emma

Frikk, spilt av David Kløve Kjernlie, og Emma, spilt av Anna Filippa Hjarne.

Foto: NRK

Emma (Anna Filippa Hjarne, 20) flytta til Oslo fra Gjøvik fordi alle vennene hennes gjorde det, uten en retning eller plan. Hun føler seg mest trygg når hun er med de hun kjenner fra før, er veldig glad i tradisjoner og at ting gjøres sånn som gjengen ''alltid har gjort dem''. Men gjengen er på vei videre fra videregåendebobla, og Emma sliter med å holde tritt.

Frikk (David Kløve Kjernlie, 24) er oppvokst på gård utenfor Gjøvik, kommer fra en skikkelig kjernefamilie, og elsker når moren ringer for å oppdatere om årets kalving. Han er typen som lar seg rive med ekstremt lett, men som våkner opp dagen etter full av anger og nevroser. Frikk strever voldsomt med å knekke koden for hva det er å være moderne mann i 2022, og famler i sine forsøk på å imponere damer i Oslo, og å få anerkjennelse av gutta.

Venner fra før S01E01

Tiago Fernandes Thomaz Gjesdal og Hannah Konjo spiller kjæresteparet Rafael og Saga.

Foto: NRK

Rafael (Tiago Fernandes Thomaz Gjesdal, 24) skulle aller helst bare hoppet over all usikkerheten som kommer med tjueåra og studenttilværelsen, og kjøpt seg hus og etablert en familie. Han har et helt tydelig bilde av hvor han vil være som 30-åring, men han er bare 20, og strever veldig med det. Han trives godt som sykepleierstudent, og som kjæresten til Saga, som han har vært sammen med siden videregående. Derfor gjør det vondt når han ofte føler på at hun aldri skikkelig trenger ham, og han skulle ønske hun var flinkere til å vise kjærlighet og klare å snakke med ham om alt.

Saga (Hannah Konjo, 23) er opptatt av å klare seg selv, å ha kontroll, og å ha rett. Hun har null selvinnsikt når det kommer til egen mangel på evner eller styrke, og hun hater når folk prøver å hjelpe henne. Hun går langt i å bevise at hun mestrer ting – så langt at hun ofte roter seg inn i intrikate problemer som både gir henne forklaringsproblemer og skaper enda større utfordringer for henne.

Alle i Venner fra før

Vi blir bedre kjent med karakterene Frikk, Saga, Rafael og Emma gjennom 15 episoder av «Venner fra før».

Foto: NRK

«Venner fra før» er fortellingen om fire venner som kjemper for å bevare kollektivet når de går igjennom sin første store krise som verdens beste vennegjeng.