Informasjon fra NRK

Therese-saken - Ny dokumentarserie på NRK

Ni år gamle Therese Johannessen forsvant 3. juli 1988. Hun ble sist sett utenfor blokken hun bodde i på Fjell i Drammen. Forsvinningen utløste Norges største og mest omfattende etterforskning.

Therese Johannessen

Therese Johannessen

Foto: Sønstrød Foto / NRK

En familie fortviler, politiet står uten spor og på Fjell begynner snart ryktene å løpe. Til tross for en intens jakt må politiet legge ned etterforskningen etter ett år – det er ikke lenger flere spor å forfølge. Therese er sporløst forsvunnet.

Hva skjer med en familie, etterforskere og lokalsamfunn når et barn blir borte?

Inger-Lise Johannessen

Inger-Lise Johannesen

Foto: Sara Høines / NRK

I denne serien møter vi noen av dem som har levd tettest på forsvinningen i de 32 årene som har gått. Thereses mor Inger-Lise Johannessen medvirker for første gang i en TV-serie der hele saken endevendes. Hun har ikke gitt opp håpet om en dag å få svar på hva som skjedde med barnet hennes:

- Det jeg håper på nå fremover er at det kommer et eller annet tips. At det er et eller annet menneske der ute som kan komme å fortelle, og at det kan lede oss til henne. Sånn at vi alle sammen kan få fred, sier Inger-Lise Johannessen.

De to etterforskerne Håkon Grøttland og John Ottesen har på hver sin måte fått livet sterkt preget av saken.

Håkon Grøttland og John Ottesen

Håkon Grøttland og John Ottesen

Foto: Monster / NRK

Lillesøsteren Tine Therese Johannessen har vokst opp i en sorg, og lurer på hva som ble gjort for å finne søsteren.

Full gjennomgang av etterforskningen

I dokumentarserien «Therese, jenta som forvant» gjennomgås etterforskningen og alle retninger saken har tatt. De første årene var politiets teori at en mulig overgriper hadde tatt Therese denne julikvelden for mer enn 30 år siden. Hva fant de ut og hvorfor fikk de ikke tatt noen?

Thomas Quick

Åtte år etter at Therese forsvinner, påstår den svenske seriemorderen Thomas Quick at det er han som har drept henne. Quick dømmes for 8 drap, deriblant drapet på Therese.

Men ti år etter dommen trekker han alle tilståelser.

Hvilke bevis var det som fikk ham dømt for drapet og hva førte siden til at dommen ble stemplet som Sveriges verste rettsskandale? Og hvorfor mener sentrale personer i Quick-saken fremdeles at han er skyldig?

Pakistan-sporet

Etter Quick vokste nye rykter frem, rykter om at Therese var blitt kidnappet og bortført til Pakistan. Hva er bakgrunnen for ryktene og er det hold i dem?

«Therese, jenta som forsvant» består av 5 episoder og har premiere søndag 8. november på NRK1. Alle episodene publiseres i NRK TV samme dag.