Hopp til innhold

Temauke: Europa mot 1814

Uke 17 på NRK2 mandag 21. april kl.19.30

Serien gir et dypdykk i Europa i tiden frem mot 1814, året da Norge fikk sin egen grunnlov.

Ludvig 16. mannen som ikke ville være konge

I temauken 'Europa mot 1814' starter vi reisen gjennom Europa hos Vi starter reisen gjennom Europa i Frankrike, hos den «motvillige» kongen Ludvig 16.

Foto: Les Films d'ici

Gjennom en rekke dokumentariske programmer ser vi nærmere på Europa i denne dramatiske perioden, fra et nært møte med Frankrikes siste eneveldige konge, via opplysningstidens store tenkere, dramatiske hendelser i Norden, til et nært bekjentskap med keiser Napoleon og hans samtid.

Vi starter reisen gjennom Europa i Frankrike, hos den «motvillige» kongen Ludvig 16. Den unge kongen var bare 20 år gammel da han overtok tronen i sitt hjemland, og han ble sett på som en lett påvirkelig og svak person, og dermed uegnet til å takle de vanskelige oppgavene som var pålagt ham.

Ludvig 16. mannen som ikke ville være konge

Den unge kong Ludvig 16. var bare 20 år gammel da han overtok tronen i sitt hjemland. Karrièren endte med at han ble funnet skyldig i forræderi og henrettet i 1793.

Foto: Les Films d'ici

Det hjalp heller ikke at han var omringet av maktsyke personer og korrupte rådgivere. Kong Ludvig fikk skylden for landets stigende problemer i årene før revolusjonen, og karrieren endte med at han ble funnet skyldig i forræderi og henrettet i 1793. Se historien om kongen i «Ludvig 16. mannen som ikke ville være konge» mandag 21. april.

Opplysningstidens helter

Fra den franske Ludvig 16. går ferden gjennom 1800-tallets Europa videre til noen av opplysningstidens helter. Disse samfunnskritiske tenkerne satte sin lit til menneskets fornuft og utfordret eneveldet som hadde regjert gjennom kirkens og den allmektige kongens makt. Opplysningstidens omveltninger var en viktig forutsetning utviklingen av det samfunnet vi har i dag. Første del av programmet «Opplysningstidens helter» sendes mandag 21. april og andre del tirsdag 22. april.

Napoleon kommer til makten

Ved slutten av den franske revolusjon fikk Frankrike en ny sterk leder i Napoleon Bonaparte. I dokumentarserien «Napoleon» blir vi bedre kjent med keiseren som ved hjelp av sin kompromissløse holdning og sine militære kunnskaper ble hersker over 70 millioner mennesker etter kong Ludvig 16s fall. Napoleons triumfer og tap skildres i en bredt anlagt fortelling med dramatiserte scener, opptak fra historiske steder og malerier av berømte kunstnere. Serien om Napoleon i fire deler starter fredag 25. april.

Livet under Napoleon

Napoleon kjempet for å spre idealene til den franske revolusjon gjennom Europa. Men hvordan var livet i Frankrike under Napoleon som leder?

Livet i Napoleonstiden

Erkebiskopens dokumenter brennes i dokumentarserien 'Livet i Napoleonstiden'.

Foto: Looks Film & Television GmbH

De fleste av oss vet ikke hvor mye av det vi tar for gitt i det daglige som faktisk kan spores tilbake til Napoleon, deriblant viktige grunnleggende rettigheter som personlig frihet, likhet for loven, retten til privat eiendom, sivil ekteskapsinngåelse og skilsmisse. Bli bedre kjent med Napoleons samtid i «Livet i Napoleonstiden» onsdag 23. april.

Dramatikk i Norden

Dramatiske hendelser på kontinentet fikk følger også her oppe i nord. I undervisningsprogrammet «To riker blir fem nasjoner» (torsdag 24. april), som ble laget i forbindelse med feiringen av 600-årsjubileet for Kalmarunionen, blir vi bedre kjent med prosessene som førte til at Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige ble til de selvstendige nasjonene de er i dag.

Vi får også et innblikk i de dramatiske hendelsene som fant sted i Danmark i 1807 da England angrep København i det som er blitt kalt historiens første terrorangrep. Angrepet skjedde på grunnlag av falske rykter om at Danmark var i ferd med å ruste opp flåten sin, og at den skulle brukes mot engelskmennene. København og Danmark ble skremt fra sans og samling av Engelskmennenes nye, skremmende våpen, nemlig raketter. «Bombinga av København» sendes torsdag 24. april.

NRK Marked 28. mars 2014