Hopp til innhold

Temauke om den kalde krigen på NRK2

Fra mandag 3. november til og med søndag 9. november sender NRK2 en rekke dokumentarer som handler om Den kalde krigen.

DEN KALDE KRIGEN: KHRUSJTSJOV I AMERIKA TEMA - DEN KALDE KRIGEN KHRUSJTSJOV I AMERIKA

'Khrusjtsjov i Amerika' er tittelen på en av dokumentarene som sendes i temauken på NRK2 i uke 45. På bildet ankommer Sovjetunionens leder Det Hvite Hus.

Foto: -ukjent fotograf- / Point du Jour International

Temauken starter med den kanadiske serien «Hat, kjærlighet og propaganda». Serien er i fire deler, og sendes fortløpende:

Mandag 3. november, episode 1: Slutten på 2. verdenskrig markerte begynnelsen på en global maktkamp mellom Østblokken og Vestblokken, kjent som den kalde krigen. Den bestod av våpenkappløp, propagandakrig, folkelig mobilisering og gjensidig mistenksomhet. Frykten for en atomkrig var stor, og nervene var i høyspenn.

Tirsdag 4. november, episode 2: På midten av 50-tallet bestod mye av den psykologiske krigen mellom USA og Sovjetunionen av å forby ting som hadde med den andre nasjonen å gjøre. Sovjetunionen valgte blant annet å forby jazzmusikk, fordi de trodde den var amerikansk. Stalins arvtaker, Nikita Khrusjtsjov, sto imidlertid for en del nye tanker som ikke var så USA-fiendtlige. Han inviterte deltakere fra hele verden til The World Youth Festival i Moskva i 1957. Der var også jazz på spillelista.

Onsdag 5. november, episode 3: Romkappløpet fortsetter. Begge sider prøver å være først ute med nye påfunn, men president Kennedy tar kampen ett skritt videre. Den kalde krigen fortsetter også på andre arenaer. På 70-tallet ble den tydelig i flere store sportsarrangementer. Blant annet i den dramatiske finalen i sjakk-VM mellom Bobby Fischer og Boris Spasskij.

Torsdag 6. november, episode 4: På 80-tallet var det tre mennesker som dominerte på propaganda-fronten i den kalde krigen. USAs president Ronald Reagan, pave John Paul II og Sovjetunionens leder Mikhail Gorbatsjov. Men med store endringer i verden var det ikke lett å følge opp krigen slik forgjengerne deres hadde ført den. (Originaltittel: Love, Hate & Propaganda: The Cold War)

Andre dokumentarer som sendes i løpet av uken, er:

Tirsdag 4. november: Krigsspelet. Kjent britisk dokudrama av Peter Watkins som skildrer marerittkonsekvensene av en atomkrig etter at den første bomben en morgen blir sluppet over byen Rochester i Kent. De sterke scenene gjorde at BBC i 20 år nektet å sende programmet. Filmen vant Oscar for beste dokumentar i 1967. (Originaltittel: The War Game)

Onsdag 5. november: Khrusjtsjov i Amerika. Amerikansk dokumentar. En surrealistisk og utrolig historie om en flyktig kjærlighetsaffære mellom to fiendtlige supermakter på høyden av den kalde krigen. Denne historien kunne blitt slutten på stillingskrigen lenge før Gorbatsjov. Høsten 1959 drar Sovjetunionens leder, Nikitia Khrusjtsjov, til Washington på det han senere beskriver som sitt livs reise. På samme tid bygde vanlige amerikanske borgere tilfluktsrom i hagene sine i frykt for en russisk atombombe. Khrusjtsjov både forførte og skremte amerikanerne på de to ukene han var på besøk. (Originaltittel: Khruschev Does America)

Fredag 6. november: 1989. Norsk dokumentar. Sommeren 1989 åpner grensen mellom Østerrike og Ungarn noen dager. Et ungt par fra Øst-Tyskland, Gundula Schafitel og Kurt-Werner Schultz, bestemmer seg for å krysse grensen med den seks år gamle sønnen. Men før de når fram, har grensen blitt stengt igjen. Når de likevel prøver å komme seg over, blir Kurt-Werner skutt og drept rett for øynene for Gundula og sønnen. Hendelsen får store ringvirkninger, og blir begynnelsen på murens fall.

Lørdag 8. november: Tårnet
. Tysk drama fra 2012. Dresden, 1982 - DDR er inne i sitt siste tiår. Legefamilien Hoffmann lever privilegerte liv, men ikke uten personlige utfordringer. Den intellektuelle eliten har sine fordeler i det østtyske samfunnet, men også for dem begynner svakhetene i styresettet å bli tydelige. Med: Jan Josef Liefers, Sebastian Urzendowsky, Claudia Michelsen m.fl. Regi: Christian Schwochow (Der Turm) (11 år) (sendt tidligere)

Søndag 9. november: Ubåt 137 på grunn. Svensk dokumentar. Da den sovjetiske ubåten U137 gikk på grunn utenfor Karlskrona i Sverige i oktober 1981, var det mange detaljer som aldri kom fram i mediene. Nye opplysninger og vitnemål kaster nå nytt lys over hendelsesforløpet. (Sendt tidligere)