Informasjon fra NRK

Slik blir julen 2018 på NRK

NRK sørger for god og tradisjonsrik julestemning i desember med julekonserter, adventsprogram, høytidsgudstjenester, «Julenøtter» og «Julemorgen». Og det blir jul igjen med Askepott, Snekker Andersen, Reisen til julestjernen og Donald - og nesten viktigst av alt før julefreden senker seg: «Kvelden før Kvelden».

Kvelden før kvelden

Ingrid Gjessing Linhave og Haddy Njie loser oss gjennom «Kvelden før kvelden» med blant annet Grevinnen og hovmesteren.

Foto: Julia Marie Naglestad

Kvelden før kvelden

Ingrid Gjessing Linhave og Haddy Njie leder i år «Kvelden før kvelden» sammen for tredje gang.

– Det er utrolig hyggelig, gøy og deilig å skulle lede programmet sammen med Haddy igjen. Vi er veldig like på mange områder, og så utfyller vi hverandre på resten.

– Ingrid har blitt en nær venn som jeg alltid setter stor pris på å jobbe med. Vi har det utrolig gøy, og det blir alltid i overkant mye ærlighet, latter og gjerne litt gråt også når vi er sammen.

«Kvelden før kvelden» er julefesten der alle skal føle seg velkommen, enten de sitter hjemme i stuene sine eller er gjester under sendingen.

Nye kokker

Esben og Kaja Holmboe Bang

Kaja og Esben Holmboe Bang er nytt kokkepar på lille julaften.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Julematen er viktig lille julaften, og i år er det kokkeparet Kaja og Esben Holmboe Bang som står for tilberedningen. De er gründerne bak henholdsvis Lille Tøyen kolonial og MAAEMO, restauranten med tre Michelin-stjerner.

– Verken Ingrid eller jeg kan lage mat, forteller Haddy, men jeg tror vi kan garantere at både de som er veldig gode på kjøkkenet, og oss andre mer hjelpeløse, kan få inspirasjon og tips til julematen.

Kokkeparet skal lage både ribbe og pinnekjøtt. Og ettersom Esben Holmboe Bang er dansk, skal han også tilberede den danske tradisjonsretten and.

– Det er litt ekstra stas at vi skal få inspirasjon fra Danmark, for jeg har giftet meg med en danske, og danskene KAN julemat, sier Ingrid Gjessing Linhave.

Gjestene

Jens Stoltenberg er blant gjestene. Han kommer for å fortelle om den første julen uten Thorvald. Stjernekampvinner Ella Marie kommer også. Hun føler hun ikke kan ønske seg noe til jul, ettersom alle hun kjenner har brukt en formue på å stemme på henne gjennom høsten. Hele familien Ingebrigtsen tar også turen. Vi får også møte artistene Espen Lind, Ingebjørg Bratland, Mari Boine og Sondre Lerche. Det blir også et humorinnslag ved Christian Skolmen.

Morten Hegset, Vegard Harm, Stian «Staysman» Thorbjørnsen og Jenny Skavlan er på «Nordpolen» for å kjempe om å bli Norges beste kjendisnisse.

Og så skal det løses juledilemmaer med Fredrik Skavlan og Solveig Kloppen.

Grevinnen og hovmesteren

Hvert år siden 1980 har NRK sendt «Grevinnen og hovmesteren» på lille julaften.

I 1992 måtte den vises to ganger. Ved en feiltakelse ble den nemlig sendt et kvarter tidligere enn annonsert, og telefonstormen som fulgte, var så kraftig at NRK måtte sette den opp på nytt etter Kveldsnytt.

Grevinnen og hovmesteren sendes ca. kl. 21.00.

Julekongen og andre julekalendre

Julekongen - signaturbilde

NRKs julekalender 2018 er «Julekongen».

Foto: NRK

I årets julekalender blir det gjensyn med «Julekongen», en klassisk og tidløs fortelling om vennskap, riddere og magi – og om å finne styrken i seg selv. Den populære julekalenderen ble første gang sendt i 2012.

I tillegg viser NRK Super den svenske «Jakten på tidskrystallen » og de to danske seriene «Theo og den magiske talisman» (Thannanaya) og "Pakten".

Advent – Hva er jul for deg?

Jannicke Farstad og Reidar Kjæstad - Hva er jul for deg?

Jannicke Farstad og Reidar Kjæstad er programledere fire søndager i «Advent - Hva er jul for deg?».

Foto: Terje Hording Gong / NRK

Hver søndag i desember blir det adventsprogram på NRK1.

I serien «Advent - Hva er jul for deg?» skal det i stor grad handle om de ulike tradisjonene folk har i forbindelse med jula og hvor mye disse tradisjonene betyr for oss.

I to av episodene ser vi nøyere på kystjula, med innspillingslokaler i Teaterfabrikken i Ålesund. De to andre episodene spilles inn på Maihaugen i Lillehammer. Der er det innlandsjula som står mer i fokus.

I løpet av de fire episodene skal vi snakke om juledekor, medmenneskelighet, juletradisjoner gjennom tidene og det å lage nye og egne juletradisjoner.

Programledere i adventsprogrammet er Jannicke Farstad og Reidar Kjæstad ,og de får blant annet besøk av artister som Øyvind «Elg» Elgenes, Staut, Ingrid Olava og Eva Weel Skram.

NRK Klassisk Jul

NRK Klassisk spiller vakker og stemningsfull julemusikk hele desember.

NRK Klassisk spiller vakker og stemningsfull julemusikk hele desember.

Blir førjulstiden stressende, kan du finne roen på denne kanalen. NRK Klassisk tar oss gjennom julesangene, evergreens og klassiske juleverk.

Musikkfrokost sender direkte fra Oslo Lufthavn 4. og 5. desember fra klokken 06 om morgenen. Ved avgangshallens flygel tar vi tempen på juletrafikken og får direktesendte opptredener og spesiallaget julemedley.

Lørdager blir det juleønsker i Ring inn Musikken fra klokken 09, søndager blir det julequiz i tre timer, mens Klassisk Vorspiel med Per Sundnes og Frode Larsen byr på mange spennende julegjester.

Om kveldene overfører kanalen stemningsfulle, klassiske julekonserter fra hele Norge.

NRK Super Jul

Skolerfri Live Jul

Haakon Stevens og Sigrid "Siggen" Velle Dypbukt i NRK Super Jul satser på spre varm juleglede rundt i de mange hjem under juleferien.

Foto: Magnus Loennechen Skjelbek / NRK

Julemusikk for hele familien

Også her blir det julemusikk som setter hele familien i den rette julestemningen. Små og store får høre julesanger av alle slag, blant annet fra kjente og kjære julekalendre og ellers julehits som spenner fra Prøysen til Wham.

Skolefri Live Jul

Programmet sendes på radiokanalen NRK Super hver tirsdag og torsdag fra 20. november til 20. desember.

Torsdag 20. desember klokken 15 har Skolefri Live sin store juleavslutning. Da blir det tre timer juleradio stappet med moro innhold. Vi får en rekke celebre gjester på besøk, blant annet The Splayers, gjengen fra ZombieLars, Lik meg-jentene, Ludvig og Sabrina, Victor fra Flipp Klipp, Selma og Johannes og 4everU.

Hørespillet «Snøsøsteren»

Snøsøsteren

Illustrasjonsbilde av Lisa Aisato fra boka "Snøsøsteren".

Foto: Illustrasjon: Lisa Aisato / Kagge Forlag

I denne hørespillserien for hele familien får vi høre julefortellingen om Julian, basert på bestselgerboka «Snøsøsteren» av forfatteren Maja Lunde.

Julian synes julaften er den beste dagen i året. Men i år er han redd julen er avlyst. Etter at storesøsteren døde i sommer, virker det som moren og faren til Julian har glemt at det snart er jul. Sorgen har tatt overhånd. Men så en dag møter Julian den livsglade juleelskeren Hedvig, og han begynner å tro det kan bli jul likevel. Men det er noe mystisk med det gamle huset som Hedvig bor i. Og hvem er den underlige gamle mannen som stadig dukker opp?

I rollene:
Julian: Jonas Strand Gravli
Hedvig: Kjersti Dalseide
Henrik: Bjørn Skagestad
John: Amell Basic
Mamma: Ane Dahl Torp
Pappa: Espen Reboli Bjerke
Augusta: Sunniva Du Mond Nordal

Musikken er spesialkomponert av Sjur Miljeteig
Regissør: Steinar Berthelsen

Produsent: Hege Cathrine Beck Stabell
Lyddesigner: Arne Barca

Nesten jul! Julekonsert med KORK

Nesten jul - Julekonsert med KORK i Jakobskirken

Det blir julekonsert med KORK og blant andre Kim Rysstad fra Jakob kirke i Oslo.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Lørdag 22. desember blir det stemningsfull førjulskonsert med «hele landets orkester», KORK, fra Kulturkirken Jakob i Oslo.

Konserten lar oss ta en pause fra hektiske juleforberedelser og inn i et rom med vakker julemusikk fra folkemusikken, men også musikk fra nyskrevne, varme julesanger.

Sangeren med den gylne, varme røsten, Kim Rysstad og hele landets orkester, KORK, har med seg et stjernelag av gode solister og venner til julekonsert i Jakob kirke i Oslo. Ella Marie Hætta Isaksen, Marthe Wang, Annbjørg Lien og Trygve Skaug. Sammen lar de oss oppleve noe av det vakreste vi har av julemusikk.

Dirigent under kveldens julekonsert er Christian Eggen og programleder er Line Andersen.

Tradisjonstro NRK-jul

Alle programmene seerne bare «må» ha på for å komme i den rette julestemningen er der både på NRK1 og i NRK TV. «Tre nøtter til Askepott», «Donald Duck og vennene hans» og «Snekker Andersen og julenissen» står alle på sendeplanen julaften.

Resten av jula sørger disse julespesialene for å holde stemningen oppe:

Julemorgen på NRK Super

Anders Clausen og Matias I. Alegria i Julemorgen

Programledere i "Julemorgen": Anders Clausen (t.v) og Matias I. Alegria.

Foto: Halvard Jakobsen / NRK

NRK Super sender som vanlig Julemorgen fra og med lille julaften og fram til 1. januar.

Programledere Matias I. Alegria og Anders Clausen fra Barne-TV lager julestemning for de minste fra Lofthusbadstua i Oslo. Det blir musikk, moro og de beste julefilmene med barnas favoritter. Gjester på julaften er skuespillerne fra «ZombieLars», og vi skal blant annet finne ut hva Tess, Robert, Anna og Lars ønsker seg til jul.

I tillegg kommer Mikkel og Siggen fra «MGPjr» på besøk, og det blir koselig julemusikk med jenter fra Bøler aspirantkor.

Julenøtter

Julenøtter

Øystein Bache og Rune Gokstad serverer som tidligere årets Julenøtter.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Sendes på NRK1 mellom 26. desember og 1. januar.

Øystein Bache og Rune Gokstad har skålen full av Julenøtter.

Reisen går fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord. Østover går turen til Finlands hovedstad, Helsinki.

Oppgavene er som vanlig enten litt for lette eller litt for vanskelige, så også i år er det lurt å samle flere generasjoner rundt fjernsynsapparatet fra andre dag jul til første nyttårsdag.

Julegudstjenestene

Holmlia kirke

Det blir høytidsgudstjenester fra Holmlia kirke i Oslo julen 2018.

Foto: Holmlia kirke

NRK overfører julegudstjenestene fra Holmlia kirke i Oslo både julaften og 1. juledag direkte på TV og radio.

Julaften klokken 16:

I festgudstjenesten bidrar det mangfoldige kulturmiljøet på Holmlia til å løfte julens budskap frem. Bendik Vollebæk er prest.

Medvirkende: Ann-Kathrin Kasbo, diakon, Hans Olav Baden, kirkemusiker, Holmliaskolenes musikkorps, Holmlia, «Holmlia julekor» (korbarna på Holmlia) m.fl.

1. juledag klokken 11.00:

Det blir høytidsstemning under gudstjenesten 1. juledag.

Asif Masih spiller tabla. Bent Rognsaa på horn. Øystein Bang spiller pauker og perkusjon. Silje Kivle Andreassen og prost Eigil Morvik er prester. Hans Olav Baden spiller og dirigerer.

Norge Rundt julespesialer

Første juledag:

Anne B. Ragde elsker julehøytiden og inviterer oss inn i en julepyntet leilighet ved Nidelven i Trondheim. Her får vi se grisesamlingen som alltid blir stilt ut på denne tiden, og Anne gjør ferdig en helt spesiell kake som får godsaker injisert med sprøyte. Anne B. Ragde husker julefeiringer uten penger og med penger. Jul var det uansett, for det viktigste er å ha tid til å være sammen, mener hun.

Kavalkade:

Husker du AC/DC på gamlehjemmet? Se den og mange andre høydepunkter fra Norge Rundt fra 2018 i en tettpakket samling av gode historier fra hverdagsmennesker i Norge.

Andre høydepunkter på NRK i desember:

«En gang Aurora» – dokumentar

En gang Aurora

Aurora i dokumentaren «En gang Aurora».

Foto: Stian Servoss

Søndag 9. desember viser NRK en helt fersk dokumentar om artisten Aurora.

I «En gang Aurora» følger vi Aurora mens hun produserer albumet «Infections of a Different Kind (Step 1)» som ble lansert 28. september 2018. Vi er tett på en artist som prøver å finne ut av hvem hun er, og som prøver å holde fast i seg selv i en tøff og kommersiell bransje.

Dagsrevyen 60 år

I NRK TV kan du se gamle klipp fra Dagsrevyen gjennom historien.

Lørdag 15. desember feirer Dagsrevyen sitt 60-årsjubileum med et storstilt arrangement i Studio 1 og 2. Feiringen sendes direkte på NRK1.

Festaftenen starter med «Vorspiel» fra klokken 18.30, der Live Nelvik og Ronny Brede Aase er vertskap.

Klokken 20 starter hovedsendingen med programlederbuketten Atle Bjurstrøm, Ingerid Stenvold, Yama Wolasmal og Nina Owing.

Hovedgjester i sendingen er Hans Wilhelm Steinfeldt, Anne Holt, Kåre Willoch og Gro Harlem Brundtland.

Dagsrevyen fra 1959.

Fra venstre: Erik Tandberg, Oddvar Berntsen og Per Øyvind Heradstveit fra Dagsrevyen i 1959.

Foto: NRK / NRK/Arkiv

Året med kongefamilien

Året med kongefamilien 2018

Dronning Sonja og Atle Bjurstrøm.

Foto: Torstein Vegheim / NRK

På NRK1 26. desember.

2018 var et travelt år for kongefamilien, og NRKs Atle Bjurstrøm har fulgt både konge- og kronprinsparet i inn- og utland. Vi får et eksklusivt møte med kong Harald under VM i seiling i Tyskland. Og dronningen gir gode råd til dem som synes kunst er litt vanskelig. I tillegg er vi i kulissene når kongeparet inviterer 200 personer til årets stortingsmiddag, og vi får se hvordan slottet forbereder seg til fest.

Romjuls-sjakk: VM i hurtigsjakk og lynsjakk

Magnus Carlsen med VM-pokalen

Magnus Carlsen med vinnerpokalen etter seier i sjakk-VM 18. desember 2018.

Foto: Jørund Wessel Carlsen

NRK Sjakk følger Magnus Carlsen i jakten på to nye VM-titler når verdensmesterskapene i hurtigsjakk og lynsjakk avvikles mellom 26. og 30. desember.

Det blir tre dager med hurtigsjakk og to dager med lynsjakk, og vi følger mesterskapene med sending fra sjakkstudio og på nrk.no/sport, i tillegg til at seerne kan sende inn sine spørsmål, bilder og kommentarer på Twitter, Facebook og Instagram.

Mesterskapene arrangeres trolig i Russland, og hele Norge kan følge med på om Magnus Carlsen klarer å dra dette i havn på toppen av den ferske VM-seieren.

Serier i NRK TV

Unge lovende sesong 4

Nenne, Else og Alex i sesong 4 Unge lovende

Nenne, Elise og Alex i sesong 4 av "Unge Lovende".

Foto: Monster

Alle episodene i den siste sesongen av serien er tilgjengelige i NRK TV.

I avslutningssesongen har det gått noen måneder siden vi sist forlot Nenne, Elise og Alex, og det har blitt vinter. Oslo er dekket av snø, og folk haster rundt for å gjøre de siste forberedelsene før jul.

Se programomtale her: Unge lovende. Sesongpremiere!

Håpet

Dansk dramaserie i fire episoder fra 2018.

Året er 1899. Marie kler seg ut som gutt og tar hyre på frakteskipet "Haabet" for å lete etter faren. Han er sjømann og forsvant for flere år siden. Han ble sist sett i Norge, og bare Marie tror fortsatt at han er i live.

Med: Anine-Petrea Lindvig, Lars Brygmann, Molly Blixt Egelind.

Serien blir tilgjengelig i NRK TV fra 25. desember.

Howards End

Denne britiske dramaserien i fire episoder fra 2017 er basert på romanen til E.M. Forster om de to ukonvensjonelle søstrene Margaret og Helen.

I 1905 får Margaret Schlegel et brev fra søsteren Helen, som er på besøk hos Wilcox-familien på Howards End. Hun har forelsket seg i Paul Wilcox.

Med: Matthew Macfadyen, Hayley Atwell, Philippa Coulthard.

Serien blir tilgjengelig i NRK TV fra 27. desember.