Slik blir høsten på NRK

Stjernespekkede nye norske dramaserier, humor, sjekking og sterke skildringer av ung virkelighet krydrer publikumstilbudet til NRK. Gullrekka er rustet opp med et helt nytt realityprogram med hestelidenskap i fokus. Les alt om høydepunktene på NRKs TV-kanaler, NRK TV og radio her:

Hovedbilde høst 2016
Foto: NRK

Norsk drama

Løytnant Erling Riiser (Aksel Hennie) kommer hjem fra krigen i Afghanistan, men i fredelige Norge blir han brikke i et storpolitisk maktspill som bare øker i omfang. Nobel tar oss med inn i virkeligheten til soldatene som kjemper i Afghanistan. Samtidig får vi et bilde av hvordan myndighetene former utenrikspolitikk og bistand, og hvordan Nobelkomiteens handlinger får konsekvenser for internasjonal politikk. Regien er ved Per Olav Sørensen (Kampen om tungtvannet og Halvbroren). Premiere på NRK1 25. september. Åtte episoder.

Presseansvarlig: Maria Stangeland

Vikingane

Fra venstre til høyre: Silje Torp (Frøya), Mads Jørgensen (Viljar), Jon Øigarden (Jarl Varg), Nils Jørgen Kaalstad (Arvid), Mariann Saastad Ottesen (Hildur), Henrik Mestad (Høvding Olav), Mikkel Bratt Silset (Ragnar), Kristine Riis (Liv), Kåre Conradi (Orm), Øystein Martinsen (Kark) og Trond Fausa Aurvåg (Rufus).

Foto: Glenn Meling/Finn Erik Johannessen/NRK

Vikingane er en episk og humoristisk dramaserie satt til året 790. Sjøveien vestover er akkurat funnet. Det fører med seg rikdom, politiske endringer, kulturkonflikter, handel og ikke minst Rufus, en dekadent og selvhøytidelig skuespiller fra Roma (Trond Fausa Aurvåg) som starter sitt nye liv som trell i Norge. Han finner en likemann i høvdingens feige og undertrykte bror, Orm (Kåre Conradi). De to tar den vesle landsbyen i en ny retning: bort fra tokter og kriger og over til kunst og kultur, mer enn 1000 år for tidlig. Hovedpremiere på NRK TV i oktober, alle seks episoder legges ut.

Presseansvarlig: Nan Kristin Myhre

I Skam ønskes Isak velkommen som hovedkarakter i sesong tre. I første sesong var det Eva som dro lasset, og Noora i andre. I høst begynner gjengen i andre klasse. I tillegg til de kjente karakterene dukker det opp helt nye i miljøet rundt Nissen skole.

Presseansvarlig: Nan Kristin Myhre

Helgen på NRK

Det store spranget

F.v. Amanda og Sune Hansen, Helene og Espen Winther, Marit og Kjell Enberget, Aurora og Marcel van der Velpen, Hedda Hansson Rudi og Einar Rudi, Elise Englund Berge og Stian Berge.

Foto: Hans Olav Forsang / Hans Olav Forsang

Neste fredag, 26. august, starter Det store spranget. Det er en konkurransedrevet realityserie, der seks jenter i alderen 16 til 26 år reiser sammen med fedrene sine til hestelegenden Don Alfonsos gård i Spania. Jentene er selv gode ryttere. Nå skal de lære fedrene sine å ri. Hvilken datter vil lede sin far til seier? Programleder er Marco Elsafadi. Ti episoder. Det store spranget (1:8)

Presseansvarlig: Helene Amlie

Nytt på nytt med Jon Almaas, Johan Golden og Pernille Sørensen er i gang 26. august, mens Skavlan trer inn 9. september. Atle Pettersen leder Beat for beat fra 28. oktober. Fra lørdag 27. august tar Anne Lindmo imot aktuelle gjester i studio.

Presseansvarlig for Skavlan: Maria Stangeland
Nytt på nytt og Lindmo: Maia Østerud

Side om side-gjengen går inn i sin fjerde sesong

Presseansvarlig: Nan Kristin Myhre

Kåre Magnus Bergh starter jakten på den ultimate entertainer i Stjernekamp.

Presseansvarlig: Helene Amlie

Dan Børge Akerø inviterer igjen til Quizdan fra søndag 11. september med finale i november. Nytt i høst er at hvert av de tre bylagene får stille med både en voksengruppe og en ungdomsgruppe som består av elever fra videregående.

Presseansvarlig: pressevakt@nrk.no

Sent i høst på NRK1 får Lars Monsen igjen oppdraget: Overlev, finn ut hvor du er og finn fram til målet innen fem dager - ellers blir du hentet ut. I andre sesong av Monsen på villspor har vanskelighetsgraden økt. Anne Rimmen er programleder.

Underholdning, miljø og partnerjakt

BroShow

I første episode av BroShow sjekker gutta hvordan det er å være på begge sider av loven, kriminell eller politi. Fra venstre: Aon Naqva, Abiel Tesfai og Mikkel Niva.

Foto: Hans Petter Skolsegg / NRK

Er det greit å si ordet "neger"? Når er man kriminell, og når er man bare litt "bad"? Abiel Tesfai og hans to beste og ærligste kompiser, Aon Naqva og Mikkel Niva, møter vi i BroShow, et urbant talkshow med byen som studio. De tar opp om temaer det sjelden snakkes høyt om, og utsetter hverandre for tester for å avklare sannheter og myter. Premiere på NRK TV i slutten av oktober. Sju episoder.

I Live redder verden. Litt går Live Nelvik inn for å endre sin egen livsstil for å bidra til en grønnere verden. Sammen med familien kutter hun kjøttforbruket, finner mat i søpla, lever selv søppelfritt, parkerer bilen og kutter flyreiser og strømforbruk. Premiere på NRK1 25. august. Fem episoder. Live redder verden. Litt. (1:5) Premiere!

Presseansvarlig: Nan Kristin Myhre

Når kjemien stemmer går vitenskapelig til verks, forskning viser nemlig at menneskets instinkter er avgjørende for å finne den rette. I serien møter vi Maren (31) og sju menn. De mannlige deltakerne må gjennom tester med lukt, lyd, utseende, kommunikasjon, status, berøring og smak. Hvem viser seg til å slutt å være jentas perfekte partner? Premiere på NRK1 25. august. Seks episoder.

Presseansvarlig: Maia Østerud

Sist vi møtte Line Elvsåshagen, reiste hun jorda rundt. Nå skal hun igjen ut på eventyr, denne gangen med kjærlighet i blikket. I Line dater Norge ber hun sine følgere på sosiale medier om hjelp til å møte sitt livs kjærlighet. Etter seks uker er det blitt en serie som vises først på NRK TV i oktober.

Presseansvarlig: Maia Østerud

Forståelse og innsikt

Fem unge, modige mennesker, som bor sammen i kollektiv, har et felles mål: å leve åpent som homofile. Hva skjer når de forteller sine nærmeste at de er tiltrukket av mennesker av samme kjønn? Ut av skapet ledes av Heidi Marie Vestrheim og har premiere på NRK1 22. august. Ut av skapet (1:7) Premiere!

Presseansvarlig: Sarah Jordanson Fauske

Mange ble grepet da Helen Sandvig tok inn på Dikemark asylmottak i vår. I Helene sjekker inn flytter hun inn i fem nye institusjoner; i løpet av fem dager på hvert sted kommer hun tett på ansatte og beboere i et hospits, sykehjem, fengsel, et behandlingssenter for rusavhengige, og ett som hjelper mennesker med spiseforstyrrelser. Hva gjør det med deg som menneske å leve et sted hvor andre setter rammen for hverdagen din? Hvordan er det å jobbe på disse stedene? Kommer på NRK1 fra 13. september.

Presseansvarlig: Nan Kristin Myhre

Helene sjekker inn

-Når det er kaos på rommet, er det kaos i hodet, sier Sandra til Helene.

Foto: Anders Leines / NRK

I sesong 3 av Folkeopplysningen ser programleder Andreas Wahl nærmere på motivasjonsbransjen, finansrådgivning, cannabis, genmodifisert mat, økologisk landbruk, slankeindustrien og livet etter døden. Premiere på NRK1 24. august. Folkeopplysningen, sesong 3 (1:7) Folkeopplysningen, sesong 3 (2:7) Folkeopplysningen, sesong 3 (3:7)

Presseansvarlig: Camilla Sand

Sesong 2 av Nomino tar i høst for seg stedsnavn. Hva forteller de oss, og hvordan oppstod de? Programleder er Gøril Grov Sørdal. Premiere på NRK1 30. august.

I november er det presidentvalg i USA, og valgekspert Frank Aarebrot er klar for en ny maratonsending på 227 minutter. Det er nemlig 227 år siden USAs grunnlov trådte i kraft i 1789. Han snakker seg gjennom 44 amerikanske presidenter og 227 år med amerikansk politisk historie. Det skjer 28. oktober på NRK2, der det også kommer amerikanske dokumentarer for å lade opp til valget.

Motvind er en dokumentarserie som tar deg med inn i deler av dagens Norge som du kanskje ikke kjenner til. Hovedpersonene i serien kjemper for å finne en løsning på samfunnsskapte utfordringer. Disse menneskene følges gjennom krevende livsfaser som publikum kan identifisere seg med, hvor det også er optimisme og håp. Premiere på NRK1 senere i høst.

Drømmer og eventyr

I Draumehuset møter programleder Frode Søreide, kjent fra Solgt, seks familier som gir seg i kast med en krevende og spennende oppgave, nemlig å realisere sitt eget drømmehus. Premiere på NRK1 22. august. Draumehuset (1:5)

Presseansvarlig: Maia Østerud

Oppfinneren Erik Alfred Tesaker og familien hans har en helt annen drøm: Å skape et selvforsynt mekanisk paradis på et gammelt småbruk på Sørlandet. Vi møter dem på NRK1 i oktober.

Presseansvarlig: pressevakt@nrk.no

I oktober får vi også Familiefryd, der Cecilie Skog og Aleksander Gamme blir kjærester og kastes ut i sitt livs eventyr.

Presseansvarlig: Maia Østerud

Familiefryd

Cecilie Skog og Aleksander Gamme kaster seg ut i sitt livs eventyr i serien Familiefryd.

Foto: Tom Edvindsen/NRK

Gjennom to år følger vi paret tett, til lands og til vanns - og inn i deres nye liv som småbarnsforeldre. Alt for dyra lar oss møte folk som er over gjennomsnittet opptatt av kjæledyr. Programleder for de seks episodene er Magnus Brenna-Lund. Premiere 26. september på NRK1.

Presseansvarlig: Sarah Jordanson Fauske

Senere i høst kommer Superbonden, en realityserie der ti bønder fra hele landet konkurrerer i landbruksrelaterte øvelser. I finalen står tre av dem igjen. Hvem får tittelen Norges Superbonde 2016? Programleder er Heidi Marie Vestrheim.

Hva skjer når en som har drømt om å forstå og elske kunst, endelig får sjansen? Det opplever programlederdebutant Thomas Alkärr i Thomas og den vanskelige kunsten, en serie på seks episoder fra NRK Kultur som kommer i oktober. I Brenner og bøkene møter Hans Olav Brenner forfattere i Bodø, Hamar, Stavanger og Oslo. Premiere 21. september på NRK2.

Sterke historier

I NRK P3 finnes en rekke unge mennesker som formidler sitt engasjement gjennom flotte dokumentarer, denne gangen også for TV. Du får fem av dem først på NRK TV, fra 13. september:

- Ekkokammeret, der Ludvig Løkholm Lewin blir islamfiendtlig og oppfører seg som en fullblods rasist. Men det er bare tilsynelatende. Hvordan reagerer omgivelsene?
- Langt til bloggtoppen, om ungdommer som legger mye tid og energi i drømmen om å bli Norges største blogger. Hva er det som driver dem?
- Spor 19, om kidsa som henger på Spor 19 på Oslo S. Hvorfor gjør de det selv om de er uønsket, og hvilke drømmer har de for fremtiden?
- Guilty, me, om Sigbjørn som lever av å lage film og reklame. Familien hans er miljøaktivister, og de mener jobben hans strider mot deres verdier om en bærekraftig livsstil.
Blålysjegeren, om Theo, 18 år, som droppet videregående i første for å følge sin drøm: å leve som blålysjeger.

NRK Super

Gjennom kjente barne- og folkesanger utforsker Sangfoni hva musikken består av. Serien er på 11 episoder og starter 17. september.

Sol, snart seks er historien om Sol som har større utfordringer hjemme enn barn skal ha når de er fem år. Med hjelp av barnehageassistenten Birk og sin egen kreativitet klarer hun å takle problemene. Norsk dramaserie i åtte episoder på NRK Super fra 27. august.

Mer drama og spenning fra utlandet

Den tyske dramaserien Ku'damm 56 tar oss med til etterkrigstidens Berlin der tre søstre slites mellom dydighet, det voksende kravet om likestilling og rock'n roll. Premiere på NRK1 søndag 21. august. Tre episoder. Ku'damm 56 - Premiere! (1:3)

Pengene styrer i den danske dramaserien Bedrag. Politiet oppdager lysskye forretningsmetoder i en av landets mest profilerte virksomheter. For manus står Jepp Gjervig Gram, som var hovedmanusforfatter i suksesserien «Borgen». Premiere på NRK1 22. august. Ti episoder. Bedrag (1:10) Premiere!

I den britiske spenningsserien London Spy forelsker Danny seg i spionen Alex, som jobber for britisk etterretning. Men Alex dør under mystiske omstendigheter. Hva skjedde med Dannys elskede? Premiere på NRK2 8. september. Fem episoder.

I den svensk-franske mørke thrilleren Midnattssol etterforsker fransk-algeriske Kahina Zadi og Anders Harnesk, advokat med samisk opprinnelse, en rekke godt planlagte og bestialske drap i et gruvesamfunn i Kiruna. Her oser det av mystikk, fordommer og redsel for det fremmede. Premiere på NRK1 i oktober. Åtte episoder.

014

Leila Bekhti i den svensk/franske thrilleren Midnattssol.

Foto: Photo by Ulrika Malm

I november får vi det britiske kostymedramaet Victoria, som handler om en av historiens største monarker. 8 episoder.

Presseansvarlig for disse dramaseriene: Nan Kristin Myhre

Vår vakre natur

I Landet frå lufta får vi oppleve Norge på en dvelende sakte-TV-måte. Filmingen skjer fra helikopter og drone. Vi blir tatt med inn i ekstrem natur og levende landskap, akkompagnert av et helt spesielt lydbilde. Premiere sent i høst, seks episoder.

Helt naturlig følger ungdommene Stein og Helene og vennene deres et helt år - på hjemgården, til skogs, til fjells og ved havet. Premiere på NRK1 30. august, fire episoder.

Historien som fortsetter å fascinere

O.J Simpson, tidligere profesjonell amerikansk fotballspiller og skuespiller, ble i 1994 tiltalt for å ha drept sin kone Nicole Brown Simpson og hennes venn Ronald Goldman. Dokumentarserien O.J Simpson – Made in America er på nesten 10 timer, og alle episodene legges ut på NRK TV 29. august. Premiere på NRK2 samme kveld.

Paralympics

NRK Sport er til stede i Paralympics i Rio med åtte journalister som skal gi oss de beste idrettsøyeblikkene fra 7. september. Blant andre skal Andreas Toft kommentere bordtennis, Gjermund Midtbø friidrett og Ingrid Sørli Glomnes svømming. Det blir direktesending fra øvelsene på NRK1, oppdateringer hver kveld før Kveldsnytt samt fyldig dekning på nrk.no.

Nyheter på radio

Slettan og Martin

: Olav Viksmo Slettan og Nina Stensrud Martin er programledere for nytt program på NRK P1.

Foto: NRK

Slettan og Martin tar kvelden er et helt nytt program på NRK P1. Hver onsdag kl. 22-24 oppsummerer Nina Stensrud Martin og Olav Viksmo Slettan uka og finner hvilepulsen på vegne av oss alle. De inviterer kloke gjester som knytter sammen ukas løse tråder, løfter humøret og gjør verden til et begripelig sted. Alt servert med innestemme og den aller beste musikken. Premiere i september.

Programskaper Edvard Hambro forteller hele den eventyrlige historien om Trygve Lies reise fra Oslos østkant til verdenspolitikkens sentrale arena. Hambro har laget tre radiodokumentarer som vi får høre på NRK P2 i høst.

Den populære podcasten Heia Fotball blir sendinger på radio. Fra lørdag 20. august, kl 12-14, kan du høre programlederne Sven Bisgaard Sundet og Tete Lidbom på NRK P3.

P13 fornyer seg i høst: I Siri + 1 gir Siri Knudsen oss nyheter, intervjuer, kommentarer og kanskje litt sladder og inside-tips for alle som er opptatt av aktuell musikk. Stemmen hennes lyder fem dager i uken, kl 14-15 fra 15. august. I magasinet Tidenes ettermiddag sitter Ragna Nordenborg og Shaun Henrik Matheson klar med oppdateringer og underholdning, hver dag kl 15-17 fra 22. august. Og i Kari & Silje tar Kari Slaatsveen og Silje Wettre for seg livets små og store mysterier, kanskje særlig arbeidslivets. Hverdager kl 11-12 fra 22. august.